Space Force Review - Καλύτερα που δεν είναι ένα "Office" στο διάστημα

Ανώμαλη προσγείωση για τον Steve Carell
09 Ιουνίου 2020 18:33
Space Force Review - Καλύτερα που δεν είναι ένα "Office" στο διάστημα

Φαντάζει σα να ανεβαίνεις έναν ουρανοξύστη με τα πόδια, το εγχείρημα του να στήσεις μια κωμωδία που θα γίνει αρεστή σε μια περίοδο που είναι δύσκολο το να βγάλεις γέλιο. Το The Office -τουλάχιστον η αμερικάνικη βερσιόν του- άφησε ιστορία ως η καλύτερη workplace κωμική σειρά. Για τους μη-μυημένους είναι το είδος των σειρών που λαμβάνουν χώρα σε μια εταιρία ή ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου εκεί βρίσκεις λογής λογής περίεργους, σοβαρούς, τρελούς, ονειροπαρμένους, σπιούνους, συμφεροντολόγους και αντιπαθή άτομα. Ο δημιουργός του Office, Greg Daniels, ο οποίος μάς χάρισε επίσης τα άκρως επιτυχημένα “Parks & Rec”, “King of the Hill”, ενώ είχε και μια μακροχρόνια θητεία στους The Simpsons, θέλησε να επαναφέρει τον εαυτό του στις παλιές δόξες. Για αυτό και συνεργάστηκε με τον Steve Carell που έγραψαν ιστορία μαζί στο “Office”, για να πιαστούν με ένα θέμα που πηγάζει από την τραγελαφική, αλλά άκρως πραγματική πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν ο Πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωνε το έκτο τμήμα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ονόματι Space Force, ένας λαμπτήρας έμπνευσης έλαμψε και ένα καμπανάκι χτύπησε στον Daniels για να δημιουργήσει το επόμενό του project. Το όνομα και μόνο ενός ολόκληρου νέου όπλου του στρατού Αεροπορίας των ΗΠΑ προκάλεσε αρκετά γέλια, memes και ποικίλα σχόλια στα social media, αλλά ο καμβάς για αυτή τη σειρά ήταν άδειος, διότι τίποτα άλλο δεν ήταν γνωστό για αυτό. Την έλευσή του όμως ή μάλλον την προσγείωση του σόου σε αυτά τα πρώτα 10 επεισόδιά που είδα, θα την χαρακτήριζα ανώμαλη.

Αυτό δε σημαίνει ότι έχει μόνο κακές στιγμές, όπως παρατήρησα στις αντιδράσεις που είχε η σειρά μέχρι στιγμής. Έχει και τις καλές και τις πολύ καλές του και θα εξηγηθώ. Το πρόβλημα με το Space Force είναι πως φαίνεται να το πρόλαβαν οι εξελίξεις. Ειδικά τα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ υπό την προεδρία Trump, κάνουν τη σάτιρά του να μοιάζει με τίτλους ειδήσεων παρά με μια ευτράπελη βερσιόν του που δεν σταματάει να χαρίζει ατάκες.

Το δεύτερο πρόβλημα που είναι και το πιο προφανές είναι ότι προσπαθεί πάρα πολύ να δημιουργήσει μια πλοκή αρκετά πολύπλοκη και με αχρείαστο μυστήριο για το είδος. Τι θέλω να πω; Η σειρά ξεκινάει με την ανάθεση του General Mark Naird (Carell) ως το νέο στρατηγό και αρχηγό της Space Force. Εκεί όπου η πλοκή αρχίζει να ξεδιπλώνεται κάπως γρήγορα, κάνει άλμα στο χρόνο ένα χρόνο μετά και το σκηνικό έχει αλλάξει. Ο Naird έχει μετακόμιση κοντά στη βάση της Space Force και ζει μαζί με την κόρη του. Γιατί η γυναίκα του (Lisa Kudrow από τα Φιλαράκια) όμως πήγε φυλακή; Ποιο είναι πια αυτό το ειδεχθές έγκλημα που την "έχωσε στη στενή" για τουλάχιστον 40-50 χρόνια; Απ' αυτή την κατάληξη ο ρόλος της περιορίζεται στο ελάχιστο και δημιουργεί ένα κουφό μυστήριο που αφαιρεί πολύτιμο χρόνο για σκετσάκια εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Αν επίσης τα επεισόδια ήταν περισσότερα ίσως να μιλούσαμε για ένα πιο καλά στρωμένο story arc για την 1η σεζόν, αφού τα 10 επεισόδια -ακόμη και αν ξεπερνούν το σταθερό 22λεπτο του είδους- μοιάζουν λίγα και συρρικνώνουν τις πιθανότητες του σόου να κάνει αυτά που πραγματικά θέλει.

Βέβαια, μέσα στην πλοκή του χωράει μια καλή μερίδα δράματος και εκεί είναι που το Space Force διαφοροποιείται. Η τετράγωνη λογική του «καραβανά» Naird, η εργασιομανία του και η αυταρχικότητά του δημιουργούν προβλήματα τόσο στην επαγγελματική του ζωή, όσο και στην προσωπική του. Ειδικά στη σχέση με την κόρη του, η οποία όντας στην εφηβεία ζει και αυτή το δικό της millennial δράμα εντός της βάσης και σπάει πλάκα με το προσωπικό του μπαμπά της για να περάσει την ώρα της.

