The Falcon and The Winter Soldier Review - Πρεμιέρα για τους "αταίριαστους" της Marvel

Βάλαμε το πρώτο επεισόδιο κάτω από το μικροσκόπιο
23 Μαρτίου 2021 09:54
The Falcon and The Winter Soldier Review - Πρεμιέρα για τους "αταίριαστους" της Marvel

Tο στούντιο της Marvel κάνει στροφή στην τηλεόραση και μετά το εξαιρετικό WandaVision, συνεχίζει να διευρύνει τον κόσμο του MCU παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τη σειρά, The Falcon and The Winter Soldier, η οποία έκανε πρεμιέρα στην συνδρομητική υπηρεσία streaming της Disney+, με πρωταγωνιστές τους: Anthony Mackie και Sebastian Stan. Στο πρώτο επεισόδιο λοιπόν, βρίσκουμε τους Falcon κα Bucky να προσπαθούν να προσαρμοστούν μετά τα γεγονότα της ταινίας Avengers: Endgame. Με τον Steve Rogers να έχει πλέον αποσυρθεί, ο Sam, πρέπει να διασφαλίσει την κληρονομιά του ενώ ο James, έχει ξεκινήσει ψυχοθεραπεία, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει τα ψυχικά τραύματα που κουβαλάει μέσα του από την εποχή που λειτουργούσε ως “πιόνι” της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Hydra.

Η στρατηγική της Marvel να μας συστήσει εκ νέου μερικούς από τους λιγότερο δημοφιλείς ήρωες της μέσω δικών τους τηλεοπτικών σειρών, φαίνεται πως της “βγαίνει”. Στο The Falcon and The Winter Soldier, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από το πρώτο επεισόδιο είναι ότι, η προσέγγιση του δημιουργού της σειράς, Malcolm Spellman, είναι να δώσει μεγαλύτερος βάθος στους δυο πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, εστιάζοντας περισσότερο στις προσωπικές του ανάγκες. Ο ένας παλεύει για να βρει την θέση του στην κοινωνία ως απλός πολίτης ενώ ο άλλος, παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος προσπαθώντας να διαχειριστεί τις διαταραχές, που του δημιουργεί το μετατραυματικό στρες.

Όπως και στο WandaVision στα πρώτα του επεισόδια, έτσι κι εδώ, η δράση μένει για λίγο στην άκρη και αυτό που έρχεται στο προσκήνιο είναι μια κάπως πιο ενδοσκοπική ματιά στο ταξίδι των βασικών ηρώων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λείπει εντελώς από το σενάριο το στοιχείο της, απλώς, φαίνεται ότι οι συντελεστές έχουν την διάθεση να ξεδιπλώσουν κάπως πιο προσεκτικά το κουβάρι της υπόθεση ρίχνοντας το βάρος στο χτίσιμο των χαρακτήρων. Η αρχική σεκάνς παρόλα αυτά -η οποία κυμαίνεται σε κινηματογραφικά επίπεδα- είναι τόσο πιστή στην δράση που μας έχει συνηθίσει το στούντιο, που πραγματικά, είναι λες και παρακολουθείς σκηνή από κάποια ταινία του.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο αυτή τους η προσέγγιση έχει κάτι καινούργιο και φρέσκο να προτείνει στο κοινό. Θέλω να πω, το ότι η καθημερινή ζωή ενός σούπερ-ήρωα μακριά από την στολή του, να έχει δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα ένταξης στη κοινωνία ή ότι οι πράξεις του παρελθόντος τον κυνηγούν στον παρόν και του επηρεάζουν το μυαλό κάνοντας τον στην τελική να αισθάνεται μοναχικός και στο περιθώριο, είναι θεματικές που τις έχουμε ξανασυναντήσει. Βέβαια, το πρώτο επεισόδιο μας δείχνει κάποιες πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα την άρνηση των τραπεζών να τους παραχωρήσει κάποιο δάνειο λόγω του ασταθούς εισοδήματος τους.

Όσον αφορά τους “κακούς” της σειράς, αυτοί κάνουν την εμφάνιση τους από το πρώτο επεισόδιο και μαθαίνουμε μερικά στοιχεία για εκείνους, παίρνουμε μια γεύση τους, χωρίς φυσικά να γίνονται κάποιες περισσότερες σημαντικές αποκαλύψεις. Επιπλέον, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει, είναι η κληρονομιά που έχει αφήσει πίσω του ο Steve Rogers, δημιουργώντας ταυτόχρονα όμως και ένα κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί.

Κάποιος πρέπει να καλύψει την θέση του Captain America, το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο κατάλληλος. Οι δυναμικές αυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί νωρίς-νωρίς. Χωρίς να μπορεί κάποιος με σιγουριά να προβλέψει πιο δρόμο θα ακολουθήσει η σειρά, απ' ό,τι φαίνεται, θα προσπαθήσει να βρει τις κατάλληλες ισορροπίες μεταξύ ενός πολιτικού θρίλερ και ωμής περιπέτειας.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι, παρόλο που το WandaVision, είχε ενθουσιάσει τους πάντες με το πειραματικό του ξεκίνημα, η οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των δυο, θα αποδειχθεί ανούσια. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι είναι εντελώς διαφορετικά σόου με μια παντελώς ξεχωριστή προσέγγιση στη γενικότερη ατμόσφαιρα τους, με το μοναδικό κοινό τους σημείο να είναι η διάθεση των συντελεστών για μια ενδοσκοπική ματιά στους χαρακτήρες, και η αλήθεια είναι ότι, το πρώτο επεισόδιο της σειράς, The Falcon and The Winter Soldier, δίνει περισσότερο βάθος στον Falcon και στον Bucky από όσο έχουν δώσει όλες οι ταινίες της Marvel μαζί.