Αυτές είναι οι 10 καλύτερες σειρές του 2020

Φετινά τηλεοπτικά σόου που μας καθήλωσαν!
24 Δεκεμβρίου 2020 13:57
Αυτές είναι οι 10 καλύτερες σειρές του 2020

Μα τι χρονιά ήταν αυτή; Από εκεί που λέγαμε θα την περάσουμε καλύτερα από το 2019, ήρθε μια πανδημία από το πουθενά για να τα φυσήξει όλα πέρα και να εκτιμήσουμε ακόμα και τις πιο μικρές απολαύσεις. Τις περισσότερες από τις οποίες απολαύσαμε από τον καναπέ του σπιτιού μας, την οθόνη του laptop, του tablet ή και του κινητού μας. Και μερικές από αυτές χάρισαν στιγμές γέλιου, χαράς, δακρύων και συγκίνησης, καθώς σε αυτά τα συναισθήματα συνέβαλαν οι τηλεοπτικές σειρές που μας καθήλωσαν για ακόμη μια χρονιά.

Ζούμε στην εποχή του "Peak TV" άλλωστε, με τις streaming υπηρεσίες να φτύνουν περιεχόμενο κάθε εβδομάδα είτε πρόκειται για μεγάλες κινηματογραφικού επιπέδου παραγωγές είτε μικρότερης κλίμακας, ξέρεις αυτές τις μπουκιές που φεύγουν σε δυο απογεύματα ή ένα Σαββατοκύριακο. Και όχι μόνο κυκλοφορούν περιεχόμενο σε σημείο που πλέον λέμε "πότε θα τα δούμε όλα αυτά;" (εσένα κοιτάω Disney Plus), αλλά πληθαίνουν κιόλας(εσένα κοιτάω HBO Max)!


Βρείτε όλα τα αφιερώματα για το “κλείσιμο” του 2020 πατώντας εδώ.


Και τι δε βγήκε φέτος; Πραγματικά όταν κάτσαμε κάτω με το υπόλοιπο "Movie & News" team της συντακτικής ομάδας αρχίσαμε να πετάμε μια-μια τις σειρές που ήταν να βάλουμε. Λίγα λεπτά μετά μαζεύτηκαν τόσες που έφτασαν να είναι σχεδόν τριπλάσιες από ένα απλό Top 10. Καθίσαμε, όμως, και τα βάλαμε κάτω. Είδαμε τι μας εξέπληξε φέτος, τι έμεινε στις καρδιές μας περισσότερο και τι αντικειμενικά αποτέλεσε αυτό που λέμε κοινώς "εξαιρετικό δείγμα τηλεοπτικής σειράς". 

Ορίστε, λοιπόν, οι κορυφαίες σειρές του Unboxholics.com για το 2020.


The Boys | Season 2 | Amazon Prime Video

O Eric Kripke πήρε παραμάσχαλα ένα από τα πιο κάφρικα comic series που υπήρξαν ποτέ και κατάφερε με το δικό του αλήτικο και άναρχο στιλ να το μεταφέρει με μαεστρία στην τηλεόραση. Το The Boys είναι για αυτούς που μισούν τις superhero ταινίες, τη μόδα/μάστιγα της Marvel και του MCU -όπως θέλετε πείτε το- ή απλά για εσάς που λατρεύετε να δείτε μια άκρως κάφρικη, τέρμα "cool" και ψυχαγωγική σειρά που τρολάρει κάθε λίγο και λιγάκι ότι έχει να κάνει με σούπερ ήρωες. Η 2η σεζόν του σόου του Amazon Prime Video δικαίως έσπασε τα ρεκόρ θεάσεων της υπηρεσίας, αφού κατάφερε όχι μόνο να διορθώσει τα κακώς κείμενα της πρώτης -όσα λιγοστά υπήρχαν-, αλλά εμβάθυνε στους λατρεμένους βασικούς χαρακτήρες και είδαμε διάφορες εκφάνσεις τους, γνωρίσαμε ενδιαφέροντες καινούργιους και φυσικά ήταν γεμάτη ανατροπές μέχρι το τελευταίο λεπτό. Εύγε Παλικάρια μου!


