Enola Holmes Review - Η "Eleven" σε μια ιστορία ενηλικίωσης που αξίζει να δεις

Μεγάλωσε η Millie Bobby Brown του "Stranger Things" και μαζί και το άστρο της
30 Σεπτεμβρίου 2020 12:33
Enola Holmes Review - Η "Eleven" σε μια ιστορία ενηλικίωσης που αξίζει να δεις

Αναζητώντας την εξαφανισμένη μητέρα της, η μικρότερη αδελφή του διάσημου Sherlock Holmes, Enola Holmes, προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της αλλά και τον κόσμο που υπάρχει γύρω της. Πολυδιαβασμένη, πανέξυπνη και μεγαλωμένη ανάμεσα σε γυναίκες, έχει αναπτύξει μια ριζοσπαστική προσωπικότητα για την εποχή της με αποτέλεσμα να έρθει σε απευθείας σύγκρουση με τον συντηρητικό αδελφό της ο οποίος μαζί με τον Sherlock Holmes, έχει ταξιδέψει από το Λονδίνο για να αναλάβει την κηδεμονία της. Πεπεισμένη ότι η μητέρα της την περιμένει κάπου εκεί έξω για να την βρει, η μικρή Enola ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο παγίδες και μυστικά.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα της Nancy Springer «The Case of the Missing Marquess» πρώτο της σειράς βιβλίου νεανικού μυστηρίου «The Enola Holmes Mysteries». Η σκηνοθεσία είναι από τον Harry Bradbeer, ενώ το σενάριο από τον Jack Thorne και πρωταγωνιστούν οι: oι Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Adeel Akhtar, Fiona Shaw, Frances de la Tour, Louis Partridge, Susie Wokoma και Helena Bonham Carter.

Σε μια δύσκολη και περίεργη χρονιά, ταινίες σαν το «Enola Holmes» είναι ακριβώς αυτό που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, κλεισμένος στο σπίτι του ένα βραδάκι καθημερινής. Μια όμορφη feelgood ιστορία με απίστευτη σπιρτάδα και συνοχή στον ρυθμό της, με ανατροπές στο σενάριο της και αρκετά κωμικά στοιχεία που κάνουν την θέαση της απολαυστική αλλά και ξεκούραστη συγχρόνως.  Τοποθετημένο στην πανέμορφη αγγλική εξοχή με τις ατελείωτες καταπράσινες πλαγιές, με τις μαγικές διαδρομές και τα μονοπάτια σκεπασμένα από τα τεράστια πλατάνια, ακολουθούμε τις περιπέτειες της παράτολμης Enola, η οποία είναι πεπεισμένη πως έχει βρει την θέση της στο κόσμο και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του.

Ο αδελφός της, Mycroft, είναι κατά κάποιον τρόπο ο "κακός" της υπόθεσης καθώς θέλει να στείλει την μικρή Enola σε ένα σχολείο θηλέων το οποίο εκπαιδεύει τις νεαρές κυρίες τρόπους ευγενείας και τις προετοιμάζει για να γίνουν οι κατάλληλες μελλοντικές σύζυγοι. Ο Sherlock από την άλλη, δείχνει γοητευμένος με τον ανατρεπτικό και αντιδραστικό χαρακτήρα που έχει αναπτύξει η μικρή του αδερφούλα και περισσότερο δείχνει την διάθεση να την βοηθήσει ώστε να αφήσει τον εαυτό της ελεύθερο και να βρει τον δικό της δρόμο, παρά συμφωνεί με τις πράξεις και τις αποφάσεις που έχει πάρει ο αδελφός της για εκείνη.

Ένα από τα καλύτερα στοιχεία της ταινίας είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η εκπληκτική Millie Bobby Brown η οποία κατάφερε και σήκωσε ολόκληρη την ταινία στους ώμους της, ενήργησε τόσο επαγγελματικά και ώριμα που σπάνια συναντάς σε έναν ηθοποιό της ηλικίας της. Ο τρόπος που σπάει τον τέταρτο τοίχο είναι απίστευτα φυσικός, ο τρόπος που χαμογελάει στην κάμερα, ο τρόπος που κλαίει, ο τρόπος που συμμετέχει στις σκηνές πάλης, είναι πραγματικά αξιολάτρευτος. Σε όποιες από τις σκηνές μάχης έχει αποφασιστεί να πάρει μέρος, είναι τόσο ρεαλιστική και έντονη η απόδοση της που ειλικρινά μαγνητίζεσαι από την αφοσίωση της στον ρόλο αλλά και στο πρότζεκτ γενικότερα.

Ο Henry Cavill είναι καλός, αλλά ο ρόλος του είναι πολύ μικρός. Η χημεία του όμως μαζί με την Millie, όταν βρίσκονται στην ίδια σκηνή, είναι μοναδικά ταιριαστός και δείχνει πως είναι πολύ άνετος στον υποστηρικτικό ρόλο, δίνοντας τον κατάλληλο χώρο για την ίδια μέχρι και να κλέψει τις εντυπώσεις. Η πλοκή άλλωστε δεν εστιάζει στον ίδιο αλλά περισσότερο στο οικογενειακό μυστήριο και όχι τόσο στις πανέξυπνες τεχνικές εύρεσης πληροφοριών και στοιχείων του διάσημου ντετέκτιβ. Το ίδιο αφορά και την υπέροχη Helena Bonham Carter η οποία αν και έχει λίγες στιγμές μαζί της, μπορείς να αισθανθείς την αγάπη και την σχέση που είχαν αναπτύξει μεταξύ τους σαν μάνα και κόρη.

Το τελικό αποτέλεσμα της ταινίας είναι ένα απολαυστικό one-girl show, γεμάτο ανατροπές, άλυτους γρίφους αλλά και εφηβικούς έρωτες τα οποία είναι αρκετά για να περάσετε ευχάριστα δύο ώρες από τον χρόνο σας.

Βρείτε την ταινία στο IMDB