Elite Season 4 Review – Αξίζουν τελικά οι νέες αφίξεις του Las Encinas;

Αυτές είναι οι καλύτερες/χειρότερες στιγμές της ισπανικής σειράς του Netflix
20 Ιουνίου 2021 10:21
Elite Season 4 Review – Αξίζουν τελικά οι νέες αφίξεις του Las Encinas;

Η ισπανόφωνη εφηβική σειρά του Netflix, Elite, επέστρεψε μετά από μία αρκετά δυνατή τρίτη σεζόν, και μέσα από οχτώ -σχεδόν- ωριαία επεισόδια μας παρουσιάζει και πάλι μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και μυστήριο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο τρόπος που έκλεισε ο προηγούμενος κύκλος (αλλά και τα εμβόλιμα short stories), ήταν ιδανικός για την ολοκλήρωση του σόου, παρόλα αυτά, οι δημιουργοί αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερη έκταση στα γεγονότα προσθέτοντας ακόμα μία σεζόν.

Πολλές αλλαγές αλλά και καινούργια πρόσωπα ήρθαν για να προσδώσουν μια ανανέωση στην ιστορία και παρακάτω θα βρείτε μερικά από αυτά τα σημεία που ξεχωρίσαμε εμείς από την 4η σεζόν του Elite.


Το flash-forward του πρώτου επεισοδίου είναι στα highlights

Οι ειδικοί γκουρού των σεναρίων, στα masterclass τους αναφέρουν πάντα το πόσο σημαντικό είναι για έναν καινούργιο, επίδοξο σεναριογράφο, να καταφέρει από τις πρώτες κιόλας σελίδες να κάνει τον αναγνώστη να ενδιαφερθεί για την ιστορία που διαβάζει. Εκατοντάδες σενάρια καταφθάνουν καθημερινά στα γραφεία ατζέντηδων αλλά και παραγωγών με τα περισσότερα όμως από αυτά να μην καταλήγουν ποτέ πραγματικά στα χέρια τους. Ο λόγος είναι οι πρώτες δέκα σελίδες. Στις πρώτες δέκα σελίδες πρέπει να εντυπωσιάσεις με το γράψιμο σου αλλά και να μεταφέρεις σε αυτόν που το διαβάζει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το πρώτο πλάνο με την νεκρή στην πισίνα και τα πυροτεχνήματα στο background είναι ό,τι καλύτερο θα δείτε σε σειρές τέτοιου είδους.


Καινούργιο cast χαρακτήρων

Στο πρώτο επεισόδιο θα δούμε την άφιξη ενός αυστηρού νέου διευθυντή και των τριών παιδιών του Ari, Mencia και Patrick. Η εισαγωγή των τεσσάρων καινούργιων χαρακτήρων, όπως είναι αναμενόμενο φέρνει μία ανανέωση στα πρόσωπα δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους σεναριογράφους να προσθέσουν νέα μυστήρια και εμπόδια στους ήρωες του σόου. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν κατάφεραν να μας πείσουν για όλα αυτά που συμβαίνουν στην σεζόν αυτή με τους συγκεκριμένους χαρακτήρες. Προσωπικά, θεωρώ ότι αν και είχαν κάποιες καλές στιγμές, στο μεγαλύτερο μέρος ένιωσα ότι ήταν κάπως αδιάφοροι στην ιστορία και ότι η προσθήκη τους τελικά, έγινε κάπως βεβιασμένα.


Που είναι το "whodunit" και το μυστήριο;

Ένας από τους λόγους που ξεχώρισε η συγκεκριμένη ισπανόφωνη σειρά μυστηρίου, ήταν η εξαιρετική «whodunit» αισθητική που την ακολουθούσε καθ 'όλη τη διάρκεια των προηγούμενων σεζόν. Η επιτυχία της δηλαδή ήταν ότι κατάφερε να βάλει στο επίκεντρο την πλοκή αλλά και τα διάσπαρτα κομμάτια του παζλ που με διασκεδαστικό τρόπο ένωνε κομμάτι-κομμάτι μέχρι το φινάλε της. Με το συγκεκριμένο στοιχείο να απουσιάζει, χάθηκε ένα μεγάλο μέρος από την γοητεία που είχε καταφέρει να αποκτήσει το σόου. Οι δημιουργοί του στην προσπάθεια τους να δώσουν μεγαλύτερο βάθος σε κάποιους από τους χαρακτήρες (κυρίως στους καινούργιους), φάνηκε να αφήνουν στην άκρη αυτό το βασικό συστατικό και να δίνουν περισσότερο βάρος σε αυτούς και όχι στην πλοκή.  


Αγαπημένοι χαρακτήρες δεν επιστρέφουν στην 4η σεζόν

Όταν παρουσιάζονται καινούργιοι χαρακτήρες σε μία σειρά, συνήθως κάποιοι από τους παλιούς θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, ανάμεσα στους θαυμαστές της σειράς, ξεκίνησε μία μεγάλη κουβέντα για το αν ήταν σωστό ή όχι η απουσία κάποιων από αυτών που αγαπήθηκαν στις προηγούμενες σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο για έναν φαν να αποχωριστεί χαρακτήρες στους οποίους έχει αφιερώσει/επενδύσει συναισθηματικά πάνω του μεγάλο μέρος από την προσοχή του.

Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που διαφωνούν με την τακτική που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι δημιουργοί της σειράς ζητώντας την επιστροφή των παλιών ηρώων πίσω, και την ίδια στιγμή υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που λένε ότι οι καινούργιες προσθήκες ήταν αναγκαίες και “έδεσαν” αρμονικά με τους υπόλοιπους.  


Υψηλό επίπεδο παραγωγής...ξανά!

Αν και μου είναι δύσκολο να διαλέξω σειρές που έχουν έντονο το στοιχείο της σαπουνόπερας, παρακολουθώντας την πρεμιέρα της πρώτης σεζόν, θυμάμαι ότι μου έκαναν εντύπωση κάποια τεχνικά κομμάτια της όπως, η φωτογραφία, η σκηνοθεσία αλλά και η μουσική της. Τα τρία βασικά αυτά συστατικά, μαζί φυσικά με τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και την «whodunit» αισθητική που αναφέραμε πιο πάνω, ήταν αρκετά για να μου προκαλέσουν την προσοχή. Το θετικό είναι λοιπόν ότι και σε αυτή την σεζόν, στα συγκεκριμένα αυτά τεχνικά κομμάτια το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό και δεν απογοητεύει.