Lucifer Season 5B Review - Σήμανε η ώρα της έσχατης μάχης!

Οι Lucifer & Michael παίρνουν θέσεις στο δικό τους Κολοσσαίο!
07 Ιουνίου 2021 10:34
Lucifer Season 5B Review - Σήμανε η ώρα της έσχατης μάχης!

Μετά το mid-season φινάλε της 5ης σεζόν, το δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου κεφαλαίου του Lucifer επιτέλους κατέφτασε στο Netflix και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι γενικά άξιζε η αναμονή αφού ανταμείβει τους fans της σειράς με οκτώ νέα δυνατά επεισόδια που με πολλά υποσχόμενο τρόπο βάζουν την τελεία σε αυτόν τον κύκλο με σκηνικά τα οποία έρχονται να ταράξουν τα νερά σε ουρανό, γη… και Κόλαση!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Εν προκειμένω, η σύγκρουση ανάμεσα σε ‘Lucifer’ (Tom Ellis) και ‘Michael’ κορυφώνεται σε ένα γερό "μπρα ντε φερ" ή καλύτερα σε έναν αγώνα επιβίωσης με τον δεύτερο από τα δύο αδέρφια να έχει διαλέξει κιόλας το γήπεδό του για να πολεμήσει με τον αγαπημένο μας διαβολάκο. Στο μεταξύ εντούτοις, έχει κατέβει στη Γη το Μεγάλο Αφεντικό (Dennis Haysbert) σκοπεύοντας να κάνει την ύστατη απόπειρα να σώσει ό,τι τελοσπάντων σώζεται! Ο ίδιος ο Θεός λοιπόν, θα επιχειρήσει έστω και τώρα να φέρει κοντά την όχι και τόσο λειτουργική οικογένειά του σε ένα «Κυριακάτικο τραπέζι» που σίγουρα δεν το λες και τόσο ήρεμο ή χαλαρό!

Ο Ellis, και το υπόλοιπο cast συνεχίζουν σταθερά να μας εξάπτουν το ενδιαφέρον με τα καμώματα και τις περιπέτειές τους, με τους: David Bryan Woodside, Lauren German, Lesley-Ann Brandt, Rachael Harris, Aimee Garcia, Kevin Alejandro, Tricia Helfer (Dracula, Supernatural), και τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα, Haysbert (24, Major League) να βυθίζονται σε έναν καταιγισμό γεγονότων-ορόσημων.

Η εν λόγω σεζόν της επιτυχημένης αυτής ανθολογίας του φανταστικού που υπογράφουν οι Ildy Modrovich και Joe Henderson όπως φαίνεται επανακαθορίζει τις ισορροπίες στον κόσμο των θεών, των θνητών και των δαιμόνων. Ως εκ τούτου από αυτήν προκύπτει μία αναδιανομή της ισχύος που προφανώς και επηρεάζει αναπόφευκτα την ζυγαριά ανάμεσα στο καλό και στο κακό.

Τα vibes από Supernatural είναι και στο τρέχον θέαμα παρόντα ενώ η αναμέτρησή των δύο άσπονδων εχθρών-αδερφών λαμβάνει χώρα στην «κονίστρα» ενός σύγχρονου σταδίου-Κολοσσαίου στο Los Angeles με την όλη φάση να αποπνέει κάτι από άρωμα Μονομάχου (2000).

Ο παράγοντας του απρόβλεπτου υπηρετείται σε τίμιο βαθμό ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι από την κόντρα βαρέων βαρών που εκτυλίσσεται θα υπάρξει και η περίπτωση μίας σημαντικής απώλειας ενός πολύ συμπαθητικού προσώπου.

Το μαύρο χιούμορ, ο καυστικά ειρωνικός τόνος, ο απολαυστικός σαρκασμός, οι επεισοδιακές καταστάσεις, οι συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, και οι ανατροπές συνέχουν την όλη αφήγηση, ενώ απαντιούνται και δύο πολύ χαρακτηριστικά επεισόδια όπου το στοιχείο του μιούζικαλ έχει την τιμητική του κάνοντας πολύ γουστόζικη την όλη εξιστόρηση (και ναι ο Ellis μας μαγεύει ακόμη μία φορά στο πιάνο με την θεϊκή φωνή του!). Ωστόσο, με την έμφαση που δίνεται στο κομμάτι αυτό όπου ακούγονται πολύ διάσημα τραγούδια, μερικοί ενδεχομένως να παρατηρήσουν ότι έτσι υποχωρεί κάπως το σασπένς, το της αστυνομικής ίντριγκας ή το μυστήριο όσον αφορά στην επίλυση υποθέσεων εγκλημάτων που καλούνται να διαλευκάνουν η ‘Chloe’ και ο ‘Lucifer’ ως δίδυμο επιθεωρητών.

