Mulan Review - Ένα ακόμη remake της Disney ή κάτι παραπάνω;

H Liu Yifei κατάφερε να μπει στα παπούτσια της ‘Hua Mulan’ που τόσο αγαπήσαμε;
15 Σεπτεμβρίου 2020 11:35
Mulan Review - Ένα ακόμη remake της Disney ή κάτι παραπάνω;

H Disney τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο να χαϊδέψει λίγο πιο ευαίσθητες χορδές, και ιδιαίτερα αυτές της παιδικής νοσταλγίας, διασκευάζοντας σε live-action παραγωγές διάφορες πασίγνωστες animated ιστορίες της, κάτι που μέχρι τώρα έχουμε δει να πραγματοποιείται μέσα από αντίστοιχα φρέσκα project όπως τα: Beauty and the Beast, Dumbo, Aladdin, The Lion King κ.ά., και πλέον φέτος στο πανί της μεγάλης οθόνης την τιμητική του είχε ξανά ο θρύλος της Mulan.

Το περίφημο φιλμ κινουμένων σχεδίων του 1998 που απέφερε στην εταιρεία περίπου $304 εκατομμύρια παγκοσμίως, μπήκε και αυτό στο πλαίσιο μίας πιο μοντέρνας επανεξιστόρησης που ναι μεν φιλοδόξησε με τη σειρά της να σπάσει ταμεία και να συνεπάρει μικρούς και μεγάλους, αλλά το στοίχημα απ’  ό,τι φάνηκε αποδείχθηκε πολύ μεγάλο!

Στην πιο σύγχρονη αυτήν κινηματογραφική μεταφορά, η ατρόμητη ηρωίδα της Disney έχει το πρόσωπο της Liu Yifei (The Forbidden Kingdom), γνωστή επίσης και ως Crystal Liu. Η ηθοποιός ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Niki Caro, με σεναριογράφους τους Rick Jaffa, Lauren Hynek, και την Amanda Silver. Για τα γυρίσματα της ταινίας επιλέχθηκαν τοποθεσίες σε Νέα Ζηλανδία και Κίνα.

Η πλοκή εστιάζει στη ζωή μίας νεαρής κοπέλας με ελεύθερο πνεύμα, της ‘Hua Mulan’ που κατά την διάρκεια της κυριαρχίας της δυναστείας Han Dynasty με θάρρος θα διαλέξει τον δικό της δρόμο μέσα από μία διαδρομή γεμάτη ρίσκο, κινδύνους και περιπέτεια. Για να γλιτώσει τον πατέρα της από την υποχρεωτική επιστράτευση, κατατάσσεται κρυφά στις αυτοκρατορικές δυνάμεις της Κίνας, μεταμφιεσμένη σε άνδρα-στρατιώτη και περνάει από απαιτητική εκπαίδευση, για την αναχαίτιση των Ούννων. Προερχόμενη από μία ένδοξη γενιά πολεμιστών το κορίτσι αυτό έχει μυηθεί στην τέχνη του πολέμου όμως απομένουν κι άλλα ακόμη για να μάθει για να μάχεται πάντα με γενναιότητα και πυγμή ενάντια στον εχθρό, την ώρα που η πρόκληση από τους βόρειους εισβολείς στα σύνορα της χώρας είναι προ των πυλών, και ίσως αποβεί πιο επικίνδυνη απ’ όσο φαντάζεται.

Το cast συμπληρώνουν επιπρόσθετα οι: Jet Li (The Expendables films, Unleashed, Romeo Must Die), Donnie Yen, Utkarsh Ambudkar (Pitch Perfect), Jason Scott Lee (Dragon: The Bruce Lee Story, The Jungle Book, Hidden Dragon: Sword of Destiny), Gong Li (Memoirs of a Geisha, Miami Vice, Hannibal Rising), Yoson An, Ron Yuan, Xana Tang και ο Chum Ehelepola.

Το παρόν εγχείρημα από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανακοίνωσής του άρχισε να καλλιεργεί τις προσδοκίες του κοινού να δει ένα αρκετά πιστό remake του ομώνυμου κλασικού παραμυθιού του 1998, κάτι που όμως εν τέλει δεν επαληθεύτηκε σε μεγάλο βαθμό ώστε δίκαια ο θεατής να προβληματιστεί, νιώθοντας μία αμηχανία ή και κάποια απογοήτευση για το σύνολο του αποτελέσματος.

Και κάπου εδώ το πρώτα πράγμα που θυμάται κανείς είναι η περιέργειά του για το ποιος θα ενσάρκωνε τον φύλακα-δράκο της ‘Mulan’, τον ‘Mushu’. Δυστυχώς, το ερώτημα αυτό παρέμεινε αναπάντητο εφόσον οι συντελεστές επέλεξαν όλως περιέργως να βγάλουν εκτός την χαρακτηριστική αυτήν φιγούρα όπως και κάποιες άλλες (λ.χ. ο αξιωματικός  'Li Shang'), προβαίνοντας σε επιπόλαιες παρεκκλίσεις, με άτονες και αχρείαστες αντικαταστάσεις που χωλαίνουν.

Προφανώς για τελείως δικούς τους λόγους, θέλησαν να δώσουν μία εναλλακτική τροπή και ύφος στην όλη αφήγηση, αλλά οι παραπάνω διαφοροποιήσεις έφεραν μία προχειρότητα και ελάχιστη έμπνευση ως αλλαγές, κάτι που οπωσδήποτε επέδρασε καθοριστικά ως προς την εξέλιξη της δράσης του έργου ώστε να καθίσταται πιο άνευρη και χλιαρή, ενώ σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο και από τους fans της συγκεκριμένης μυθοπλασίας.

Εύλογα λοιπόν, προκύπτει η απορία γιατί να προτιμήσουν έναν τόσο λάθος χειρισμό δημιουργώντας κατά συνέπεια ένα άβολο και δυσαναπλήρωτο κενό δεδομένου ότι δεν αξιοποίησαν καν το υπέροχο αυθεντικό υλικό που είχαν στην διάθεσή τους. Μάλιστα, στο πρωτότυπο φιλμ αν σταθούμε ειδικότερα στην περίπτωση του ‘Mushu’, αυτός είχε καταλυτικό ρόλο ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και αποτελούσε μία μορφή-σήμα κατατεθέν που εν προκειμένω έλαμψε δια της απουσίας του! Ως εκ τούτου, και το στοιχείο του χιούμορ εδώ εμφανίζεται ιδιαίτερα αποδυναμωμένο, σχεδόν ανύπαρκτο.

Ωστόσο, καθώς τα διάτρητα σημεία είναι πολλά, πρέπει να εστιάσουμε και στον ‘κακό’ της υπόθεσης ο οποίος έτσι όπως αποδόθηκε φαντάζει ως ένας villain που δεν θα ήταν και τόσο δύσκολο να ηττηθεί και άρα η απειλή που συνιστά απομυθοποιείται πολύ γρήγορα. Συν τοις άλλοις, η ταινία εμπεριέχει ιδέες πάνω στην χειραφέτηση της γυναίκας αλλά με έναν κλισέ, εντυπωσιοθηρικό και επιδερμικό τρόπο.

Η νέα εκδοχή του Mulan θέλησε να αναστήσει έναν κλασικό animated θρύλο του σινεμά που είχε μοναδική χάρη και μαγεία, και που όπως φάνηκε δεν «πέθανε» ποτέ για να χρειαστεί να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του!

Βρείτε την ταινία στο IMDB