Night in Paradise Review – Όταν οι Νοτιοκορεάτες κάνουν αλλόκοτες γκανγκστερικές ταινίες

Ο Park Hoon-jung γράφει και σκηνοθετεί το καινούργιο του πόνημα
15 Απριλίου 2021 10:24
Night in Paradise Review – Όταν οι Νοτιοκορεάτες κάνουν αλλόκοτες γκανγκστερικές ταινίες

Ο επαγγελματίας δολοφόνος Tae-goo, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση από τους ανθρώπους που θεωρεί υπεύθυνους για την οικογενειακή τραγωδία που υπέστη. Επικηρυγμένος πλέον, τον βλέπουμε να ταξιδεύει στο νησί Τζέτζου, της Νότιας Κορέας, για να κρυφτεί σε ένα φιλικό σπίτι, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση πίσω στη Σεούλ. Στο σπίτι αυτό θα γνωρίσει την Jae-yeon, η οποία πάσχει από ανίατη ασθένεια. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια περίεργη σχέση αλληλεξάρτησης. Αυτός κυνηγημένος από την μαφία της Νότιας Κορέας κι αυτή, «άδεια», εξαντλημένη κι απογοητευμένη από τη ζωή.

Αυτή είναι η υπόθεση της καινούργιας ταινίας του Park Hoon-jung, σκηνοθετημένη και γραμμένη από τον ίδιο. Για όσους τυγχάνει να μην γνωρίζετε, η πορεία του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη στον χώρο του κινηματογράφου ξεκίνησε ελπιδοφόρα, με τα σενάρια του στις ταινίες I Saw the Devil (2010), The Unjust (2010), αλλά και στο New World (2013), που είχε αναλάβει ολοκληρωτικά το πρότζεκτ πάνω του με σενάριο και σκηνοθεσία, να κερδίζουν βραβεία και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Αυτή τη φορά, επιλέγει να μας πει μια αρκετά βίαιη ιστορία, στην οποία μπλέκει με μαεστρία το αλλόκοτο ρομάντζο με την εκρηκτική περιπέτεια.

Ο τόνος της ταινίας είναι πάντα σκοτεινός και μυστήριος, καθώς βλέπουμε τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές να ταλαιπωρούνται από τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος, να μην έχουν καταφέρει να τα ξεπεράσουν. Η θλίψη κι ο πόνος δηλαδή, είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν. Ο Tae-goo, και η Jae-yeon, καταλήγουν να έχουν μόνο ο ένας τον άλλον αλλά ο χρόνος είναι μονίμως εχθρός τους. Αυτό μας το υπενθυμίζει συνεχώς και η ασθένεια της κοπέλας αλλά και οι μαφιόζοι της μεγάλης πόλης, οι οποίοι δεν θα ησυχάσουν μέχρι να πιάσουν και να σκοτώσουν τον Tae-goo.

Το αρχικό πλαίσιο ίσως περιέχει πολλά στοιχεία που έχετε δει στο παρελθόν. Ένας νεαρός γκάνγκστερ, ένας «νονός» της νύχτας που προετοιμάζεται να ξεκινήσει πόλεμο προδίδοντας τους υπόλοιπους, μια ρομαντική σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών και στο ενδιάμεσο μια τραγωδία που από εκεί ουσιαστικά ξεκινάει η ταινία μας. Αυτό που κάνει διαφορετικά ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης όμως, είναι ότι, δίνει στην πλοκή χώρο και χρόνο για να απλωθεί. Βέβαια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες σκηνές να “τραβάνε” περισσότερο κρατώντας τον ρυθμό πίσω, παρόλα αυτά, φαίνεται να τον ενδιαφέρει πολύ ο εσωτερικός κόσμος του ζευγαριού εστιάζοντας στις πληγές και συναισθήματα τους.

Η ταινία λοιπόν χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Στο πρώτο κομμάτι – το οποίο κρατάει περίπου είκοσι λεπτά – γνωρίζουμε μερικούς από τους χαρακτήρες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην συνέχεια της ιστορίας, στο δεύτερο και μεγαλύτερο κομμάτι της, ο σκηνοθέτης μας δίνει όσες πληροφορίες χρειαζόμαστε για να έρθουμε συναισθηματικά πιο κοντά στους δυο βασικούς χαρακτήρες ενώ παράλληλα θέτει και τα απαραίτητα ερωτηματικά τα οποία φυσικά θα απαντηθούν στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι της ταινίας, όπου, πραγματικά, οι λάτρεις των κλασσικών ασιατικών σκηνών μάχης, νομίζω ότι θα την απολαύσουν αρκετά.

Το δεύτερο κομμάτι ίσως να είναι αυτό το οποίο πολλούς να τους πετάξει έξω, και η αλήθεια είναι ότι θα έχουν δίκιο, υπάρχουν σκηνές που ενώ είναι απαραίτητες για το χτίσιμο του συναισθηματικού κόσμου των χαρακτήρων, στους θεατές όλο αυτό ίσως περάσει ως φλυαρία. Το τελευταίο όμως κομμάτι της ταινίας λειτουργεί σε απόλυτη αρμονία, τόσο στην σκηνοθεσία και το μοντάζ όσο και στο σενάριο. Τα τρία αυτά στοιχεία καταλήγουν τελικά στην δημιουργία μιας ιδιαίτερης αρμονίας μεταξύ τους.

Ο Park Hoon-jung, με το Night in Paradise, ίσως δεν έχει μια καινούργια ιστορία να μας πει, αυτό που σίγουρα έχει πάντως, είναι ο ιδιαίτερος κι ασυνήθιστος τρόπος που διαλέγει να μας την πει. Η υποβλητική φωτογραφία, τα όμορφα τοπία που λειτουργούν σαν αντίβαρο με τα εσωτερικά συναισθήματα των κεντρικών ηρώων, και το απολαυστικό κι ανατρεπτικό φινάλε του κάνει την θέασης της πραγματικά ξεχωριστή.