Αυτές οι ζεστές, σιωπηλές και ενδόμυχες εξομολογήσεις και συνειδητοποιήσεις που κάνει ο Naird, είναι ο λόγος που ο Carell έκανε στροφή στο σινεμά και τους δραματικούς ρόλους, αποκαλύπτοντας του πόσο "κύριος" της τέχνης του είναι. Για εμένα αυτές οι σκηνές απόλυτης μοναξιάς που νιώθει και όλο το βάρος των ευθυνών του να τον καταπλακώνει είναι που το ξεχωρίζουν, μέσα στον χαμό των ενίοτε ανίκανων και μπλεγμένων στη δική τους τρέλα συναδέλφων του στη Space Force. Απ' αυτό και μόνο εάν περιμένατε να δείτε το στιλάκι του The Office θα απογοητευτείτε γιατί πολύ απλά δεν είναι μια θεότρελη workplace κωμωδία από άκρη σε άκρη.

Σίγουρα δεν θα ήταν μια απλή workplace κωμωδία, αν αναλογιστείτε το πόσο ακριβή παραγωγή -για τα δεδομένα του genre- είναι. Τεράστιες βάσεις, πύραυλοι να εκτοξεύονται, αχανείς βάσεις κρυμμένες στην έρημο, ολόκληρες σεκανς στην επιφάνεια της Σελήνης, μέχρι και CGI πίθηκοι. Το Netflix ξοδεύτηκε στον τομέα παραγωγή και θα το δείτε.

Δεν είναι όμως μόνο ο Carell που σηκώνει το κωμικό βάρος αυτού του σόου, διότι ο ίδιος του έχει και στιγμές που ξεφεύγουν από αυτά τα όρια. Οι στυλοβάτες στο κομμάτι αυτό είναι ο Dr. Adrian Mallory του John Malkovich και ο social media manager του F. Tony Scarapiducci του Ben Schwartz, τον οποίο τον φωνάζουν συνεχώς F**k Tony και είναι το «running gag» όλης της σειράς. Η χημεία του Malkovich με τον Carell χαρίζει πραγματικά τις καλύτερες κωμικές στιγμές και ατάκες της σειράς, καθώς συγκρούονται δύο κόσμοι αντίθετοι: αυτός του πολέμου και αυτός της επιστήμης. Ο κυνισμός και το "τρολάρισμα" με το γάντι που ρίχνει ο Mallory στον ενίοτε φωνακλά και δήθεν αφεντικό του είναι απολαυστικότατα και εκεί είναι που το στοιχείο “Office” λάμπει παραπάνω. Όμως σε καμία περίπτωση η σύγκριση δεν είναι εφικτή μεταξύ των δύο.

Υπάρχουν όμως στιγμές που το παρακάνει με το μοντέρνο και ιντερνετικό χιούμορ η σειρά. Τόσο που υπερπροσπαθεί και δημιουργεί κάποιες μακρόσυρτες 'cringe' -ας μου επιτραπεί η έκφραση- σκηνές που δεν ξέρω αν έχουν γίνει επίτηδες. Παραδείγματος χάρη όταν ο Naird προσπαθεί να δώσει οδηγίες σε έναν πίθηκο για να επισκευάσει μια διαστημική βάση και κρατάει 7-8 ολόκληρα λεπτά και παγώνεις από το ψύχος...ίσως γιατί κάνει πολύ κρύο στο διάστημα μάλλον. Ή ακόμη και η χαμένη ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα θεόχαζος νέμεσις απέναντι στον Naird στο πρόσωπο του Noah Emmerich (The Americans) με σκετς πιο αγέλαστα και από το emoji χωρίς στόμα.

Και για να δώσω μια πιο υποκειμενική οπτική για την εμπειρία μου με το Space Force λόγω της πρόσφατης εμπειρίας μου με τον ελληνικό στρατό. Πρέπει να πω πως σε αρκετές σκηνές ταυτίστηκα με την σαθρή, στενή και τετράγωνη λογική με την οποία πολλές φορές ο στρατός αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις σοβαρές και μη. Όσοι έχετε υπηρετήσει θα βρεθείτε να ταυτίζεστε με αρκετούς από τους χαρακτήρες υπό την διοίκηση του στρατηγού Naird, θυμίζοντάς σας εκείνες τις στιγμές της θητείας σας που είπατε «που έχω μπλέξει».

Μπορεί το Space Force να εξελιχθεί σε κάτι πολύ καλύτερο; Το πιστεύω πως μπορεί να γίνει ειδικά με τον Daniels από πίσω, πέραν του εκπληκτικού cast. Μπορεί να μην είναι το επόμενο μεγάλο “thing” στις κωμικές σειρές και εάν ήταν περισσότερα επεισόδια να ήταν καλύτερο, όμως η πρώτη δοκιμαστική πτήση παρουσίασε αρκετές αναταράξεις, αλλά άφησε ελπίδες πως έχει να δώσει μερικά πράγματα παραπάνω. Εάν και εφόσον ανανεωθεί από το Netflix για τη 2η σεζόν.