The Umbrella Academy | Season 2 | Netflix

Το ξέρουμε, είναι η πιο δυσλειτουργική οικογένεια ηρώων που γέννησε ποτέ πένα σκιτσογράφου. Το The Umbrella Academy, όπως και το The Boys πρωτίστως, υπήρξε ως comic που λάτρεψε το κοινό και μεταφέρθηκε και αυτό με τεράστια επιτυχία στη συχνότητα του Netflix. Μπορεί το ντεμπούτο τους να μην ήταν αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς τέλειο. Κάθε άλλο, όπως και οι ίδιοι τους δύσκολα δένουν, έτσι και αυτό προς το φινάλε άρχισε να δένει. Τα καμώματα του Fives έστειλαν την Ακαδημία της Ομπρέλας σε μια δεύτερη time-travel περιπέτεια, γεμάτη παράδοξα και ευτράπελα. Και ειλικρινά αυτή η περιπέτεια ήταν η καλοκαιρινή sci-fi όαση δροσίας που ήθελα -τότε την είδα κιόλας. Οι Gabriel Ba, Gerard Way και Steven Blackman ξέρουν τι κάνουν και έθεσαν σε μια άκρως ιντριγκαδόρικη τροχιά το σόου για μια 3η σεζόν που θα φέρει περισσότερα memes παράνοιας στο ίντερνετ. 


The Mandalorian | Season 2 | Disney Plus

Εγώ τώρα σαν Star Wars fan πρέπει να μιλήσω αντικειμενικά για το The Mandalorian. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια ιδέα του τι κατάφερε η σειρά, τόσο στη 1η σεζόν της, αλλά με αποθεωτικό τρόπο τώρα με τη 2η σεζόν. Ένωσε μια διχασμένη fanbase που ήταν διψασμένη για περισσότερο Star Wars και εκεί που ήθελε "κοψίδια" της σέρβιραν "γκουρμέ" και όταν θελε γκουρμέ γινόταν το αντίθετο. Το αποτέλεσμα; Ο αχταρμάς και η αναστάτωση που προκλήθηκε -δικαίως σε σημεία- στο "The Last Jedi", αλλά και εντελώς με το "The Rise of Skywalker", να εξαϊλωθούν και να μοιάζουν σαν ένα άσχημο όνειρο. Ο "Mando", ο Baby Yoda (πάντοτε έτσι θα τον φωνάζουμε) και η υπόλοιπη παρέα χάρισε μια αυθεντική μέχρι το μεδούλι Star Wars περιπέτεια, με επικές αποκαλύψεις για το lore, αλλά και εκπλήξεις πέρα από κάθε προγνωστικό. Ο Jon Favreau και ο Dave Filoni είναι οι άξιοι συνεχιστές του οράματος του George Lucas και τα κλειδιά του σύμπαντος είναι ασφαλή σε αυτούς. Τουλάχιστον όσον αφορά το στενό timeline του Mandalorian...


The Queen’s Gambit | Netflix

Ποιος θα φανταζόταν ότι μια παρτίδα σκάκι μπορούσε να κινηματογραφηθεί με τέτοια ένταση. Ο Scott Frank είναι εδώ και πάνω από μια εικοσαετία ένας από τους πιο αξιόλογους σεναριογράφους του Hollywood, αλλά με το Queen’s Gambit δείχνει ότι είναι ένας εξίσου ικανός σκηνοθέτης, βρίσκοντας πολλούς ευρηματικούς τρόπους να μεταφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και του πιο άσχετου με το “άθλημα”, κοινού. Και αν αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται, το εντυπωσιακό είναι πως δεν αποτελεί καν το μεγαλύτερο επίτευγμα της σειράς.

