Uncut Gems Review - Ένα διαμάντι του Netflix;

Είναι τελικά καλός ηθοποιός ο Adam Sandler;
18 Φεβρουαρίου 2020 13:01
Uncut Gems Review - Ένα διαμάντι του Netflix;

Ένας κοσμηματοπώλης από την Νέα Υόρκη με απίστευτα χρέη, αλλά και με εθισμό στον τζόγο, χάνει αρκετά γρήγορα τον έλεγχο και αδυνατεί να διαχειριστεί τις καταστροφικές συνέπειες των πράξεών του. Με τους εξαγριωμένους δανειστές του να σφίγγουν τον κλοιό γύρω του, η επαγγελματική αλλά και η προσωπική του ζωή οδεύει προς τη διάλυση.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Adam Sandler, Kevin Garnett, Lakeith Stanfield, Julia Fox, Idina Menzel, και Eric Bogosian, σε σκηνοθεσία των Josh και Benny Safdie, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο μαζί με τον Ronald Bronstein. 

Μετά από μία έξυπνη εισαγωγή στον εσωτερικό κόσμο του χαρισματικού κοσμηματοπώλη Howard Ratner, τα αδέρφια Safdie μας δίνουν και πάλι όλα εκείνα τα στοιχεία που μας είχαν δώσει στην καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του «Good Time». Επιστρέφουν δηλαδή με την ίδια "γκαζιάρικη" συνταγή, με την ίδια γραμμική χρονικά αφήγηση, αλλά και με μία σημαντική όμως διαφορά.

Ο ρυθμός αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο γρήγορος και αγχωτικός και δεν σου δίνει σχεδόν καμία στιγμή ηρεμίας, ώστε να κάτσεις και να επεξεργαστείς μέσα σου όλα αυτά που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια σου. Η ταινία έχει τόσο νεύρο και ένταση, με εξαιρετική δουλειά πίσω από το μοντάζ, που θυμίζει αρκετά το ρεαλιστικό σινεμά των 70’s, με το δράμα των χαρακτήρων να κυριαρχεί σε μία προδιαγεγραμμένη κατηφόρα στην προσωπική τους καταστροφή.

Όλο αυτό το στρεσογόνο περιβάλλον ενισχύεται από την χρήση της μουσικής του Daniel Lopatin, με τα χαρακτηριστικά 80’s synths, αλλά και γενικότερα από το θορυβώδες τοπίο που έχουν δημιουργήσει τα αδέρφια Safdie, με κόρνες και σειρήνες να υπερκαλύπτουν τα πάντα. Με φόντο αυτή την φασαρία λοιπόν, οι διάλογοι κυμαίνονται στα ίδια πλαίσια θορύβου και βαβούρας, με τους χαρακτήρες να μιλάνε ο ένας πάνω στον άλλον, δημιουργώντας μία σύγχυση στις κουβέντες τους, αφού πολύ συχνά κανένας δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει την πρότασή του. Αυτές οι μικρές πινελιές, όμως, είναι μαεστρικά τοποθετημένες έτσι ώστε να μας δώσουν μια ιδιαίτερη κινηματογραφική εμπειρία.

Όσο ακολουθείς, λοιπόν, τον Howard σε αυτόν τον ανελέητο ρυθμό και ήχο, μέσα στους βρώμικους δρόμους της Νέας Υόρκης, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει τρόπος να πεις μία ανθρώπινη ιστορία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Εδώ τα αδέρφια Safdie μας δείχνουν πως πίσω από όλο αυτό το χάος και πίσω από αυτούς τους δυσλειτουργικούς, αντιπαθητικούς χαρακτήρες μπορείς όντως να αφηγηθείς μία ιστορία γεμάτη φοβίες, ανασφάλειες, λάθη, αλλά και πάθη. Τα χαρακτηριστικά δηλαδή που συναντάς σε έναν καθημερινό άνθρωπο. Κανένας μας δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός. Τα αδέρφια Safdie ξέρουν πολύ καλά πώς να παρουσιάζουν αυτές τις πτυχές των ηρώων τους και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν.

Ίσως είναι και ο λόγος που υπό τις οδηγίες τους, ο Adam Sandler μας δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία. Στον Adam Sandler είχα πάντα μία κρυφή αδυναμία και ήμουν σίγουρος ότι ήταν ικανός να αντεπεξέλθει σε τέτοιους ρόλους. Όπως και στο «Reign Over Me», έτσι και στο «Punch-Drunk Love» μας είχε παρουσιάσει δείγματα ενός πολυεπίπεδου ταλέντου. Βέβαια, για ποιο λόγο που ανάμεσα σε 33 περίπου ταινίες που έχει συμμετάσχει, εμείς θα τον θυμόμαστε μόνο για τρείς – τέσσερις του ερμηνείες, θα το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Στην συγκεκριμένη ταινία, ολόκληρο το καστ έκανε μία εξαιρετική δουλειά, αλλά μετά τον Adam Sandler, αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Kevin Garnett. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αθλητές-αστέρες να έχουν μία μικρή συμμετοχή σε ταινίες υποδυόμενοι τους εαυτούς τους, εδώ όμως ο Garnett είναι κάτι παραπάνω από καθηλωτικός σε μία απολύτως φυσική ερμηνεία.

Το «Uncut Gems» είναι μία ιδιαίτερη ταινία με στοιχεία που μπορεί να ενοχλήσουν κάποιους από εσάς και σίγουρα δεν είναι εύκολη στην παρακολούθησή της. Προσωπικά, θεωρώ πως τα αδέρφια Safdie κάνανε μία εξαιρετική δουλεία σε πολλούς τομείς και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ίσως έχουμε και την καλύτερη στιγμή τους στη φιλμογραφία τους.

Βρείτε την ταινία στο IMDB