Rocketman Review - O Taron Egerton είναι ο Elton John

Το παιδί με το πιάνο και τα χρυσαφί κουστούμια.
27 Ιουνίου 2019 11:54
Rocketman Review - O Taron Egerton είναι ο Elton John

Το Rocketman είναι μια κινηματογραφική βιογραφία, η οποία μας αφηγείται μερικούς από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ζωή του Reginald Kenneth Dwight (το πραγματικό όνομα του Elton John) και καλύπτει μεγάλο μέρος της ξέφρενης ανοδικής πορείας του προς την δόξα και την καταξίωση. Με καριέρα σχεδόν πέντε δεκαετιών, ο Elton John είναι ένας από τους πιο πετυχημένους μουσικούς όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και ανήκει στους καλλιτέχνες με τις περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις στην ιστορία της μουσικής, έχοντας κάνει πάνω από 3000 συναυλίες.

"Απενοχοποιημένο" και χωρίς διάθεση αυτολογοκρισίας, διεισδύει στα βαθύτερα επίπεδα της ψυχής του εκκεντρικού καλλιτέχνη και επιχειρεί να ρίξει φως σε κάποιες άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Γεννημένος στις 25 Μαρτίου 1947 στο Pinner του Λονδίνου, ξεκίνησε να παίζει το πιάνο στα 3 του χρόνια και στα 11 του αρχίζει μαθήματα στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, ενώ στα 16 του βρίσκει δουλειά σαν τραγουδιστής σε παμπ της περιοχής. Το 1969 απάντησε σε μια αγγελία που ζητούσε τραγουδοποιούς και έκανε το πρώτο του συμβόλαιο, ενώ το 1990 μπαίνει σε κέντρο απεξάρτησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Το Rocketmam ξεκινάει μέσα από την προσπάθεια του Elton John να προσπεράσει την εξάρτηση του από τις επικίνδυνες ουσίες που του τον ταλαιπωρούσαν για 15 ολόκληρα χρόνια. Εστιάζοντας στα πρώτα βήματα της καριέρας του, παρακολουθούμε την μεταμόρφωση ενός ντροπαλού παιδιού σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες που γνώρισε η μουσική βιομηχανία.

Στη σκηνοθεσία του Rocketman βρίσκεται ο Dexter Fletcher (Eddie the Eagle), ενώ το σενάριο υπογράφει ο Lee Hall (Billy Elliot, War Horse). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Elton John βρίσκεται ο Taron Egerton (Kingsman: The Secret Service, Eddie the Eagle), πρωταγωνιστούν επίσης οι Bryce Dallas Howard (Jurassic World: Fallen Kingdom), Richard Madden (Game of Thrones), Jamie Bell (Snowpiercer), Steven Mackintosh, Gemma Jones, Kamil Lemieszewski, Luke White, Alison Ball.

Οι βιογραφικές ταινίες έχουν πάντα ένα ενδιαφέρον, δυστυχώς όμως είναι ελάχιστες εκείνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να παρουσιάσουν κάτι πραγματικά αξιόλογο. Συνήθως, η προσέγγιση στην γραφή του πρωταγωνιστή είναι εντελώς επιδερμική ενώ η σκιαγράφηση του χαρακτήρα του, αφήνει μια λανθασμένη εντύπωση και δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πραγματικό άτομο.

Ολόκληρο το βάρος των συντελεστών, πέφτει στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή με το υπόλοιπο καστ ηθοποιών να μην καταφέρνει να πείσει ποτέ πως είναι κάτι παραπάνω από λέξεις σε ένα κείμενο. Σε γενικές γραμμές, έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τις ίδιες αδυναμίες στον τρόπο αφήγησης τους, χωρίς να αποφεύγουν τις μελοδραματικές υπερβολές και τους συναισθηματικούς εκβιασμούς.

Ο Dexter Fletcher με το Rocketman όμως, μας δείχνει πως όταν υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές να παρουσιάσουν κάτι αληθινό, μακριά από δημιουργικούς περιορισμούς και αγιογραφίες, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα ενδιαφέρον. Έτσι λοιπόν, σκηνοθετεί με μεγάλη μαεστρία ένα φαντασμαγορικό μιούζικαλ το οποίο δένει αρμονικά με την φυσιογνωμία και την αισθητική του δημοφιλούς τραγουδοποιού.

Καταφέρνει να απομυθοποιήσει την φιγούρα του, δείχνοντας τον να παραδίδεται στα πάθη του αλλά και τον τρόπο που έβαλε σε κίνδυνο όχι μόνο την καριέρα του αλλά και την ίδια του την ζωή. Επίσης, απόλυτα επιτυχημένη ήταν η απόφαση του Fletcher να χρησιμοποιήσει τα τραγούδια του Elton John με στόχο την ομαλή αφήγηση της ιστορίας και όχι απλά σαν ένθετα κομμάτια με απώτερο σκοπό να ευχαριστήσει τους θαυμαστές του.

Φυσικά, αυτός που κλέβει την παράσταση είναι ο Taron Egerton στον ρόλο του Άγγλου καλλιτέχνη, ο οποίος φαίνεται να κάνει ένα “μακροβούτι ” στον συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο του Elton John με το αποτέλεσμα να είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικό. Έδειξε μεγάλη σοβαρότητα στην προσέγγιση του ρόλου δίνοντας μία εκρηκτική ερμηνεία γεμάτο συναίσθημα και ενέργεια. Αν και το πιάνο που ακούγεται στην ταινία παίζεται από τον επαγγελματία πιανίστα David Hartley, ο ταλαντούχος ηθοποιός χρησιμοποιεί τις φωνητικές του ικανότητες και καταφέρνει σε αρκετά τραγούδια να σε πείθει πως ακούς την φωνή του Elton John.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, κάνουν το Rocketman μία ενδιαφέρον κινηματογραφική πρόταση. Το όραμα των συντελεστών φαίνεται πως είναι επιτυχημένο αφού κατάφερε να αποφύγει τις γνωστές παγίδες που πέφτουν συνήθως οι παραδοσιακές βιογραφικές ταινίες και έδωσε μία φρεσκάδα που λείπει συχνά από το είδος.

Bρείτε την ταινία στο IMDB