Ανατρέποντας επιδεικτικά κάθε πιθανή ευκαιρία για “φτηνές” και κλισέ συγκρούσεις στη θεματολογία του, το σενάριο διακρίνεται από μια εγκράτεια και μια προσήλωση στο χτίσιμο της βασικού του χαρακτήρα που σπάνια συναντάμε σε τόσο εμπορικά επιτυχημένες σειρές. Με κερασάκι στην τούρτα, την υπέροχη ερμηνεία της Anya Taylor-Joy που με αυτόν τον ρόλο ανεβαίνει επίπεδο στην βιομηχανία, το The Queen’s Gambit είναι από αυτές τις “τυχερές” περιπτώσεις που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στο εμπορικό και το καλλιτεχνικό.


The Haunting of Bly Manor | Netflix

Αν στο Haunting of Hill House αυτό που στοίχειωνε την οικογένεια είναι τα τραύματα και οι ανοιχτές εσωτερικές πληγές, στο Bly Manor το θέμα είναι η αγάπη σε όλο το μεγάλο φάσμα της. Εδώ εγκαταλείπεται ο έντονος τρόμος, για ένα αποτέλεσμα που συγγενεύει περισσότερο με το γοτθικό ρομάντζο και τα παραμύθια, παρά με το καθαρό horror. Όταν το κάνει καλά, η μελαγχολική του ατμόσφαιρα σε διαπερνάει σαν παγωμένο, χειμωνιάτικο αεράκι, όταν χάνει την ισορροπία του ωστόσο, κλίνει με στόμφο προς τον μελοδραματισμό. Όπως και στην προηγούμενη σεζόν όμως, είναι μερικά εκπληκτικά, τόσο σε σύλληψη όσο και εκτέλεση, επεισόδια που τελικά σβήνουν αυτές τις αδυναμίες και αφήνουν μια θετική επίγευση. Ακόμα, λοιπόν, και αν έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, οι κορυφές του είναι τέτοιες, που του εξασφαλίζουν δικαιωματικά μια θέση στις αγαπημένες μας σειρές για το 2020.  


Bojack Horseman | Season 6 | Netflix

Υπάρχει μια ειρωνεία στο γεγονός ότι απ’ όλες τις σειρές που απαρτίζουν αυτήν τη λίστα, το Bojack είναι ίσως η λιγότερο ρεαλιστική, τουλάχιστον επιφανειακά. Γιατί κάτω από αυτήν την αλλόκοτη επιφάνεια των ανθρωπόμορφων ζώων και του σουρεάλ σύμπαντος, θα έλεγα πως είναι η πιο ανθρώπινη απ’ όλες. Αληθινά, οδυνηρά, λυτρωτικά ανθρώπινη. Στο πρόσωπο του Bojack, αλλά και των υπολοίπων χαρακτήρων, νομίζω, όλοι αναγνωρίζουμε κάτι από τον εαυτό μας: μια αδυναμία, ένα πάθος, μια λάθος απόφαση ή την δειλία να κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας. Διότι το θέμα της εν τέλει, δεν είναι παρά ο ατελείωτος αγώνας εναντίον της αυτοκαταστροφής, που όλοι λίγο ή πολύ κάνουμε καθημερινά. Παρά το συναισθηματικό της “βάρος” όμως και χωρίς να “χαρίζει” τίποτα, καταφέρνει στο κλείσιμο της αυλαίας της να παραμείνει ελπιδοφόρα, αστεία και γεμάτη συμπόνια για τους βασανισμένους χαρακτήρες της. Είναι πολύ δύσκολο να κλείσεις μια σειρά, πόσο μάλλον όταν κουβαλάει από πίσω της πολλές σεζόν, αλλά το Bojack τα κατάφερε θαυμάσια. Όχι με πομπώδες δράμα ή κάποιο γλυκανάλατο happy end, αλλά με την απλότητα και την “ζεστασιά” μιας συνομιλίας μεταξύ φίλων…


