Το Jungle Cruise είναι μια ισορροπημένη Disney περιπέτεια με τα όλα της | Review

…χάνει όμως αρκετούς πόντους στην πλοκή
05 Αυγούστου 2021 10:44
Το Jungle Cruise είναι μια ισορροπημένη Disney περιπέτεια με τα όλα της | Review

Όπως και με τα The Country Bears (2002), The Haunted Mansion (2003) και το Pirates of the Caribbean, έτσι και τώρα, η Disney, φέρνει στην μεγάλη οθόνη μια θρυλική ατραξιόν της προσδοκώντας να δημιουργήσει έτσι ένα ακόμα κερδοφόρο franchise. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Jaume Collet-Serra του Orphan (2009) με πρωταγωνιστές του Dwayne Johnson και Emily Blunt, ενώ το cast συμπληρώνουν οι Edgar Ramirez, Jack Whitehall, Jesse Plemons και Paul Giamatti.

Το Jungle Cruise λοιπόν, έκανε πρεμιέρα σε κινηματογράφους αλλά και στη συνδρομητική πλατφόρμα της Disney+ (Premier Access με έξτρα χρέωση) και έχει αποσπάσει, μέχρι στιγμής, μικτές κριτικές.  

Μια εξερευνήτρια και ένας εκκεντρικός καπετάνιος

Το συναρπαστικό ταξίδι της βασικής ηρωίδας Dr. Lily Houghton, ξεκινά από τον μεγαλύτερο ποταμό της Γης και έχει για οδηγό τον εκκεντρικό καπετάνιο, Frank Wolff. Η Lily, ταξιδεύει μαζί με την ομάδα της από το Λονδίνο στη ζούγκλα του Αμαζονίου, συναντώντας εντελώς τυχαία τον Frank ο οποίος προσφέρεται να τους βοηθήσει, έχοντας για σύμμαχο την ετοιμόρροπη βάρκα του.

Η Lily είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει το «Δέντρο της Ζωής», με απαράμιλλες θεραπευτικές ικανότητες, κρατώντας έτσι στα χέρια της τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον της ιατρικής μια για πάντα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, γινόμαστε μάρτυρες ενός διασκεδαστικού οδοιπορικού γεμάτο αναποδιές και εμπόδια για τον καπετάνιο και την μικρή ομάδα ταξιδιωτών.  

Το δίδυμο Johnson-Blunt είναι απολαυστικό

Η προσέγγιση των δημιουργών γίνεται ξεκάθαρη από την αρχή στους θεατές, θέλουν να παραδώσουν μια εντυπωσιακή blockbuster καλοκαιρινή εμπειρία, και το πετυχαίνουν σχεδόν στο απόλυτο. Είτε είσαι ένθερμος υποστηρικτής του Dwayne Johnson, είτε όχι, είναι δύσκολο να φανταστείς κάποιον άλλον ηθοποιό την σημερινή εποχή που να μπορεί να παίξει τους ρόλους που επιλέγει. Κουβαλάει πάνω του αυτά τα χαρακτηριστικά που θα βρίσκουν πάντα απήχηση τόσο στους υπεύθυνους casting όσο και σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Εδώ, αν και χρειάζεται να επιστρατεύσει περισσότερα εκφραστικά εργαλεία από όσα μας έχει συνηθίσει, στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας είναι και πάλι θεματικός, κυρίως στις σκηνές δράσης.

Η Emily Blunt, συμπληρώνει το ντουέτο, και το κάνει με εξαιρετικά απολαυστικό τρόπο. Οι σεναριογράφοι έχτισαν πάνω της ένα εκρηκτικό μείγμα, και χρησιμοποιώντας πολλά από τα στοιχεία που έχουμε δει στο παρελθόν από ηρωίδες όπως την Lara Croft, δημιουργούν έναν διασκεδαστικό χαρακτήρα αρκετά περιπετειώδη αλλά και κωμικό ταυτόχρονα.

Εμπόδιο το "love story"

Το μοναδικό αδύναμο κομμάτι στην ερμηνεία της, αν και δεν ευθύνεται μόνο η ίδια σε αυτό, είναι το ρομάντζο που υπάρχει αναπόφευκτα με τον χαρακτήρα του Dwayne Johnson. Γενικότερα, ένα από τα δυσκολότερα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν οι ταινίες αυτού του είδους, είναι το love story μεταξύ των πρωταγωνιστών, είναι σχεδόν σπάνιο να τους βλέπεις να προσφέρουν πειστικότητα και αληθοφάνεια.

Σκηνοθετικά, ο Jaume Collet-Serra κάνει με την σειρά του το αυτονόητο, και με έναν συνδυασμό από ταινίες τύπου "Raiders of the Lost Ark" (1981) του Steven Spielberg, και "Romancing the Stone" (1984) του Robert Zemeckis, αλλά και από διάφορες άλλες περιπέτειες του συγκεκριμένου στυλ, μας προσφέρει μια ατόφια Disney εμπειρία, γεμάτο δράση στην άγρια φύση. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους δηλαδή από αυτά που μόνο η Disney μπορεί να προσφέρει, αυτό σημαίνει όμως ότι θα συναντήσετε την κλασσική φόρμα αφήγησης της, με τα γνωστά της μοτίβα και το γενικότερο feel good κλίμα που συνήθως επικρατεί στις ταινίες της.

Στο δια ταύτα όμως;

Το Jungle Cruise λοιπόν, ενώ ισορροπεί άψογα ανάμεσα σε κωμωδία και δράση, χάνει αρκετούς πόντους από την αρκετά προβλέψιμη και αδύναμη πλοκή του. Παρόλα αυτά, οι σκηνές δράσης σίγουρα θα σας αποζημιώσουν στο έπακρο και φυσικά η συμμετοχή του ντουέτου Dwayne Johnson και Emily Blunt, αν και χωλαίνει λίγο στο ρομάντζο, στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας θα σας διασκεδάσουν τόσο στα κωμικά σημεία όσο και στα πιο action.