Borat Subsequent Moviefilm Review - Tο σίκουελ του Sacha Baron Cohen είναι η κωμωδία που χρειάζεσαι

Η επιστροφή του διάσημου αντισημίτη δημοσιογράφου από το Καζακστάν
29 Οκτωβρίου 2020 15:41
Borat Subsequent Moviefilm Review - Tο σίκουελ του Sacha Baron Cohen είναι η κωμωδία που χρειάζεσαι

Τον ρεπόρτερ από το Καζακστάν, Borat Sagdiyev, τον είχαμε γνωρίσει το 2006 μέσα από το ταξίδι του στην Γη της Επαγγελίας και τις περιπέτειες που έζησε στην προσπάθεια του να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για να κατανοήσει την αμερικανική κουλτούρα. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, τον βλέπουμε εξόριστο και αλυσοδεμένο σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Ο μόνος τρόπος για να εκτίσει την ποινή του και να μην θανατωθεί είναι να επιστρέψει στην Αμερική και να προσφέρει την δεκαπεντάχρονη κόρη του σαν σεξουαλική σκλάβα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Mike Pence.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Jason Woliner, ενώ το σενάριο συνυπογράφουν οι: Peter Baynham, Sacha Baron Cohen, Jena Friedman, Anthony Hines, Lee Kern, Dan Mazer, Erica Rivinoja και Dan Swimmer, και πρωταγωνιστούν οι: Sacha Baron Cohen και Maria Bakalova.

Το sequel του Borat έκανε πρεμιέρα διαδικτυακά στις 23 Οκτωβρίου στο Amazon Prime Video και μέχρι τώρα έχει λάβει ανάμεικτες κριτικές, με την πλάστιγγα όμως να γέρνει προς τα θετικά σχόλια. Σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει δραματικά από το 2006, ο ιδιόμορφος Βρετανός κωμικός επέστρεψε για να ανατρέψει ακόμα μια φορά την σκηνή της κωμωδίας μέσα από την καινούργια του ταινία με τίτλο, «Borat Subsequent Moviefilm». Η ιστορία συνεχίζεται δεκατέσσερα ακριβώς χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης ταινίας, με την μόνη διαφορά πως στο ταξίδι του αυτό τον ακολουθεί και η μοναχοκόρη του.

Η χημεία των δυο είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένη και αυτό οφείλεται κυρίως στην επιμονή του Cohen να βρεθεί η κατάλληλη ηθοποιό για να ερμηνεύσει τον ρόλο της κόρης του. Χρειάστηκε να δούνε πάνω από 300 άτομα για να καταλήξουν τελικά στην Βουλγάρα ηθοποιό, Maria Bakalova, ένα άγνωστο όνομα μέχρι σήμερα. Ο Coen και ο Woliner, έχοντας αντιληφθεί ότι στα χέρια τους βρίσκεται ένα αψεγάδιαστο διαμάντι, στήριξαν πολλές σκηνές πάνω της και την άφησαν  πραγματικά να λάμψει στον ρόλο της Tutar. Είναι αδιαμφισβήτητα η αποκάλυψη της ταινίας, και δεν θα είναι καθόλου έκπληξη εάν την δούμε να λαμβάνει υποψηφιότητα στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία Β' γυναικείου ρόλου.

Πέρα από την προσθήκη της νεαρής ηθοποιού από την Βουλγαρία, το «Borat 2», προσθέτει ακόμα ένα καινούργιο στοιχείο, και αυτό είναι η πλοκή, με αρχή μέση και τέλος, κάτι το οποίο έλειπε από την προηγούμενη του ταινία. Η αλήθεια είναι πως ένας από τους λόγους που το πρώτο συζητήθηκε όσο καμία άλλη ταινία εκείνη την χρονιά, ήταν το γεγονός ότι το στοιχείο του αιφνιδιασμού ήταν μια φρέσκια πρόταση που είχε καταπλήξει κοινό και κριτικούς. Αυτό φυσικά δεν υπάρχει στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν καθώς όλοι έχουμε μάθει πλέον ποιος είναι ο Borat και περιμένουμε να δούμε συγκεκριμένες καταστάσεις και ευτράπελα.

Το σεναριακό εύρημα όμως με την ιστορία της κόρης του αλλά και η απόφαση να υπάρξει μια συνοχή στην πλοκή με τους δυο ήρωες να ακολουθούν μια συμβατική πορεία στην εξέλιξή της, ήταν από τα θετικά στοιχεία της ταινίας και αυτά τα οποία την έκαναν να ξεχωρίζει από την προηγούμενη.

Με τον έξυπνο αυτό χειρισμό, αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς κάτι καινούργιο, φρέσκο και δεν σου δίνει την εντύπωση ότι επαναλαμβάνει τα ίδια μοτίβα όπως στο παρελθόν, παρόλο που το κάνει. Εννοείται πως το αιχμηρό του πολιτικοκοινωνικό σχόλιο δεν λείπει από την ταινία, μόνο που αυτή την φορά, μέσα σε μία περίεργη χρονιά, μοιάζει σαν να ήρθε την κατάλληλη στιγμή.

Στις περισσότερες σκηνές το γέλιο βγαίνει αβίαστα, με τον Sacha Baron Cohen να δείχνει γεννημένος γι’ αυτό τον ρόλο, με κοφτερές ατάκες και δίχως να σπάει χαρακτήρα ούτε για μισή στιγμή. Αυτός ο φυσικός αυθορμητισμός του αλλά και οι εντυπωσιακές σκηνές αυτοσχεδιασμού, κάνουν την παρακολούθηση της ταινίας ακόμα πιο απολαυστική και φυσικά, ξεκαρδιστική. Η τελευταία αίσθηση που σου αφήνει η εμπειρία Borat, είναι ότι ο κόσμος του κινηματογράφου και ιδιαίτερα αυτός της κωμωδίας, τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Βρείτε την ταινία στο IMDB