Riders of Justice Review - O Mads Mikkelsen επιστρέφει ξανά σε ρόλο τιμωρού!

...Μετά το "Polar" του Netflix
13 Μαΐου 2021 10:36
Riders of Justice Review - O Mads Mikkelsen επιστρέφει ξανά σε ρόλο τιμωρού!

Ο Anders Thomas Jensen (Election Night) κάθεται στην καρέκλα της σκηνοθεσίας στο δράμα εκδίκησης Riders of Justice, βασισμένος σε μία δική του σύλληψη αλλά και του Nikolaj Arcel, ενώ ως πρωταγωνιστή του έχει επιλέξει τον Mads Mikkelsen (Another Round, Polar, Arctic). Το cast συμπληρώνουν επίσης οι: Nikolaj Lie Kaas, Andrea Heick Gadeberg, Lars Brygmann, Nicolas Bro, Gustav Lindh, Roland Møller, Albert Rudbeck Lindhardt, Anne Birgitte Lind, Omar Shargawi και ο Jacob Lohmann.

Η πλοκή εστιάζει στον ‘Markus’ (Mikkelsen), έναν στρατιωτικό ο οποίος μετά την θλιβερή και αιφνίδια απώλεια της συζύγου του, ‘Emma’ (Birgitte Lind), σε ένα τραγικό δυστύχημα σε τρένο, γυρίζει πίσω στη Δανία αναλαμβάνοντας εκείνος στο εξής το μεγάλωμα της έφηβης κόρης τους, ‘Mathilde’ (Heick Gadeberg). Καθώς οι δυο τους πασχίζουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, με την διαδικασία επούλωσης του τραύματος που τους άφησε ο άδικος χαμός της ‘Emma’, να αργεί πολύ, κάτι εξίσου ξαφνικό θα τους ταρακουνήσει.

Ένας επιζών από το παραπάνω ατύχημα θα βρεθεί στο κατώφλι της πόρτας τους, ισχυριζόμενος πως το ολέθριο αυτό συμβάν δεν έγινε τυχαία αλλά ότι ήταν προμελετημένο από μέλη μίας μαφιόζικης συμμορίας που σκοπό είχαν να επιτεθούν θανάσιμα σε έναν άλλον εγκληματία. Ο ‘Markus’ μαζί με τον ανέλπιστο σύμμαχο που βρέθηκε στο διάβα του θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση, με ολοένα και περισσότερα ευρήματα να επιβεβαιώνουν ότι η σύντροφός του δολοφονήθηκε. Έτσι, ο ήρωας ξεκινά ένα αγωνιώδες και γεμάτο κινδύνους ταξίδι προκειμένου να απονείμει δικαιοσύνη με κάθε κόστος. Και είναι αποφασισμένος να εντοπίσει τους υπεύθυνους και να πάρει όσο πιο βασανιστικά γίνεται την εκδίκησή του από αυτούς που έβλαψαν την οικογένειά του.

Το συγκεκριμένο έργο συνιστά μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αυτοδικίας, αρκετά ευρηματική ως προς τον κεντρικό της άξονα ενώ μπορεί να ιδωθεί κάλλιστα ως ένα υβρίδιο αινίγματος, περιπέτειας και δράματος που όμως ενσωματώνει ταιριαστά εντός του το μαύρο χιούμορ.

Ο Mads Mikkelsen μπαίνει στα παπούτσια ενός σκληροτράχηλου, λιγομίλητου, και φαινομενικά φλεγματικού χαρακτήρα ο οποίος έπειτα από το γεγονός-καταλύτη που συγκλόνισε τη ζωή του, δηλαδή τον θάνατο της συζύγου του, θα αναζητήσει απαντήσεις από τους υπαίτιους και δυστυχώς για αυτούς, ο ίδιος προτιμά πρώτα να χτυπά και ύστερα να κάνει τις ερωτήσεις!...

Να σημειωθεί επιπρόσθετα ότι ξεχωρίζει το δέσιμο πατέρα και κόρης και το πως επηρεάζονται οι δυναμικές ανάμεσά τους. Επίσης, καθένας από τους βασικούς δρώντες έχει στοιχεία που τον κάνουν να αναδειχθεί με τον δικό του τρόπο αποκαλύπτοντάς μας σταδιακά όλα τα χρώματα της προσωπικότητάς του και της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του. Η κινηματογραφική αυτή δουλειά δομείται στιβαρά μέσα από ένα σφιχτό σενάριο και ένα ισορροπημένο μείγμα αδρεναλίνης, δράσης και σασπένς που πυροδοτεί την ένταση, την αγωνία και την ανυπομονησία του θεατή για την τελική έκβαση του φιλμ.

Η ταινία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς αλλά όχι με την έννοια του ασθματικά γρήγορου, παρέχοντας στον δέκτη όλες εκείνες τις πληροφορίες, τον χρόνο και τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να εμβαθύνει κανείς στις κύριες φιγούρες. Η ανατροπή εδώ υπηρετείται με πολύ επιδέξιους χειρισμούς αφού ο Δανός δημιουργός κατορθώνει να πιάσει εξαπίνης το κοινό όσες φορές είναι αναγκαίο, αλλά χωρίς να κάνει κατάχρηση κάτι τέτοιου. Μεταξύ άλλων, μέσα στο project αυτό γίνεται λόγος για τα προβλήματα διαχείρισης θυμού, για την δυσκολία ενός ανθρώπου να συμβαδίσει με μία απώλεια, την συνακόλουθη οδύνη, την πρόκληση των σταδίων του πένθους, την ενοχή της επιβίωσης εφόσον εκείνος είναι ακόμη εν ζωή ενώ ένας αγαπημένος του δεν τα κατάφερε.

Προσεγγίζεται επιπλέον, το ότι επειδή ορισμένες καταστάσεις δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές μας και δεν είναι πάντα εύκολο να εξηγηθούν και να γίνουν αποδεκτές, το άτομο νιώθει έντονο το αδιέξοδο, την οργή, την σύγχυση και την αμηχανία που του προξενεί η αναγνώριση πως ποτέ δεν είχε την παντοδυναμία του ελέγχου πάνω στα πράγματα. Έτσι, βυθίζεται σε ένα αίσθημα πόνου, ματαίωσης και σε άρνηση μπροστά στην επίγνωση της ανημποριάς απέναντι στην ισχύ της τυχαιότητας, αντιδρώντας κυνικά στο ενδεχόμενο του να ξεπεράσει ό,τι έγινε.

Συν τοις άλλοις, υπογραμμίζεται ότι το κοινό βίωμα δρα καθοριστικά ως προς τον βαθμό ταύτισης με άλλους, της ενσυναίσθησης που επιδεικνύει κανείς, και γενικότερα ως προς τη διαμόρφωση δυνατών διαπροσωπικών σχέσεων.

Το Riders of Justice είναι ένα ευφάνταστο, ιδιότυπο action σκανδιναβικό θρίλερ που φέρει και καυστικά σαρκαστικές αναφορές, την ώρα που ο Mikkelsen με αγέρωχο παρουσιαστικό και με ψυχραιμία που σπάει κόκκαλα, φροντίζει να πέσει βαρύς στα κεφάλια των εχθρών του ο δικός του πέλεκυς της δικαιοσύνης.