Your Honor Review – Ο Bryan Cranston επιστρέφει τηλεοπτικά με έναν ρόλο που του πάει γάντι

Αδυναμίες αλλά και σεναριακές ευκολίες στην καινούργια σειρά του Showtime
17 Φεβρουαρίου 2021 11:05
Your Honor Review – Ο Bryan Cranston επιστρέφει τηλεοπτικά με έναν ρόλο που του πάει γάντι

Το Showtime μας παρουσιάζει το δικαστικό θρίλερ, Your Honor, το οποίο είναι βασισμένο στην Ισραηλινή σειρά Kvodo, των Ron Ninio και Shlomo Mashiach. Αποτελείται από δέκα επεισόδια κι ακολουθεί τον Michael Desiato, έναν αξιότιμο δικαστή της Νέας Ορλεάνης, του οποίου ο έφηβος γιος, Adam, θα εμπλακεί σε ένα τροχαίο δυστύχημα, με τραγικές επιπτώσεις. Η απόφαση του γιού του να αφήσει το θύμα αιμόφυρτο στην άκρη του δρόμου δίχως να καλέσει βοήθεια, προκαλεί ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, ικανό να μεταμορφώσει τον πατέρα του από έναν νομοταγή πολίτη, σε έναν άνθρωπο απεγνωσμένο, που προσπαθεί να προστατέψει το παιδί του με κάθε κόστος.

Ο Bryan Cranston, επιστρέφει στη τηλεόραση οκτώ χρόνια μετά το φινάλε του Breaking Bad, με έναν χαρακτήρα που γνωρίζει πολύ καλά και του ταιριάζει γάντι. Για ακόμη μια φορά, όπως και στο παρελθόν μέσα από την ερμηνεία του στον ρόλο του Walter White, υποκρίνεται έναν αντιήρωα ο οποίος οδηγεί τον εαυτό του σε καταστάσεις επικίνδυνες κι ακραίες, στην προσπάθεια του να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί την οικογένεια του. Ομοιότητες και κοινά σημεία μεταξύ του προηγούμενου και του τωρινού του χαρακτήρα σαφώς και υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα βρείτε και τεράστιες διαφορές μεταξύ των δυο.

Στο Breaking Bad για παράδειγμα, βλέπουμε τον χαρακτήρα του να βυθίζεται όλο και περισσότερο στον κόσμο του εγκλήματος και αναπόφευκτα να "αγκαλιάζει" τον καινούργιο του ρόλο ως κακό. Ενώ εδώ, γίνεται σαφές ότι η κάθε παράνομη πράξη του, σχηματίζει και μια καινούργια πληγή στην ψυχή του η οποία είναι αδύνατον να επουλωθεί. Ο Michael Desiato είναι ένας άνθρωπος πραγματικά μετανιωμένος και καθόλου περήφανος για το μονοπάτι που έχει διαλέξει. Επίσης, εδώ, παρακολουθούμε έναν χαρακτήρα με κινητήριο δύναμη μόνο την ανιδιοτελή αγάπη προς τον γιο του, σε αντίθεση με τον Walter White, ο οποίος κάλυπτε τα πάντα πίσω από έναν ψεύτικο μανδύα με μοναδικό σκοπό να εκπληρώσει δικές του προσωπικές ανάγκες.

Το ενδιαφέρον με τις επιλογές που κάνει ο Cranston πάντως, είναι ότι αποφασίζει να δουλέψει πάνω σε χαρακτήρες και σενάρια τα οποία έχουν την διάθεση να προβάλλουν τις σκοτεινές πτυχές των ανθρώπων. Αρέσκεται με το να ερμηνεύει ρόλους που ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, κακίας και καλοσύνης, ψέματος και παραπλάνησης. Τον βοηθάει βέβαια το γεγονός ότι έχει αυτή την εκφραστικότητα και την επικοινωνία με τον θεατή που μπορεί την μία στιγμή να του προκαλέσει την συμπάθεια και την αγάπη του, ενώ την επόμενη να γίνει μισητός και αντιπαθητικός σε εκείνον.

Όσον αφορά την ερμηνεία του στο Your Honor, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, ακόμα κι όταν σε μερικές σκηνές θυμίζει τον Walter White, κυρίως στον τρόπο που τοποθετεί το σώμα του μπροστά από την κάμερα. Για το υπόλοιπο καστ ωστόσο, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς το ίδιο, με εξαίρεση ίσως, τον Michael Stuhlbarg, ο οποίος υποδύεται τον πατέρα του άτυχου παιδιού που σκοτώθηκε στο τροχαίο και καταφέρνει να σταθεί δίπλα στον Cranston σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσδίδοντας έτσι μια επιπλέον βαρύτητα στη σειρά. Οι δυο τους λοιπόν, αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καλογραμμένο υλικό που έχουν στα χέρια τους.     

Ο δημιουργός της σειράς όμως, Peter Moffat, για να μπορέσει να προχωρήσει την πλοκή μπροστά, εφαρμόζει σε αρκετά σημεία ένα χαρακτηριστικό το οποίο συνήθως το συναντάμε σε κακές ταινίες τρόμου. Έχει κάνει κάποιους από τους βασικούς του χαρακτήρες παράλογα αφελείς.

Αυτό το μοτίβο υπάρχει σε κάθε επεισόδιο και μαζί με τις αλλεπάλληλες συμπτώσεις, είναι οι μεγαλύτερες αστοχίες της σειράς γενικότερα. Ίσως, ένας τρόπος αποφυγής τέτοιου είδους σεναριακές ευκολίες, θα ήταν να εστιάσει σε λιγότερους χαρακτήρες δημιουργώντας μια πιο σφιχτοδεμένη πλοκή. Κακά τα ψέματα, το Your Honor στηρίζεται αποκλειστικά στην παρουσία του Bryan Cranston (και καλά κάνει), οπότε δεν νομίζω να έλειπαν σε κανέναν χαρακτήρες των οποίων οι ιστορίες τις βλέπουμε να μην καταλήγουν πουθενά μέχρι το φινάλε.

Βρείτε την σειρά στο IMDB