DARK | Season 3 | Netflix

Οι δημιουργοί του Dark, Baran bo Odar (Sleepless) και Jantje Friese (Who am I) μας επιφύλασσαν μία λαμπρή 3η και τελευταία σεζόν στο Netflix, καθηλώνοντας με θαυμαστή ευρηματικότητα και μαεστρία πλήθος θεατών ανά την υφήλιο και όχι άδικα. Μέσω μίας μη γραμμικής αφήγησης με εμβόλιμα κομμάτια-διηγήσεις όμοια με χρονικά άλματα, ακολουθούμε τον ‘Jonas’, συνεχίζοντας να μυούμαστε σε ένα τελείως αντισυμβατικό δυστοπικό ταξίδι, με γενναίες δόσεις παράδοξου, όπου εντροπία και νομοτέλεια παρουσιάζουν μία παράξενα συμβιωτική σχέση, χωρίς να ακυρώνουν η μία την άλλη όσο οξύμωρο και αν φαίνεται αυτό. Το τέλος και η αρχή διαδέχονται το ένα το άλλο σε έναν ατέρμονα αινιγματικό κύκλο όπου το άπειρο αναμετριέται με το πεπερασμένο, την ώρα που παράλληλοι κόσμοι συνυπάρχουν, ανοίγονται χρονικοί βρόχοι, σημειώνονται απρόσμενες αφίξεις ή εξαφανίσεις ανθρώπων και αυτό που παρακολουθούμε ως «τρέχον γεγονός» είναι σε μία διαρκή διαδικασία μετασχηματισμού.

Τελικά, ποιά έννοια της αιτιότητας σε συνάρτηση με εκείνη της ελεύθερης βούλησης και του μοιραίου; Τί καθορίζει τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μελλούμενα και ποιά είναι η λεπτή γραμμή που τα χωρίζει; Ο πρωταγωνιστής αναζητά εναγωνίως μία σωτήρια διέξοδο που να ενισχύει το ενδεχόμενο αποτροπής της Αποκάλυψης. Είναι άραγε εφικτό να αναστραφεί ο όλεθρος που συντελέστηκε εφόσον το χωροχρονικό συνεχές μπορεί να παραβιαστεί; Όμως, με ποιόν σκοπό και με τί κόστος;! Τελικά, το πού ή το πότε έχει σημασία;


Unorthodox | Netflix

Η μίνι δραματική-βιογραφική σειρά Unorthodox των Anna Winger και Alexa Karolinski διηγείται μία εντυπωσιακή βαθιά ανθρώπινη ιστορία χειραφέτησης, η οποία ταρακουνάει τον θεατή χωρίς να καταφεύγει σε εύκολες λύσεις μελοδραματισμού ή επιτηδευμένης συγκίνησης. Εδώ ζωντανεύει το αντίστοιχο συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Deborah Feldman, με τους Shira Haas, Jeff Wilbusch και τον Amit Rahav να αναλαμβάνουν κεντρικές ερμηνείες. Το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται με σφιχτό και άρτια δομημένο σενάριο γύρω από την ‘Esther Shapiro’ (Haas), μία νεαρή, εύθραυστη, παντρεμένη γυναίκα εβραϊκών ριζών, η οποία υπήρξε βαθιά θρησκευόμενη. Εντούτοις, εγκαταλείπει πια την μέχρι τώρα νοοτροπία ζωής της και έναν γάμο από συνοικέσιο, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, φεύγοντας κρυφά από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό της το Βερολίνο. Ωστόσο, το παρελθόν της σύντομα κάνει την επανεμφάνισή του μπροστά της.

