Army of the Dead Review – Η επιστροφή του Zack Snyder στις ρίζες του!

Ένα καινούργιο ζόμπι franchise κάνει την εμφάνιση του στο Netflix
24 Μαΐου 2021 10:32
Army of the Dead Review – Η επιστροφή του Zack Snyder στις ρίζες του!

Τον Νοέμβριο του 2002, η ταινία 28 Days Later, του Danny Boyle, κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ, δυο μόλις χρόνια αργότερα, ο Zack Snyder, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το Dawn of the Dead, το οποίο αποτελούσε remake του θρυλικού φιλμ του μετρ των ταινιών ζόμπι, George Romero. Οι δυο αυτές ταινίες, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι έφεραν μια ελπίδα στην συγκεκριμένη υποκατηγορία ταινιών τρόμου, ξεκινώντας μια νέα εποχή για τους φαν του είδους. Όντως, αυτό συνέβη, με το The Walking Dead, οχτώ σχεδόν χρόνια αργότερα, να επιβεβαιώνει απλά αυτό που ήταν ήδη πασίγνωστο. Ο κόσμος λατρεύει τις ιστορίες με τους απέθαντους.

Ο Snyder, με το Army of the Dead, έχοντας τον απόλυτο δημιουργικό έλεγχο, επιστρέφει στο είδος των ταινιών που τον έκαναν αρκετά δημοφιλή στον χώρο, και μας παρουσιάζει μια ζόμπι heist movie, πακεταρισμένη με αρκετές εκρήξεις, αίμα και βία. Ο βασικός άξονας της ταινίας, επικεντρώνεται στον μισθοφόρο, Scott Ward, ο οποίος δέχεται να ηγηθεί μιας αποστολής με σκοπό να αρπάξει από το χρηματοκιβώτιο ενός καζίνου, 200 εκατομμύρια δολάρια, και να επιστρέψει ένα μερίδιο από αυτά, στον ιδιοκτήτη, Bly Tanaka. Για να το πετύχει αυτό όμως, θα χρειαστεί να ξεπεράσει τρία εμπόδια, την πόλη η οποία πλέον κατοικείται από ζωντανούς νεκρούς, τον χρόνο που τον πιέζει αλλά και το απροσπέλαστο χρηματοφυλάκιο.

Ξεκινώντας με μια αρκετά ενδιαφέρουσα σεκάνς και συνεχίζοντας με ένα κλασσικό πεντάλεπτο μοντάζ, με το οποίο μας αφηγείται ο Snyder, τον τρόπο που το Λας Βέγκας, μεταμορφώθηκε σε μια πόλη ζωντανών-νεκρών, αλλά και αποκαλύπτοντας μερικούς από τους βασικούς χαρακτήρες της ταινίας, υπό την μουσική υπόκρουση των Richard Cheese & Allison Crowe, και το Viva Las Vegas, έχουμε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετική εισαγωγή στον συγκεκριμένο κόσμο.

Η κινηματογραφική καινοτομία που προσπαθεί να παρουσιάσει ο Snyder εδώ, είναι αυτή των διαφόρων τύπων ζόμπι που υπάρχουν στην πόλη. Η κοινωνία τους λοιπόν, χωρίζεται σε αργά ζόμπι (Shamblers) και γρήγορα, έξυπνα ζόμπι (Alphas), με επικεφαλής έναν βασιλιά ζόμπι και μια βασίλισσα ζόμπι που επιβλέπουν κανόνες και τελετές.

Τα πάντα εξελίσσονται στην έρημο της Νεβάδα, και πιο συγκεκριμένα (όπως είπαμε πιο πάνω) στην πόλη του, Λας Βέγκας. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει επιλεχτεί τυχαία από τον Snyder, καθώς στην καρδιά της ερήμου, βρίσκεται μια μυστηριώδης στρατιωτική εγκατάσταση με την ονομασία, Area 51, η οποία έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αρκετές ταινίες.

Η επιλογή αυτή λοιπόν, του δίνει την δυνατότητα να προσδώσει μεγαλύτερο βάθος στο καινούργιο franchise που θέλει να χτίσει. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, το σενάριο του έχει δημιουργήσει περισσότερες τρύπες παρά ερωτηματικά. Είναι τόσες πολλές, που αν κάτσεις κι εστιάσεις μόνο στο κομμάτι αυτό, τότε η εμπειρία σου με την ταινία, μάλλον θα είναι αρνητική.

Εξαιρετικά είναι τα ειδικά εφέ αλλά και το καλλιτεχνικό μακιγιάζ της. Συγκεκριμένα, το μακιγιάζ μοιάζει αψεγάδιαστο, κι αυτό θα το παρατηρήσετε στα πολλά κοντινά πλάνα των ζόμπι. Προβληματάκια κι αδυναμίες θα συναντήσετε στο εσωτερικό ταξίδι των χαρακτήρων, όχι τόσο των βασικών, αλλά περισσότερο στους υποστηρικτικούς, όπου από ένα σημείο και μετά, απλά δεν ολοκληρώνεται τίποτα απολύτως από την ιστορία τους.

Δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος, χωρίς να πέσω στην παγίδα των spoilers. Το κεντρικό πρόσωπο τώρα, έχει ολοκληρωμένο character arc, αυτό που δεν κατάφερε να έχει, είναι, συναισθηματική εμπλοκή με τον θεατή. Την αδυναμία αυτή όμως, την είχαμε συναντήσει και στην προηγούμενη ταινία ζόμπι του Snyder.

Ο Dave Bautista, στον ρόλο του Scott Ward, είναι, θεωρώ, η αποκάλυψη της ταινίας. Είναι εξαιρετικός σε αυτό που κάνει, ενώ φαίνεται πως έχει δουλέψει αρκετά τα εκφραστικά του μέσα, κι η ταινία αυτή είναι ίσως η καλύτερη, μέχρι στιγμής, κινηματογραφική του παρουσία στην καριέρα του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Snyder, εστιάζει τόσο έντονα στην σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού. Στο Man of Steel, ήταν ο Jonathan Kent, με τον γιο του Clark, ενώ, εδώ, είναι η σχέση του Scott, με την κόρη του Kate Ward, η οποία έχει απομακρυνθεί από εκείνον μετά από ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στον παρελθόν. Συνοψίζοντας, το Army of the Dead, έχει αρκετές αδυναμίες, είναι ικανό όμως να σου προσφέρει μια γνήσια κινηματογραφική εμπειρία η οποία, ειδικά την εποχή αυτή, είναι απαραίτητη.