The Trial of the Chicago 7 Review - "Καρφί" για Όσκαρ η καινούργια ταινία του Aaron Sorkin

Όταν κεντάει και πάλι ο σεναριογράφος του "The Social Network"
19 Οκτωβρίου 2020 15:32
The Trial of the Chicago 7 Review - "Καρφί" για Όσκαρ η καινούργια ταινία του Aaron Sorkin

Βρισκόμαστε στην Αμερική του ‘68. Οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στο Βιετνάμ γίνονται όλο και πιο μαζικές. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, μια ειρηνική αντί-πολεμική διαδήλωση κατέληξε σε αιματοχυσία και οι οργανωτές της —Abbie Hoffman, Jerry Rubin, David Dellinger, Tom Hayden, Rennie Davis, John Froines, και ο Lee Weiner— κατηγορήθηκαν πως συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση. Η πόλη του Σικάγου καιγόταν για 10 περίπου μέρες και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην παγκόσμια ιστορία.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ, Aaron Sorkin, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Yahya Abdul-Mateen II, Joseph Gordon-Levitt και Mark Rylance.

Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται κυρίως μέσα στην δικαστική αίθουσα. Ο χώρος αυτός δεν είναι άγνωστος για τον Aaron Sorkin, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με σύνθετες δικαστικές υποθέσεις. Το «A Few Good Men» είναι το πρώτο του σενάριο που καταπιάνεται με το δικαστικό δράμα και αφηγείται την ιστορία στρατιωτικών δικηγόρων σε ένα στρατοδικείο που αποκαλύπτουν μια σκοτεινή συνωμοσία κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης των πελατών τους. Το έγραψε ως θεατρικό έργο και έπαιξε πολλές φορές στο Broadway προτού μεταφερθεί στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη τον Rob Reiner και πρωταγωνιστές τους Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon και Cuba Gooding Jr.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν το 1968, η καινούρια ταινία του Sorkin θίγει κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που φαντάζουν πολύ παλιά, αλλά έρχονται στην επιφάνεια και μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Δεν χρειάζεται να είσαι Αμερικανός για να ταυτιστείς με τους κεντρικούς χαρακτήρες και να αισθανθείς την αδικία και τον απάνθρωπο τρόπο που τους διαχειρίστηκε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Sorkin, πενήντα χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας μας δείχνει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως από την εποχή εκείνη και ότι η αστυνομική βαρβαρότητα όπως και ο φυλετικός ρατσισμός έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας και είναι απόλυτα ενσωματωμένος στην καθημερινή μας ζωή.

Προσωπικά, δεν γνώριζα για την ιστορία των επτά του Σικάγου και την σκευωρία που στήθηκε εναντίον τους. Η γραφή του Sorkin όμως είναι τέτοια που σε βοηθάει να μπεις γρήγορα στο κλίμα αλλά και να αποκτήσεις τις κατάλληλες πληροφορίες που χρειάζεσαι για να ακολουθήσεις την ιστορία.

Γίνονται πολλά κατά την διάρκεια της δίκης, τα περισσότερα είναι εξοργιστικά, ιδιαίτερα στον τρόπο που μεταχειρίζονται τον αρχηγό των Black Panther, Bobby Seale, ο οποίος κατηγορήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους επτά, εντελώς άδικα και χωρίς στοιχεία. Απλά δεν χωράει στο μυαλό σου ότι αυτά τα πράγματα μπορεί όντως να συνέβησαν μέσα σε δικαστήριο.

Όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση και οι ηθοποιοί που τους υποδύονται όπως ο Eddie Redmayne, ο Mark Rylance ακόμα και ο Sacha Baron Cohen, κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η ερμηνεία όμως που "έμεινε" μέσα μου ακόμα και μετά το τέλος της ταινίας, είναι αυτή του Frank Langella, στον ρόλο του σαδιστή δικαστή της υπόθεσης. Ο κυνικός τρόπος που αντιμετωπίζει τους κατηγορούμενους αλλά και τους δικηγόρους του είναι σοκαριστικός, με αποκορύφωμα την απόφαση που παίρνει ενάντια του Bobby Seale.

Σ' αυτές τις περίεργες εποχές που ζούμε, ταινίες όπως αυτή μας χρειάζονται κυρίως για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την σκληρή και άδικη πραγματικότητα. Καταπιάνεται με ένα θλιβερό θέμα το οποίο ταλαιπώρησε την κοινωνία της Αμερικής και έχει αφήσει τα κατάλοιπα του μέχρι και σήμερα, το αίσθημα όμως που σου αφήνει με το τέλος της θέασης της είναι η ελπίδα, και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική πένα του Aaron Sorkin.

Με ένα Oscar, πέντε Emmy και ένα σωρό βραβεία στο ενεργητικό του, θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους του Hollywood και η καινούργια του ταινία «The Trial of the Chicago 7» βάζει μια σοβαρή υποψηφιότητα για την καλύτερη του 2020.

Βρείτε την ταινία στο IMDB