Ταυτόχρονα, οι δυο τους ως ζευγάρι πασχίζουν να δουλέψουν τον μεταξύ τους δεσμό και να μάθουν καλύτερα ο ένας τον άλλον πως να συνυπάρχουν ως σύντροφοι αλλά κάτι τέτοιο από μόνο του αποβαίνει πρόκληση και μάλιστα καθόλου αμελητέα! Το θέμα του έρωτα, της αληθινής αγάπης, και της αυτοθυσίας θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εξέλιξη της δράσης καθώς μετρούν ο καθένας τις πληγές τους από όσα συμβαίνουν και συνειδητοποιούν αν όντως εννοούν αυτό που ομολογούν ως συναίσθημα ο ένας για τον άλλον.

Το ασίγαστο μίσος και ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ ‘Lucifer’ & ‘Michael’ καλά κρατεί και φυσικά εκτονώνεται πολύ εκρηκτικά εξακολουθώντας να συνιστά ένα από τα κύρια συστατικά της τρέχουσας πλοκής. Βεβαίως, έντονα αισθητή είναι και η ανάγκη των δύο αυτών πεισματάρικων γιων αφενός να λύσουν τα ζητήματα που έχουν με τον Πατέρα τους και αφετέρου να Του αποδείξει ο καθένας τους την αξία του για να εξασφαλίσει την επικύρωση έναντι του άλλου.

Από την άλλη, ο θείος γεννήτορας των ‘Lucifer’ και ‘Michael’ εμφορούμενος από την λογική του “κάλιο αργά παρά ποτέ” μιας που σκέφτεται να αποσυρθεί πια, παίρνει λιγάκι τον ρόλο «πυροσβέστη» εφόσον καταβάλλει φιλότιμη προσπάθεια να μονιάσει τα παιδιά του και να τα επαναπροσεγγίσει, ειδικά όσον αφορά τον έκπτωτο στασιαστή γιο του στον οποίο κάνει μία απίστευτη αποκάλυψη που θα του δείξει πως είναι καιρός να αναθεωρήσει το πώς νόμιζε ότι τον έβλεπε ο γονιός του τόσα χρόνια.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι αναδεικνύεται ως υπέρτατη έννοια το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, η ευλογία της αυτενέργειας και αποδομείται η βολική πεποίθηση του μοιραίου, ότι δηλαδή κάποιος πάντα υποκύπτει αναπόδραστα στα καπρίτσια του πεπρωμένου ή ότι δοκιμάζεται προς τέρψιν σαδιστικών ανώτερων δυνάμεων. Εδώ, απομυθοποιείται η θεωρία του ‘Lucifer’ ότι εκείνος ήταν ανέκαθεν ένα αδικημένο, πληγωμένο παιδί-αυταξία με απωθημένα, μονίμως παρεξηγημένο από τους άλλους, κάτι που συνήθιζε να πιστεύει ειδικά όταν επέρριπτε συνεχώς ευθύνες στον Πατέρα του ή σε μία κοσμική συμπαιγνία που είχε στηθεί εις βάρος του.

Υπογραμμίζεται μέσα από πολλά τεκταινόμενα ότι ο καθένας αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία, ώστε να διορθώσει τα λάθη του για να συμφιλιωθεί με αυτό που πραγματικά είναι και να επιδιώξει την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του. Τονίζεται επίσης ότι η πλήρης μόνωση, το πάγωμα και η απόλυτη αποχή από κάθε είδους συναίσθημα δεν είναι μέσο προφύλαξης ή λύτρωσης από τον πόνο.

Ο cliffhanger επίλογος του δεύτερου μισού του 5ου κύκλου του Lucifer ισοδυναμεί με ένα πολύ αξιόμαχο πέρασμα στην 6η σεζόν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ‘Lucifer’ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη και καθώς μπαίνουμε σε βασανιστική αναμονή για όσα προμηνύουν τον αποχαιρετισμό μας με το σόου, ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει κατακόρυφα με ένα πολύ εύστοχο αλληγορικό τέχνασμα-κλείσιμο για το όνομα του ‘Lucifer’, ενώ η συμβολική αναφορά στο Game of Thrones επιβεβαιώνει τις ήδη ριζικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε επίπεδο επικράτησης!