Έχει το Masters of the Universe: Revelation τη δύναμη του παρελθόντος;

O He-Man επιστρέφει στο Netflix 40 χρόνια μετά
28 Ιουλίου 2021 09:48
Έχει το Masters of the Universe: Revelation τη δύναμη του παρελθόντος;

Η ανατρεπτική προσέγγιση του Kevin Smith στο lore του Masters of the Universe για λογαριασμό του Netflix, έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους θαυμαστές της περίφημης σειράς κινουμένων σχεδίων, όσο και στους πιο ουδέτερους θεατές. Η φράση «ακόμα και η αρνητική διαφήμιση, παραμένει διαφήμιση» ακούγεται συχνά από τον χώρο του μάρκετινγκ ως κάτι θετικό, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω να ισχύσει κάτι τέτοιο. Τα αρνητικά σχόλια για τον τρόπο που αποφάσισαν οι συντελεστές να διαχειριστούν την κληρονομιά του He-Man, είναι πλέον πολλά και κάποια από αυτά έχουν και γερές βάσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Καταρχάς, το Revelation είναι το sequel της κλασικής σειράς των 80’s, Masters of the Universe, και εστιάζει στους φύλακες του Castle Grayskull, He-Man, Teela, Orko, Cringer και Man-At-Arms, στη μάχη που δίνουν εναντίον του μοχθηρού Skeletor, του Evil-Lyn, του Beast-Man και των λεγεώνων του Snake Mountain.

Ο κόσμος του He-Man 40 χρόνια μετά

Μετά τον ολέθριο πόλεμο  που “πλήγωσε” για πάντα την Eternia, εναπόκειται στην παντοδύναμη μάγισσα Teela Na, να λύσει το μυστήριο του εξαφανισμένου σπαθιού της δύναμης και σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο, να εμποδίσει την ολοκληρωτική καταστροφή του Σύμπαντος, μόνο που στην προσπάθεια της για να τα καταφέρει, θα αποκαλυφθούν πολλά από τα μυστικά του πύργου Grayskull.

Όσον αφορά το voice cast, θα ακούσουμε τους εξαιρετικούς: Mark Hamill στο ρόλο του Skeletor, την Sarah Michelle Gellar ως Teela, την Lena Headey (Game of Thrones) ως Evil-Lyn, μαζί με τους Chris Wood (He-Man/Prince Adam) Alicia Silverstone (Queen Marlena), Steven Root (Battle Cat), Griffin Newman (Orko), Jason Mewes (Stinkor), Justin Long (Roboto), Harley Quinn Smith (Ilena). Η δουλειά τους πίσω από τα μικρόφωνα είναι εξαιρετική, κυρίως αυτή του Mark Hamill στον ρόλο του διαβολικού μάγου ακόμα και αν δεν ακούσαμε αρκετά από τα γνωστά του “κρύα” αστεία με το χαρακτηριστικό γέλιο του.

Στο κομμάτι του animation θα βρούμε το αμερικανικό στούντιο Powerhouse Animation, το οποίο ήταν υπεύθυνο για τα υπέροχα γραφικά του Castlevania (2017–2021). Για ακόμη μία φορά, η δουλειά τους στον συγκεκριμένο τομέα ξεχωρίζει, τόσο στον τρόπο που αποτυπώνονται οι σκηνές δράσης όσο και στον σχεδιασμό των θρυλικών τοποθεσιών από το σύμπαν του He-Man.

Η μουσική επένδυση της σειράς παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, ο Bear McCreary, γνωστός από τα The Walking Dead, Battlestar Galactica, Outlander αλλά και το βιντεοπαιχνίδι God of War, αυξάνει την ένταση όταν χρειάζεται προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό έναν επικό χαρακτήρα στις μάχες.

Τι πάει στραβά με την επιστροφή του He-Man;

Εκεί όμως που τα πράγματα πήγαν πραγματικά λάθος, ήταν στο κείμενο και στον δρόμο που αποφάσισαν να οδηγήσουν μερικούς από τους χαρακτήρες της σειράς. Καταλαβαίνω ότι πλέον, έπειτα και τον χαμό που έκανε το πρώτο επεισόδιο του Invincible (TV Series 2021– ), έχει φέρει σε τέτοια θέση τους συγγραφείς που τους αναγκάζει να αναζητούν συνεχώς την έκπληξη και το σοκ από πολύ νωρίς στα σενάρια τους. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνούν είναι ότι ο τρόπος που χειρίζεσαι τον θάνατο των χαρακτήρων -πόσο μάλλον των βασικών- πρέπει πάντα, πέρα από το αρχικό ξάφνιασμα των θεατών, να έχει και κάποια σημαντική αιτιολογία από πίσω ώστε να ανεβάσει το δράμα.

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση και είναι κρίμα διότι το βάθος που διαθέτει το lore του Masters of the Universe είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με καλύτερο τρόπο το υλικό αυτό. Ο τρόπος όμως που το διαχειρίζονται, φανερώνει ότι ουσιαστικά δεν είχαν καμία ενδιαφέρουσα ιστορία να προσθέσουν στον μύθο του He-Man, εστιάζοντας έτσι μόνο στο εύκολο σοκ που θα προκαλέσει στους θεατές η μοίρα κάποιων βασικών χαρακτήρων του σόου.

Η επιστροφή λοιπόν του He-Man και των υπολοίπων ηρώων του σύμπαντος, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, δεν μπορούμε να πούμε ότι έκανε τη καλύτερη αρχή. Οι αμφιλεγόμενες επιλογές του showrunner της σειράς, Kevin Smith, έχοντας φυσικά την αμέριστη στήριξη των παραγωγών, δημιούργησαν πάρα πολλά μέτωπα τα οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι αρκετά δύσκολο να καλυφθούν στο Part 2.