The Half of It Review - Η  νέα ρομαντική κομεντί του Netflix είναι γεμάτη ελπίδα και όνειρα

Υπάρχει άραγε το άλλο μας μισό;
12 Μαΐου 2020 19:50
The Half of It Review - Η  νέα ρομαντική κομεντί του Netflix είναι γεμάτη ελπίδα και όνειρα

Το 'The Half of It' είναι μια νεανική αμερικανική κωμωδία-δράμα, το οποίο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από την Alice Wu. Η πλοκή της ταινίας τοποθετείται στην επαρχιακή πόλη Squahamish και εστιάζει στην Ellie, ένα συνεσταλμένο, ντροπαλό κορίτσι που βγάζει το χαρτζιλίκι της διορθώνοντας τις σχολικές εκθέσεις των συμμαθητών της, καθώς είναι η καλύτερη μαθήτρια της τάξης της. Ο συμπαθητικός, αλλά κάπως ανίκανος στην έκφραση των συναισθημάτων του Paul, θα αναγκαστεί να ζητήσει την βοήθεια της μήπως και καταφέρει να κερδίσει την Aster, την πιο διάσημη και πιο όμορφη κοπέλα του λυκείου τους.

Έτσι, η Ellie υποκρίνεται πως είναι ο Paul και ξεκινάει μια συζήτηση μέσω αλληλογραφίας με την γοητευτική Aster. Το μοναδικό πρόβλημα είναι πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, η νεαρή μας πρωταγωνίστρια αντιλαμβάνεται πως αρχίζει να αναπτύσσει συναισθήματα για εκείνη.

Παίζουν οι Leah Lewis, Daniel Diemmer, Alexxis Lemire, Collin Chou, Catherine Curtin, Enrique Murciano, Wolfgang Novogratz και η Becky Ann Baker.

Η υπόθεση της ταινίας στην ουσία είναι μια μοντέρνα εκδοχή του θεατρικού έργου «Cyrano de Bergerac» του 1897. Συγγραφέας του θεατρικού ήταν ο Edmond Rostand και αφηγούνταν την ιστορία του Συρανό, ενός φοβερού ξιφομάχου και ποιητή, ο οποίος ήταν ερωτευμένος με την Ρωξάνη, αλλά δεν τολμούσε να της το πει, γιατί τον εμπόδιζε η μεγάλη του μύτη.  Ο Κριστιάν ήταν κι αυτός ερωτευμένος με τη Ρωξάνη, δεν είχε ιδέα όμως πώς να εκφράσει τα συναισθήματά του, γι’ αυτό και θα ζητούσε από τον Συρανό να τον βοηθήσει να νικήσει την Ρωξάνη με τα δικά του όμορφα λόγια.

Η αμερικανίδα σκηνοθέτης με καταγωγή από την Κίνα δεν έχει κάποιο πλούσιο βιογραφικό στην κινηματογραφική της καριέρα, καθώς το «The Half of It» είναι μόλις η δεύτερη ταινία που γράφει και σκηνοθετεί μετά την ρομαντική κομεντί του 2004 'Saving Face'Μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να αφηγηθεί ιστορίες που αφορούν άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις και τον τρόπο που οι ήρωές της έχουν μάθει να προσαρμόζονται στις κλειστές και συντηρητικές κοινωνίες που ζούνε, χωρίς όμως να φοβούνται να εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους, τις επιθυμίες τους αλλά και τα προσωπικά τους όνειρα.

Στη συγκεκριμένη ταινία προσπαθεί να αγγίξει θέματα που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση στην αμερικανική κοινωνία, όπως οι φυλετικές διακρίσεις, οι θρησκευτικές προκαταλήψεις, ο σχολικός εκφοβισμός, οι συζητήσεις για το αν η ομοφυλία είναι αμαρτία και για την γενικότερη ανάγκη των εφήβων να ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Wu έχει τοποθετήσει δύο χαρακτήρες, την Ellie και την Aster, οι οποίες νιώθουν ότι είναι διαφορετικές από τους υπόλοιπους, αλλά ταυτόχρονα αισθάνονται εντελώς μόνες σε έναν κόσμο που έχει βολευτεί να ζει μέσα στο ψέμα, μακριά από την πραγματικότητα, γεμάτος ανασφάλειες, ανήμπορος να παρατηρήσει τα ελαττώματα του και τις αδυναμίες του.

Σκηνοθετικά η προσέγγισή της ήταν πιο ουσιαστική και κατάφερε να περάσει περισσότερα μηνύματα, κυρίως μέσω συμβολισμών, σε αντίθεση με το σενάριο, το οποίο δεν ήταν εύκολο τελικά να αποφύγει τις κλισέ στιγμές που συναντάμε σε ταινίες τέτοιου είδους.  Είναι αλήθεια πως προσπάθησε να ακουμπήσει θέματα που ταλαιπωρούν όχι μόνο την αμερικανική κοινωνία, αλλά τις κοινωνίες γενικότερα, δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή αρκέστηκε σε χαρακτήρες καρικατούρες. Εκτός των δυο κοριτσιών και ίσως και του πατέρα της Ellie, όλοι οι υπόλοιποι εξυπηρετούν στην πλοκή και στην ιστορία με έναν αρκετά επιφανειακό τρόπο. 

Παρ' όλα αυτά, επιτυγχάνει μια αρκετά γλυκιά προσέγγιση απέναντι στους δυο βασικούς χαρακτήρες της, με τον προσεγμένο χειρισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού και των θρησκευτικών πιστεύω του καθενός (H Ellie είναι άθεη και ο πατέρας της Aster είναι πάστορας). Δημιούργησε δυο έφηβα κορίτσια που προσπαθούν να δείξουν σεβασμό στις παραδόσεις και στις προσδοκίες των οικογενειών τους, ενώ ταυτόχρονα είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα χωρίς να νιώθουν ενοχές και τύψεις για καμία τους απόφαση.

Βρείτε την ταινία στο IMDB