Sweet Home Review - Τέρατα και νοτιοκορεάτικος τρόμος στη νέα σειρά του Netflix

Θα ενδιαφέρει όσους παρακολούθησαν το "Kingdom"
08 Ιανουαρίου 2021 13:32
Sweet Home Review - Τέρατα και νοτιοκορεάτικος τρόμος στη νέα σειρά του Netflix

Όσο οι θεατές περιμένουν με ανυπομονησία να επανέλθει στο Netflix το Kingdom με την 3η του σεζόν, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στην πολύ ενδιαφέρουσα και επίσης νοτιοκορεάτικη μεταποκαλυπτική ανθολογία τρόμου Sweet Home των δημιουργών Lee Eung-bok (Mr Sunshine, Goblin), Hong So-ri, Jang Young-woo, και Kim Hyeong-min, με πρωταγωνιστές τους Song Kang, Jin-wook Lee, Lee Si-young και Lee Do-hyun.

Εμφανίζονται επιπλέον οι ηθοποιοί: Go Min-si, Park Gyu-young, Go Yoon-jung, Kim Kap-soo, Kim Sang-ho, Woo Hyun, Kim Hyun, Kim Hee-jung, Heo Yool, Choi Go και η Kim Gook-hee. Πάντως, ανάμεσα στο κύριο cast θα ξεχωρίσετε και κάποιες γνωστές φυσιογνωμίες που παίζουν και στο Kingdom! Το εν λόγω project αντλεί υλικό από το ομώνυμο comic των Kim Kan-Bi & Hwang Young-Chan και αποτελείται από δέκα επεισόδια συνολικά.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Νότια Κορέα, εστιάζοντας στους κατοίκους ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων, την ονομαζόμενη «Πράσινη Κατοικία», οι οποίοι θα βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη να αγωνίζονται να σώσουν τους εαυτούς  τους και τους αγαπημένους τους από την έλευση μίας Αποκάλυψης με τέρατα. Πλέον, όλοι οι ένοικοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ή αν θα παλέψουν μόνοι τους για να επιτύχουν την επιβίωσή τους. Ένας μοναχικός και ασταθής έφηβος, ο ‘Cha Hyun-Su’ (Song Kang), του οποίου η ζωή είχε πάρει ήδη από παλιά απίστευτα τραγική τροπή, πρέπει πια να αντιμετωπίσει ό,τι τον στοιχειώνει καιρό τώρα και παράλληλα να αναμετρηθεί με νέους ακόμη πιο σκοτεινούς φόβους σε έναν κόσμο που καταρρέει.

Το φρέσκο αυτό τηλεοπτικό εγχείρημα συνιστά μία πολύ τίμια και φιλόδοξη πρόταση όσον αφορά τα δυστοπικά horror θεάματα της μικρής οθόνης συνδυάζοντας δράση, σασπένς, περιπέτεια, μυστήριο και τρόμο, και όλα αυτά δοσμένα με έναν γρήγορο ρυθμό εξέλιξης ώστε να μαγνητίζει την προσοχή του κοινού από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η σειρά καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να ξεφύγει από τις αστοχίες άλλων αντίστοιχης θεματολογίας σόου, κατορθώνοντας ταυτόχρονα να διατηρήσει ικανοποιητικά την ένταση και να αξιοποιήσει πολύ έξυπνα τον παράγοντα της ανατροπής, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα κλισέ του είδους χωρίς ωστόσο να μπορεί πάντοτε να απεμπλακεί τελείως από αυτά. Να υπογραμμίσουμε εν προκειμένω ότι ανιχνεύεται μία αναμενόμενη δόση υπερβολής όσον αφορά την απόδοση των τεράτων, καθώς ορισμένες φορές η χρήση ειδικών εφέ κάνει πολλές από τις παραπάνω φιγούρες να φαντάζουν κάπως ψεύτικες ή λιγάκι κακοφτιαγμένες.

Παρ’ όλα αυτά, η όλη αφήγηση χαρακτηρίζεται από μια αλλιώτικη εκφραστικότητα, μία υποβλητική ατμόσφαιρα όπου είναι διαρκώς διάχυτη η αίσθηση της αβεβαιότητας και της απειλής, με διαλόγους που αποπνέουν μεγάλη αμεσότητα. Συν τοις άλλοις, η πλοκή παρέχει γενναιόδωρα πολλά ερεθίσματα για να εμβαθύνει κανείς στους ήρωές της, στην προϊστορία που έχει ο καθένας τους, ώστε ο δέκτης να διακρίνει κάτι πολύ οικείο όσον αφορά την σκιαγράφηση αυτών των μορφών.

Ο ανώτατος προβληματισμός που συνέχει το παρόν δράμα είναι το πώς μπορεί κάποιος να βγει ζωντανός μέσα από το απόλυτο χάος και τον όλεθρο, καταφέρνοντας όμως να παραμείνει βαθιά μέσα του ανθρώπινος όσο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ξεπηδάει κραταιό μπροστά σε έναν θηριώδη κίνδυνο.  

Παρακολουθώντας τους επιζώντες, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η άνευ προηγουμένου πρόκληση που ορθώνεται τώρα μπροστά τους θα δοκιμάσει σκληρά τις αντοχές τους αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις, με την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση, την ευσπλαχνία και το θάρρος να περνούν συνεχώς από απανωτά crash τεστ.

Το φινάλε του Sweet Home αφήνει να εννοηθεί ότι δίνεται πάσα για μία ενδεχόμενη 2η σεζόν, με τους δρώντες που μπόρεσαν να γλιτώσουν να ξέρουν ότι απέχει πολύ ακόμη η μέρα που θα νιώσουν και πάλι την ασφάλεια να προφέρουν την φράση «σπίτι μου, σπιτάκι μου!» την ώρα που αφουγκράζονται τα ανατριχιαστικά ουρλιαχτά και βλέπουν τις αποκρουστικές σιλουέτες των αιμοβόρων πλασμάτων έξω από την πόρτα τους!

Βρείτε τη σειρά στο IMDB