Shadow and Bone Review – Από τις πιο εντυπωσιακές υπερπαραγωγές του Netflix

Οι λάτρεις των επικών σειρών φαντασίας, θα μείνουν ικανοποιημένοι
30 Απριλίου 2021 11:25
Shadow and Bone Review – Από τις πιο εντυπωσιακές υπερπαραγωγές του Netflix

Η ορφανή, Alina Starkov, είναι χαρτογράφος της Πρώτης Στρατιάς, με έδρα στην Ανατολική Ράβκα, στην απομονωμένη πλευρά του Shadow Fold, μια σκοτεινή κι επικίνδυνη περιοχή όπου άνθρωποι που προσπαθούν να την διασχίσουν σπάνια επιβιώνουν. Εναντίον της, συνωμοτούν κρυφές δυνάμεις. Μέσα της όμως κρύβει ικανότητες που ίσως μπορέσουν να σταθούν είναι ικανές για να αλλάξουν την μοίρα του κατεστραμμένου κόσμου της. Στο ταξίδι αυτό δεν είναι μόνη της. Ο καλύτερος της φίλος, Malyen Oretsev (Archie Renaux), είναι ιχνηλάτης της Πρώτης Στρατιάς. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά, καθώς είχαν μεγαλώσει μαζί στο ίδιο ορφανοτροφείο.

Η πλοκή του Shadow and Bone, της πολυαναμενόμενης σειράς φαντασίας του Netflix, κινείται σε δυο βασικούς άξονες. Η αλήθεια είναι ότι, οι πολλές πληροφορίες αλλά και οι διάφορες άγνωστες ορολογίες που ακούγονται σε συνδυασμό με την ασταμάτητη ροή των γεγονότων, ειδικά στα πρώτα τρία επεισόδια, χωρίς να δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις, είναι αρκετά για να σε μπερδέψουν. Παρόλα αυτά, αν ακολουθήσεις υπομονετικά τις δυο (φαινομενικά) διαφορετικές ιστορίες που εξελίσσονται, ίσως αυτό σε βοηθήσει να “μπεις” στον κόσμο του, ευκολότερα.

Το πρόβλημα στην σειρά είναι η εισαγωγή που κάνει στον κατά τα άλλα μαγικό κι ελκυστικό της σύμπαν. Δεν σου δίνει τον χρόνο να απολαύσεις την εμπειρία αυτή. Έχει υπέροχη μυθολογία, που ούτε αυτή σου δίνει την δυνατότητα να ευχαριστηθείς, επειδή η πλοκή τρέχει και εσύ πρέπει να ακολουθήσεις διάφορους χαρακτήρες τους οποίους βιάζονται κάπως οι συγγραφείς να αναπτύξουν. Υποθέτω ότι έχοντας τέτοιο όγκο από υλικό να διαχειριστούν, έπρεπε να διαλέξουν που θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Η σειρά είναι βασισμένη άλλωστε στα βιβλία της Leigh Bardugo, που έχουν το όνομα Grishaverse.

Οπότε, εστιάζοντας στους χαρακτήρες, μπορούμε να πούμε ότι έκαναν σπουδαία δουλειά στην ανάπτυξη, όχι μόνο των βασικών αλλά και των υποστηρικτών χαρακτήρων, κάνοντας παράλληλα ξεκάθαρες και τις δυναμικές μεταξύ τους αλλά και τα πολιτικά παιχνίδια που επικρατούν στη σειρά. Οι ερμηνείες που ξεχωρίζουν νομίζω είναι αυτές των Ben Barnes, στον ρόλο του στρατηγού της Δεύτερης Στρατιάς, Kirigan, και της Jessie Mei Li, στον ρόλο της εκλεκτής Alina, η οποία είναι και το επίκεντρο της ιστορίας. Το υπόλοιπο καστ είναι ίσως ένα σκαλοπάτι πιο κάτω ερμηνευτικά, παρόλα αυτά όταν βρίσκονται στις ίδιες σκηνές μαζί τους το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό.

Αυτό που συμπληρώνει ιδανικά το χτίσιμο των χαρακτήρων είναι το ενδυματολογικό κομμάτι, στο οποίο έγινε εξαιρετική δουλειά, δίνοντας στον καθένα τους μια ξεχωριστή ταυτότητα. Τα κοστούμια, για τους περισσότερους θεατές, ίσως περνούν απαρατήρητα, άμα όμως χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο από τους ενδυματολόγους, είναι αυτά που κάνουν την σημαντική διαφορά.

Στα ίδια επίπεδα κινείται γενικότερα όλη η παραγωγή, με τμήματα όπως αυτό των ειδικών εφέ και των σκηνικών να στέκονται άνετα δίπλα σε ανάλογα τηλεοπτικά σόου, τύπου Game of Thrones. Οι λάτρεις της Βικτωριανής εποχής, σίγουρα θα απολαύσουν την σειρά ακόμα περισσότερο, όπως και την σκοτεινή της φωτογραφία.  

Η steampunk αισθητική είναι αυτή που σίγουρα ξεχωρίζει. Όπως είπα και παραπάνω όμως, προσωπικά, χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσω αυτά τα στοιχεία, δεν θα είχα απολύτως κανένα πρόβλημα να θυσιαζόταν ο ρυθμός της πλοκής για να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο ο κόσμος της και οι λεπτομέρειες του.

Αντιλαμβάνομαι όμως ότι μια σειρά τέτοιου τύπου, πολύ απλά δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Είχε, όντως, πάρα πολλά θέματα να καλύψει, πολλές ιστορίες να αφηγηθεί, αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες να παρουσιάσει και μια βασική ηρωίδα που όλα συγκλίνουν τελικώς πάνω της.

Πέρα από το κάπως βεβιασμένο στήσιμο του κόσμου της, το δεύτερο στοιχείο που δεν λειτουργεί, είναι ο ανταγωνιστής της ο οποίος μοιάζει κάπως αδύναμος. Παρόλα αυτά, το Shadow and Bone, θεωρώ ότι θα υπερκαλύψει όχι μόνο τους οπαδούς των επικών σειρών φαντασίας, αλλά και όσους δεν είστε λάτρεις αυτού του είδους. Τα στοιχεία που συνδυάζει είναι αρκετά για να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων.