Just Another Christmas Review - Αν το "Click" ήταν Χριστουγεννιάτικη ταινία...

Το Netflix μας βάζει στο κλίμα των Χριστουγέννων ξανά και ξανά!
17 Δεκεμβρίου 2020 19:59
Just Another Christmas Review - Αν το "Click" ήταν Χριστουγεννιάτικη ταινία...

Ο Roberto Santucci σκηνοθετεί την εορταστική κωμωδία φαντασίας Just Another Christmas, με τον Paulo Cursino να υπογράφει το σενάριο και με τον Leandro Hassum (Till Luck Do Us Part) να ηγείται του cast εν προκειμένω. Παίζουν επίσης οι: Elisa Pinheiro, Danielle Winits, Arianne Botelho, Louise Cardoso, José Rubens Chachá, Rodrigo Fagundes, Lola Fanucchi, Levi Ferreira, Daniel Filho και η Giselle Lopes.  

Η υπόθεση εστιάζει στον ‘Jorge’ (Hassum), έναν εργασιομανή άνδρα ο οποίος παγιδεύεται σε μία χρονική λούπα όπου ισχύει το «Χριστούγεννα για πάντα». Το ζήτημα είναι πως γι’ αυτή τη γιορτή, το προβλέψιμο του χαρακτήρα της και τις επαναλαμβανόμενες μαζώξεις μεταξύ συγγενών, ο ίδιος του ποτέ δεν έτρεφε καμία λαχτάρα σε αντίθεση με τους αγαπημένους του που την λατρεύουν.

Έτσι λοιπόν, ο ήρωας όποτε πέφτει να κοιμηθεί είναι αναγκασμένος να ξυπνάει κάθε φορά Παραμονή Χριστουγέννων της επόμενης χρονιάς, χωρίς να μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του το παραμικρό απ’ όσα έγιναν μέσα σ’ ένα έτος. Βέβαια, στην πορεία αρχίζει να υποψιάζεται τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει το χρονικό αυτό παράδοξο, και αναγνωρίζει πια ότι υπάρχουν ανεκτίμητα πράγματα που όντως αξίζει να γευτεί κανείς.

Η εν λόγω παραγωγή του Netflix θυμίζει κάτι από το Groundhog Day (1993) και το Click (2006), έχοντας παράλληλα πολύ έντονο και το χριστουγεννιάτικο στοιχείο. Η ταινία προσεγγίζει με χιούμορ, ανάλαφρη διάθεση αλλά όχι ιδιαίτερη ευρηματικότητα την παραπάνω διάσημη γιορτινή περίσταση που στο τέλος κάθε χρόνου φέρνει συχνά μία γλυκόπικρη περισυλλογή, μία μελαγχολία, και έναν τελικό απολογισμό για ό,τι σημειώθηκε μέσα σε 365 ημέρες και πώς αυτό επέδρασε στον καθέναν μας.

Οπωσδήποτε, το συγκεκριμένο έργο δεν καταφέρνει να απεμπλακεί από συναισθηματικά κλισέ και κάποια ακραία τεκταινόμενα, ενώ υφίστανται και σκηνικά τα οποία διαρκούν μάλλον περισσότερο απ’ όσο κανονικά θα έπρεπε, ώστε να παρατηρείται μία φλυαρία ως προς την παρουσίαση ορισμένων συμβάντων.

Με έναν σχεδόν ανέμελο και κάπως απλοποιημένο τρόπο γίνεται λόγος για το πώς διαμορφώνονται και μεταβάλλονται οι δυναμικές των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στο τί θεωρεί κανείς οικείο και τί νόημα αποκτά στο μυαλό του κάτι τέτοιο, καθώς και σε πράγματα που φαντάζουν ναι μεν απλά αλλά έχουν την βαρύτητά τους παρ’ όλο που τα προσπερνάμε πιστεύοντας πως είναι συνηθισμένα και λιγότερο σημαντικά. Μπορεί κάποιος να αποδεχτεί όλο το εύρος των προτερημάτων και των ελαττωμάτων του άλλου και να βρει την ομορφιά και την μοναδικότητα σε αυτό;

Ταυτόχρονα, έμμεσα υπογραμμίζεται το πώς κατανοεί κανείς τις εμπειρίες, τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνει σε καθημερινό επίπεδο και πώς όλο αυτό μετασχηματίζει και επηρεάζει την αντίληψή του για τον χρόνο. Τί εννοεί ο καθένας ως πληρότητα και ως σταθερές στη ζωή του αλλά και πώς εκλαμβάνει τον όρο ευτυχία; Πώς στέκεται ένα άτομο απέναντι τόσο στις ευχάριστες στιγμές όσο και στις αντιξοότητες; Πώς διαχειρίζεται το βάρος μίας απώλειας και το συνακόλουθο πένθος; Πώς επιλέγει να αποδείξει έμπρακτα ότι είναι δίπλα στα κοντινά του πρόσωπα;

Το Just Another Christmas συνιστά μία διασκεδαστική χριστουγεννιάτικη μυθοπλασία που επιχειρεί να πραγματευτεί θέματα της ανθρώπινης πρακτικής ειδικά σε περίοδο γιορτών, θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα ίσως κάπως πιο επιδερμικά, λίγο πριν μηδενίσει κανείς τα παλιά για να κάνει νέα ξεκινήματα στις αρχές μίας καινούργιας χρονιάς.

Βρείτε την ταινία στο IMDB