Little Women Review - Ένα νοσταλγικό ταξίδι ενηλικίωσης, φιλοδοξίας και ανεξαρτησίας

 Οι Μικρές και Μεγάλες Κυρίες επιστρέφουν πιο ανανεωμένες από ποτέ
20 Φεβρουαρίου 2020 12:57
Little Women Review - Ένα νοσταλγικό ταξίδι ενηλικίωσης, φιλοδοξίας και ανεξαρτησίας

Οι Μικρές Κυρίες είναι η ιστορία των τεσσάρων αδελφών March. Η Meg, η Jo, η Beth και η Amy είναι τόσο αγαπημένες, αλλά και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Η Amy θα συναντήσει τον νεανικό της έρωτα, τον Theodore, ο οποίος όμως είχε κάνει πρόταση γάμου στην Jo, η μεγαλύτερη από τις αδελφές March, η Meg, είναι παντρεμένη με ένα δάσκαλο, ενώ η αδελφή της, Beth, αρρωσταίνει βαριά. Αυτή θα είναι και η αφορμή για να επιστρέψει η Jo στη Μασαχουσέτη, αναπολώντας περιστατικά από τη συναρπαστική ζωή της με τις αδελφές της.

Σε σκηνοθεσία Greta Gerwig, μας παρουσιάζει ένα ταλαντούχο καστ που περιλαμβάνει την Saoirse Ronan ως Jo, την Emma Watson ως Meg, την Florence Pugh ως Amy, την Eliza Scanlen ως Beth, τoν Timothée Chalamet ως Laurie, τη Laura Dern ως Marmee και τη Meryl Streep ως Θεία March.

Φυσικά έχουμε να κάνουμε με το πολυδιαβασμένο κλασικό μυθιστόρημα της Louisa May Alcott σε μία ακόμα κινηματογραφική διασκευή, που συνεχίζει μετά από 150 σχεδόν χρόνια να συναρπάζει και να κερδίζει τις καρδιές των αναγνωστών του παγκοσμίως. Εκτός από τις δώδεκα διασκευές για την τηλεόραση, το βιβλίο της Louisa May Alcott ενέπνευσε και έξι ταινίες μεγάλου μήκους, μεταξύ των οποίων της Greta Gerwig.

Το καινούργιο εγχείρημα της Gerwig, λοιπόν, της εξασφάλισε την υποψηφιότητα στα φετινά  Όσκαρ για την Καλύτερη Ταινία και Διασκευασμένο Σενάριο, ενώ η πρωταγωνίστρια Saoirse Ronan ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και η Florence Pugh υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η Jacqueline Durran, η ενδυματολόγος της ταινίας ήταν επίσης υποψήφια (και εν τέλει νικήτρια), όπως και ο συνθέτης και ήδη οσκαρικός Alexandre Desplat.

Η επιτυχία της βρίσκεται πίσω από τον τρόπο που προτίμησε να προσεγγίσει το μυθιστόρημα, επεμβαίνοντας στην γραμμική αφήγησή του. Κάνοντας χρήση της συγκεκριμένης αφηγηματικής τεχνικής, αυτό που καταφέρνει είναι να δώσει μια πνοή φρεσκάδας σε μία ιστορία που έχει ειπωθεί πολλές φορές με ποικίλους τρόπους. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει ότι κατά την διάρκεια της ταινίας, η πλοκή πηγαίνει μπρος-πίσω με αρκετά flashbacks, περιπλέκοντας έτσι την εξέλιξη της, αλλά και χάνοντας σε κάποια σημεία την ατμόσφαιρα που έχει χτίσει. Αν οι μεταβάσεις από το παρόν στο παρελθόν ήταν πιο ομαλές και με πιο ξεκάθαρο τρόπο, τότε σίγουρα η παρακολούθηση της θα ήταν αρκετά πιο διασκεδαστική.

Παρ' όλ' αυτά, η ταινία δεν χάνει ποτέ την "ψυχή" της. Καταφέρνει να μας περάσει το νόημα πως μετά από κάθε δυσκολία και εμπόδιο πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κοιτάμε μπροστά, αλλά και να αντισταθούμε στα πρέπει και στο τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Να ξεπεράσουμε όλες αυτές τι κοινωνικές προσδοκίες που γεμίζουν τους ανθρώπους με ενοχές και απελπισία. Οι Μικρές Κυρίες είναι τέσσερις αδερφές με διαφορετικά όνειρα μεταξύ τους, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό που τις ενώνει. Η καθεμία θέλει να χαράξει τον δικό της προσωπικό κόσμο που θα την κάνει να ζήσει ευτυχισμένη, δημιουργώντας τη δική της μοναδική ιστορία.

Η Greta Gerwig φαίνεται πως ξέρει ακριβώς τι ταινίες θέλει να γυρίζει. Μετά το Lady Bird, το οποίο ήταν ημι-αυτοβιογραφικό, επιστρέφει και πάλι για να να δημιουργήσει μια 'coming-of-age' ταινία, παρουσιάζοντας αυτή την φορά μια πιο τολμηρή και μοντέρνα εκδοχή ενός διαχρονικού βιβλίου.

Βρείτε την ταινία στο IMDB