Outside the Wire Review - Ο Anthony Mackie παίζει έναν μοντέρνο "Εξολοθρευτή" αλλά αρκεί;

Η νέα sci-fi περιπέτεια του Netflix προαναγγέλλει την «εξέγερση των μηχανών»
22 Ιανουαρίου 2021 10:59
Outside the Wire Review - Ο Anthony Mackie παίζει έναν μοντέρνο "Εξολοθρευτή" αλλά αρκεί;

Ο Mikael Håfström σκηνοθετεί το δυσοίωνα φουτουριστικό sci-fi θρίλερ "Outside the Wire" του Netflix, με τους Rob Yescombe και Rowan Athale να υπογράφουν το σενάριο, ενώ του cast εν προκειμένω ηγούνται ο Anthony Mackie (Altered Carbon, Captain America) και ο Damson Idris (Snowfall). Παίζουν επιπλέον οι: Enzo Cilenti, Emily Beecham, Michael Kelly, Pilou Asbæk και η Kristina Tonteri-Young.

Η πλοκή τοποθετείται στο απώτερο μέλλον, όταν ο ‘Harp’ (Damson Idris), ένας πιλότος drone στέλνεται σε εμπόλεμη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας. Μέσα στα πλαίσια μίας απόρρητης και άκρως επικίνδυνης αποστολής εκεί, θα πρέπει να συνεργαστεί με έναν κορυφαίο αξιωματικό-ανδροειδές, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει κρυφή στους υπόλοιπους συμπολεμιστές του. Το εν λόγω δίδυμο πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του και να ανατρέψει τα σχέδια ενός αδίστακτου τρομοκράτη που σκοπεύει να προκαλέσει μία τεράστιας κλίμακας πυρηνική καταστροφή.

Το παρόν action φιλμ επιστημονικής φαντασίας προσεγγίζει χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία και εκπλήξεις ένα σύνθετο και πολυσυζητημένο ζήτημα που άπτεται του τομέα της επιστημονικής ηθικής, της ανθρώπινης συνείδησης, και της τεχνολογικής προόδου, φέρνοντας ειδικότερα στο επίκεντρο το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτό εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να καλλιεργήσει το έδαφος για ένα κρίσιμο διακύβευμα.

Από τη μία, λοιπόν, υπάρχει ο παράγοντας της ενσυναίσθησης των ατόμων και από την άλλη μαχητές-ρομπότ που δρουν αυστηρά υπολογιστικά, με βάση τη στυγνή λογική και τις εντολές που δέχονται, ενώ πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων κρέμεται συνεχώς σαν Δαμόκλειος σπάθη, η ανησυχία για το τί θα συμβεί αν τα μηχανήματα αναπτύξουν όντως δική τους ελεύθερη βούληση, επαναστατήσουν και θελήσουν να κινηθούν εναντίον των κατασκευαστών τους. 

Η ταινία ανοίγει μία παρένθεση, με την οποία, στο παρελθόν πολλάκις έχουν ασχοληθεί άλλοι δημιουργοί του κινηματογράφου, οι οποίοι ωστόσο, μας παρουσίασαν πιο ευρηματικά αντίστοιχου τύπου θεματικές, εξαντλώντας ήδη στο μέγιστο διάφορα concept που αφορμώνται από την γενικότερη ιδέα πάνω σε μία ενδεχόμενη «εξέγερση των μηχανών».

Έτσι, γίνεται κατανοητό πως το project προσπαθεί να ξεφύγει από τα κλισέ του είδους, όμως, δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεστρατίσει από την πεπατημένη. Ναι μεν, στην περίπτωση αυτή υπηρετείται το στοιχείο της δράσης αλλά παρατηρούνται αρκετά νοηματικά κενά αφού συντελούνται γεγονότα που δεν εξηγούνται επαρκώς, ενώ δεν λείπουν και οι υπερβολές καθώς επίσης και σκηνές οι οποίες αποδεικνύονται πολύ φλύαρες ή και άσκοπες ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης ώστε εύλογα να γεννάται η απορία στον θεατή ποιος είναι ακριβώς ο λόγος της παρεμβολής τους.

Πράγματι, η μυθοπλασία αυτή έχει δυο-τρεις δυνατές στιγμές, και θέτει κάποια σημαντικά υπαρξιακά και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που απαντιούνται και στη σύγχρονη εποχή, ενώ θα εξακολουθούν να αναδύονται και στα επόμενα χρόνια. Εντούτοις, κάτι τέτοιο ο σκηνοθέτης το προσεγγίζει αρκετά κοινότοπα, με μία διάθεση διδακτισμού και μία μεροληπτική θεώρηση των πραγμάτων (όπως για παράδειγμα η επιμονή η αμερικανική παρέμβαση να πλασάρεται σχεδόν πάντα υπό το πρίσμα της ειρηνοποιού δύναμης που έχει ασυναγώνιστη υπεροχή και προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της).

Συν τοις άλλοις, και εδώ τονίζεται η διαφορά ανάμεσα στο τί νοείται ως ανεπτυγμένη και ως αναπτυσσόμενη κοινωνία, εισάγοντας το δίπολο Η.Π.Α.- Βαλκάνια και συντηρώντας την προκατειλημμένη άποψη ότι η πρώτη πλευρά αντιπροσωπεύει μονίμως τον σωτήρα των καταπιεσμένων, τον υπερασπιστή των ελευθεριών του ατόμου ενώ η δεύτερη ένα μέρος όπου μαίνεται διαρκώς το χάος, η αστάθεια και οι συγκρούσεις.

Ο επίλογος του φιλμ φυσικά δεν έρχεται ως κάτι απρόβλεπτο ή συγκλονιστικό, συνοδευόμενος με πολύ προφανή τρόπο από ένα επιμύθιο. Το Outside the Wire επιθυμεί να περάσει το μήνυμα μίας πιο συνετής και κοντά στον άνθρωπο χρήση της τεχνολογίας για την αποτροπή ενδεχόμενων ολέθριων αποτελεσμάτων, αλλά μάλλον προτιμά να μείνει περισσότερο στην επιφάνεια παρά στην ουσία του θέματος.

Βρείτε την ταινία στο IMDB