Cherry Review - Ο Tom Holland και η ταινία πάσχουν από "κρίση ταυτότητας"

Παλεύει με τα πάθη του στην καινούργια ταινία των Russo
18 Μαρτίου 2021 11:55
Cherry Review - Ο Tom Holland και η ταινία πάσχουν από "κρίση ταυτότητας"

Τα αδέλφια Joe και Anthony Russo, συνεργάζονται με το Apple TV+ και μας παρουσιάζουν την ταινία Cherry. Στο καινούργιο τους κινηματογραφικό αυτό πόνημα, πρωταγωνιστεί ο Tom Holland, ενώ το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό βιβλίο του Nico Walker, το οποίο διασκευάζουν οι Angela Russo-Otstot και Jessica Goldberg. Η πλοκή επικεντρώνεται σε δύο διαφορετικές περιόδους της ζωής του νεαρού αγοριού Cherry και προσπαθεί να μας δείξει τους λόγους που έφτασε από την άβυσσο της αυτοκαταστροφής, στην κάθαρση μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.

Αρχικά, να πούμε ότι η ταινία έχει λάβει αρκετές αρνητικές κριτικές κυρίως για τον τρόπο που τα δυο αδέλφια προσέγγισαν την ιστορία, εν αντιθέσει με την ερμηνεία του Holland, όπου πολλοί είναι αυτοί που την χαρακτηρίζουν ως μια από τις καλύτερες στην μέχρι στιγμής κινηματογραφική του καριέρα. Στην πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα λοιπόν, μακριά από την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει ένα στούντιο σαν της Marvel, δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι η δουλειά που παρουσίασαν μπορεί να πείσει τον θεατή. Περισσότερο αδιάφορο και μπερδεμένο σε αφήνει η θέαση της, παρά οτιδήποτε άλλο. Βέβαια, οι αδελφοί Russo, υπήρχαν και πριν το διάσημο στούντιο παραγωγής, με ταινίες όπως το Welcome to Collinwood (2002) και το You, Me and Dupree (2006).

Παρόλα αυτά, είναι φυσικό η σύντομη καριέρα τους να έχει στιγματιστεί από αυτή τη συνεργασία. Έχοντας στην φιλμογραφία τους την "εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών", προφανώς και η δημιουργική τους ματιά έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο στο εμπορικό όσο και στο καλλιτεχνικό κομμάτι, στο Cherry όμως τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεφύγει κάπως από την πορεία τους.

Στην προσπάθεια τους να μας αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν και τέτοιο κινηματογράφο, ο οποίος μπορεί δηλαδή να κινηθεί ανάμεσα στο σκοτεινό και σατιρικό, γεμάτο συμβολισμούς, μέσα από σουρεαλιστικούς χαρακτήρες, χάνουν κάπως την ουσία, και μας παραδίδουν ένα έργο με αρκετές τρύπες αλλά και χτυπητές αδυναμίες.

Δεν δείχνουν διάθεση ούτε στιγμή να ασχοληθούν πραγματικά με την ιστορία των κεντρικών ηρώων, βρίσκοντας συνεχώς ευκαιρίες για να εισάγουν ιδιαίτερα στοιχεία κινηματογράφησης όπως ευρυγώνιους φακούς παραμορφώνοντας έτσι τα μεγέθη και τα σχήματα αλλά και παράξενες γωνίες λήψης. Επίσης, χρησιμοποιούν ένα ενοχλητικό voice-over από την αρχή της ταινίας, το οποίο σε κάποιες στιγμές “σπάει” τον τέταρτο τοίχο και απευθύνεται στους θεατές, φλερτάροντας έτσι μεταξύ μαύρης κωμωδίας και δράματος.

Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία όμως, αντί να χρησιμοποιηθούν ως βοηθήματα για να ειπωθεί με αποτελεσματικότερο τρόπο η ιστορία, υπέρ-τονίζονται, κλέβοντας ουσιαστικά την παράσταση, και τελικώς, αποσπώντας την ματιά σου από την ουσία, το δράμα δηλαδή των χαρακτήρων.

Αδυναμία παρουσιάζεται και στην ταινία σαν κατασκευή, όπου θα μπορούσε κάποιος να την χωρίσει σε τρία είδη. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε μια coming-of-age ιστορία, συνεχίζοντας στο δεύτερο μέρος, μεταμορφώνεται σε μια αντιπολεμική ταινία με αρκετές ομοιότητες τύπου Full Metal Jacket (1987) ή Jarhead (2005) και καταλήγοντας στο τρίτο μέρος όπου βλέπουμε μια caper movie συνδυασμένη με ναρκωτικά και φυλακές.

Όλα αυτά σίγουρα αποπροσανατολίζουν και σε καμία περίπτωση δεν καταφέρνουν να εξυπηρετήσουν την ιστορία, που είναι και το μοναδικό ζητούμενο για κάθε σκηνοθέτη, να μας πει δηλαδή “κάτι” το οποίο είναι ικανό να μας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα.  

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στον Tom Holland, ο οποίος, δεν ήταν καθόλου κακός, αντιθέτως, ίσως ήταν και το μοναδικό στοιχείο το οποίο διασώθηκε από την ταινία. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η έντονη του επιθυμία να “αποτινάξει” από πάνω του τον Spiderman, από τόσο νωρίς, μάλλον αρνητικά θα λειτουργήσει παρά θετικά. Αρκεί κανείς να δει τις δουλειές στις οποίες έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής αλλά και αυτές που έχει “κλείσει” για το μέλλον, για να καταλάβει ότι είναι ικανός να δεχτεί ακραίους ρόλους μη δίνοντας τη κατάλληλη βαρύτητα στα σενάρια, μόνο και μόνο για να μην μείνει στο μυαλό μας ως ο συμπαθητικός Peter Parker.

Βρείτε την ταινία στο IMDB