The Fisherman's Diary Review - Τα πιο απλά υλικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα στυλό μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»
17 Μαΐου 2021 10:43
The Fisherman's Diary Review - Τα πιο απλά υλικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο

Εμπνευσμένο από τη λαμπρή φυσιογνωμία της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης, Malala Yousafzai, ήταν το σύγχρονο και βαθιά ανθρώπινο δράμα The Fisherman's Diary του Enah Johnscot, η φετινή πρόταση του Καμερούν για την κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 93η απονομή του Χρυσού Αγαλματιδίου. Το συγκινητικό αυτό έργο φέρνει στο επίκεντρο αναντίρρητες ανθρώπινες αξίες, με σημείο αναφοράς τα παιδιά και ειδικότερα τα κορίτσια που σε πολλές αυστηρές ανδροκρατούμενες και συντηρητικές κοινωνίες του πλανήτη εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερα όντα, ενώ συχνά μεταξύ άλλων, τους αποστερείται και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Η υπόθεση εστιάζει στην ‘Ekah’ (Faith Fidel) μία 12χρονη από ένα μικρό ψαροχώρι στο Καμερούν, η οποία μετά τον θάνατο της μητέρας της ανακαλύπτει σε μια γωνιά του σπιτιού της μία αφίσα με το πρόσωπο της Malala Yousafzai, και έκτοτε γεννιέται μέσα της η επιθυμία να μάθει την ιστορία της παραπάνω σπουδαίας προσωπικότητας και να πάει σχολείο. Ωστόσο, στο μέρος όπου ζει η μόρφωση για ένα κορίτσι εξακολουθεί να θεωρείται ως ταμπού, και στην προσπάθειά της να μάθει γράμματα θα αποκτήσει μία ανέλπιστη σύμμαχο, την δασκάλα του σχολείου όπου φοιτούν μόνο αγόρια. Αρχικά, η ηρωίδα παρακολουθεί κρυφά τα μαθήματα.

Η ίδια είναι αποφασισμένη να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά όταν το παίρνει είδηση ο πατέρας της, ‘Solomon’(Kang Quintus), τα πράγματα επιδεινώνονται ανάμεσά τους. Η ‘Ekah’ έρχεται αντιμέτωπη με την βαρβαρότητα του κηδεμόνα της αλλά και του θείου της. Παρά το άσχημο φέρσιμό τους, η ίδια θα διακινδυνέψει να συνεχίσει το σχολείο, αψηφώντας τις αντιρρήσεις τους. Δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει να κυνηγά το όνειρό της ακόμη και έπειτα από σκληρά γεγονότα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της αλλά θα χαλυβδώσουν ακόμη περισσότερο την θέλησή της να μορφωθεί και να προχωρήσει παρακάτω.

Το cast συμπληρώνουν επιπλέον οι: Cosson Chinopoh, Ramsey Nouah, Damarise Ndamo, Godwill Neba, Onyama Laura, Prince Sube Mayorchu και η Daphne Njie. Το εν λόγω κινηματογραφικό εγχείρημα που είναι διαθέσιμο και στο Netflix, αποτελεί ένα θέαμα που σίγουρα θα αγγίξει τον δέκτη, θα τον ταρακουνήσει, θα τον προβληματίσει και θα του υπενθυμίσει με ωμά ρεαλιστικό τρόπο πως δυστυχώς πολλά αναφαίρετα δικαιώματα σε αρκετές περιοχές του πλανήτη καταστρατηγούνται για τις γυναίκες ενώ λαμβάνονται υπόψη ως αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών.

Θίγονται ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας στο σήμερα, η έμφυλη ταυτότητα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή κατασκευάζεται, οι συνακόλουθες διακρίσεις, παραβιάσεις, οι άδικες νόρμες και οι ανισότητες που λειτουργούν ως η μήτρα της έμφυλης βίας και των σχέσεων εξουσίας μεταξύ των φύλων κάνοντας ακόμη πιο πρόσφορο το έδαφος για ενίσχυση πατριαρχικών, αναχρονιστικών ιδεολογιών.

Καταδεικνύεται ο μισογυνισμός, τα αβάσιμα στερεότυπα που διαιωνίζονται καταπνίγοντας την ελευθερία έκφρασης και αποστερώντας την προοπτική εξέλιξης σε όποιο κορίτσι, κοπέλα ή γυναίκα διαβιεί σε ένα καταπιεστικό και βάναυσο πλαίσιο που δεν θεωρεί το γυναικείο φύλο ισότιμο με το ανδρικό. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι η ενδυνάμωση και η χειραφέτηση των γυναικών παρά το ότι σε δυτικά κράτη μπορεί να είναι εν πολλοίς κάτι αυτονόητο και κοινώς αποδεκτό, εντούτοις σε ορισμένα μέρη δεν εκλαμβάνονται έτσι αλλά αγνοούνται ή προσλαμβάνουν τη σημασία της πολυτέλειας, αν όχι της βλασφημίας στην χειρότερη περίπτωση.

Ο δημιουργός ανοίγει έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τον θεατή όσον αφορά το πεδίο των διεκδικήσεων για τις γυναίκες, όπως είναι η ανάγκη για προστασία της σωματικής ακεραιότητας, για ασφάλεια, ανεξαρτησία, αυτονομία, ηθική αναγνώριση, για την αντίσταση στον εξαναγκασμό σε τεκνοποίηση, για καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας, για προάσπιση της ισότητας απέναντι στον νόμο, για δίκαιη αντιμετώπιση στον τομέα της εργασίας και της παιδείας.

Η Faith Fidel σε παρασύρει με την ερμηνεία της, με κάποιες σπαρακτικές σκηνές πραγματικά να σε λυγίζουν! Την βλέπεις να υποδύεται μία εύστροφη, γενναία, φιλότιμη και γεμάτη τσαγανό νεαρή στην εφηβεία που πασχίζει να σπάσει το κατεστημένο, να αποτινάξει από πάνω της τα δεσμά από τις προσδοκίες και τα στενά όρια που τις επιβάλλει ο περίγυρός της.

Κάθε πρωί, κοιτάζοντας μέσα από μία γρίλια με άγρυπνο βλέμμα και άσβεστη δίψα για μάθηση, αφομοιώνει με απίστευτη όρεξη τα όσα διδάσκονται στην τάξη και έχει άριστη επίδοση ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτό. Παλεύει να πάρει το απόσταγμα γνώσης που μπορεί να της μεταλαμπαδεύσει η δασκάλα της, μία ευαίσθητη και ικανότατη παιδαγωγός η οποία ανατροφοδοτεί το κίνητρο της ‘Ekah’ να επιδιώξει μία πολύπλευρη βελτίωση για τον εαυτό της, την πραγμάτωση του δυναμικού της και το να πάει μπροστά.

Το The Fisherman's Diary είναι ένα γλυκόπικρο αφήγημα ενηλικίωσης στο οποίο πάλλεται δυνατά η καρδιά του οράματος της 23χρονης πια Malala η οποία πολέμησε το τυφλό μίσος απέναντι στις γυναίκες και τις κατακτήσεις τους, και με την δράση της δεν έπαψε να δίνει νόημα στην φράση της «Αν ένας άνδρας μπορεί να καταστρέψει τα πάντα, γιατί να μην μπορεί να το αλλάξει αυτό ένα κορίτσι;».