Είδαμε τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του Lovecraft Country

Φυλετικός ρατσισμός και απόκοσμα τέρατα στην χώρα του «Lovecraft»
10 Σεπτεμβρίου 2020 13:06
Είδαμε τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του Lovecraft Country

Πρεμιέρα έκανε λοιπόν το ΄Lovecraft Country΄, η πολυαναμενόμενη σειρά φαντασίας του HBO, η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Matt Ruff, σε παραγωγή του Jordan Peele και J.J. Abrams και δημιουργό την Misha Green, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Jurnee Smollett, Jonathan Majors, Aunjanue Ellis, Courtney B. Vance, Wunmi Mosaku, Abbey Lee, Jamie Chung, Jada Harris και ο Michael K. Williams.

Στην ιστορία ακολουθούμε τον Atticus Freeman (Jonathan Majors), ο οποίος μαζί με την φίλη του Letitia (Jurnee Smollett-Bell) και τον θείο του George (Courtney B. Vance), ξεκινούν ένα οδικό ταξίδι στην Αμερική του 50', αναζητώντας τον αγνοούμενο πατέρα του (Michael Kenneth Williams). Αυτό θα αποτελέσει την απαρχή ενός αιματηρού και μυστήριου αγώνα για επιβίωση μέσα από τις ρατσιστικές επιθέσεις της λευκής Αμερικής αλλά και από τα τρομακτικά, απόκοσμα τέρατα.

Συνδυάζοντας ρεαλιστικά και φανταστικά στοιχεία, η σειρά φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ, χωρίς να βιάζεται και παίρνοντας τον κατάλληλο χρόνο που χρειάζεται, σε τοποθετεί με μεγάλη ευκολία στο αλλοπρόσαλλο περιβάλλον που αλληλεπιδρούν οι πρωταγωνιστές. Σε αυτό βέβαια βοηθάει αρκετά το πραγματικά ταλαντούχο καστ και η εξαιρετική εισαγωγή των χαρακτήρων.

Σχεδόν όλοι τους βρίσκονται εκεί για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στο πρότζεκτ, με συγκλονιστικές ερμηνείες, οι οποίες απογειώνουν κάποιες από τις σκηνές των επεισοδίων. Επίσης, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο τον θεατή να ενταχθεί στο κλίμα της σειράς, είναι τα κουστούμια και τα σκηνικά αλλά και η άριστη απεικόνιση της Αμερικής την δεκαετία του ’50.

Από το πρώτο μόλις επεισόδιο, οι συγγραφείς θέλουν να δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την περίοδο όπου ορισμένες πόλεις ή και μικρότερες γειτονιές είχαν επιβάλλει τοπικούς νόμους φυλετικού διαχωρισμού αλλά και τον καθημερινό τρόμο που ζούσαν οι Αφροαμερικάνοι από τον συστημικό ρατσισμό και σεξισμό της λευκής υπεροχής. Οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, οι ήρωες μας έχουν δυο μεγάλα εμπόδια να αντιμετωπίσουν, από την μία τα υπερφυσικά όντα τα οποία διψάνε για αίμα και σάρκα, και από την άλλη τους λευκούς, οι οποίοι προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν λεκτική αλλά και σωματική βία εναντίον τους.

Σε αυτή ακριβώς τη λεπτή γραμμή όμως είναι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σενάριο έχει πραγματικό πρόβλημα. Εκτός του ότι τίποτα δεν θυμίζει κοσμικό τρόμο, ειδικά στο πρώτο επεισόδιο, τα τέρατα παρουσιάζονται σχεδόν με κωμικό τρόπο.

Υπάρχει η διάθεση από τους σεναριογράφους της σειράς να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αδικία και τον ρατσισμό που βίωναν οι Αφροαμερικάνοι την εποχή εκείνη, και έχουν αποφασίσει να κρατήσουν σαν φόντο την κοσμική φρίκη που τόσο συχνά συναντάμε στα βιβλία του Lovecraft. Τα επεισόδια όμως συνεχίζονται, η πλοκή συνεχίζει να εξελίσσεται και ελπίζω ότι σύντομα, το βαρύ όνομα που υπάρχει στον τίτλο της σειράς να το αφήσουν να ξεδιπλωθεί και να απολαύσουμε όλοι έναν πραγματικά Λαβκραφτιανό τρόμο.