Το εν λόγω project μας εισάγει αριστοτεχνικά μέσα από μία σχεδόν φωτογραφικά ρεαλιστική απόδοση σε μια ιδιαίτερη εμπειρία θέασης, όπου η συνειδητή και λυτρωτική επιλογή της ηρωίδας να γυρίσει σελίδα, μεταστοιχειώνεται στην πράξη σε ένα θαυμαστό άλμα πίστης μακριά από θέσφατα και ανθρώπινους νόμους που ορίζουν το όποιο πεπρωμένο, κρατώντας μονάχα ως παντοτινή πυξίδα την ελπίδα, την ελευθερία και το αναφαίρετο ηθικό δικαίωμα στην αυτοπραγμάτωση ως μία άλλη πιο κοντά στον άνθρωπο, Γη της Επαγγελίας. 


The Last Dance | Netflix

Ο Jason Hehir (The Fab Five, Andre The Giant, The ’85 Bears) σκηνοθετεί το The Last Dance και μέσα από 10 επεισόδια βλέπουμε την πορεία του σπουδαιότερου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, από την παιδική του ηλικία μέχρι και την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου στην ιστορία των Chicago Bulls. Στο ταξίδι αυτό, γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός αθλητή-είδωλο, ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του όχι μόνο μια ομάδα αλλά κι ένα ολόκληρο άθλημα. Η δεκαετία των 90’s ανήκει μόνο στον Michael Jordan και την κόκκινη αρμάδα του, η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, με την κατάκτηση έξι πρωταθλημάτων (1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998) και πετυχαίνοντας διπλό three-peat, αλλά και το μυθικό ρεκόρ νικών σε κανονική περίοδο από σύλλογο, την ώρα που κατέκτησε τελικά και τον τίτλο στην ίδια σεζόν (72-10 το 1996).

Όπως όλα όμως στη ζωή, έτσι και οι αυτοκρατορίες φθείρονται και κάποια στιγμή καταρρέουν. Αυτή η άνοδος και η πτώση των Bulls κινηματογραφείται εξαιρετικά από τον Hehir, δημιουργώντας το απόλυτο αθλητικό ντοκιμαντέρ που υπάρχει αυτή τη στιγμή εκεί έξω τόσο για τον θρύλο του μπάσκετ, Michael Jordan, όσο και για τους υπόλοιπους συμπαίκτες και συνεργάτες του.


Raised by Wolves | HBO/ HBO Max

Ο Ridley Scott, στα 83 του χρόνια, αποφασίζει να ασχοληθεί με τηλεόραση και σε συνεργασία με τον ταλαντούχο σεναριογράφο Aaron Guzikowski, δημιουργούν την καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας για το 2020.  Η ιστορία ξεκινάει στο μακρινό μέλλον με τα ανδροειδή Mother και Father να προσγειώνονται στον πλανήτη Kepler 22b για έναν και μοναδικό σκοπό, να δημιουργήσουν μια καινούργια, ασφαλή αποικία για τα έξι ανθρώπινα παιδιά τους. Δυστυχώς, μόνο ένα από τα παιδιά καταφέρνει να επιβιώσει, ενώ μερικά χρόνια αργότερα το σκοτεινό παρελθόν καταφέρνει να κάνει την εμφάνιση του, απειλώντας τους ίδιους αλλά και το παιδί τους.

Αυτό που διακρίνει κανείς από τα πρώτα επεισόδια είναι ότι η σειρά δεν βιάζεται καθόλου, παίρνει τον χρόνο της και χτίζει μια υποβλητική και σκοτεινή ατμόσφαιρα, η οποία σε "ρουφάει" αργά αλλά σταθερά στο κόσμο της. Τα φιλοσοφικά ζητήματα που θίγονται κατά την διάρκειά της είναι αρκετά, αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ισορροπία που καταφέρνει να κρατήσει ανάμεσά τους. Το δημιούργημα των Scott και Guzikowski, θεωρώ πως είναι το sci-fi γεγονός στις τηλεοπτικές σειρές για την φετινή σεζόν και σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.


*Η επιλογή του Top 10 έγινε σε συνεργασία με τους Στέλλα Παπασαραφιανού, Γιώργο Πρίτσκα και Αντώνη Παυλίδη. 


Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις στα σχόλια. Καλές γιορτές!