The Highwaymen Review

Οι Texas Rangers που σκότωσαν το αδίστακτο ζευγάρι Bonnie και Clyde
03 Απριλίου 2019 12:17
The Highwaymen Review

Η Bonnie Elizabeth Parker και ο Clyde Chestnut Barrow ήταν Αμερικανοί εγκληματίες που ταξίδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με την συμμορία τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ληστεύοντας και σκοτώνοντας ανθρώπους, όταν στέκονταν εμπόδιο στα σχέδια τους ή όταν έρχονταν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές αρχές. Έγιναν πολύ γρήγορα αστικοί θρύλοι της εποχής καθώς τα κατορθώματά τους φιγουράριζαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και προσέλκυαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Αν και είναι γνωστοί στην σημερινή εποχή ως το πιο αδίστακτο ζευγάρι ληστών τραπεζών, οι δύο τους προτιμούσαν να ληστεύουν μικρά καταστήματα και αγροτικά βενζινάδικα. Σκότωσαν τουλάχιστον εννέα αστυνομικούς και αρκετούς πολίτες.

Το ολόφρεσκο αστυνομικό δράμα του Netflix με πρωταγωνιστές τους Woody Harrelson και Kevin Costner μας αφηγείται τη μέχρι πρότινος άγνωστη αληθινή ιστορία των θρυλικών αξιωματικών που κατάφεραν να πιάσουν τους παράνομους Bonnie και Clyde. Όταν ολόκληρο το σώμα του FBI και τα τελευταίας τεχνολογίας εγκληματολογικά μέσα δεν ήταν αρκετά για να συλλάβουν τους πιο περιβόητους εγκληματίες του αμερικανικού έθνους, έρχονται οι δύο πρώην Rangers από το Τέξας που πρέπει να βασιστούν στα ένστικτά τους και στις παλιές τους δεξιότητες για να ολοκληρώσουν την σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή τους.

Στη σκηνοθεσία του νέου φίλμ βρίσκεται ο John Lee Hancock (Saving Mr. Banks, The Alamo), ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με τους John Fusco (Marco Polo, Young Guns) και Scott Frank (Logan, Godless). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των Frank Hamer και Maney Gault θα βρεθούν οι Kevin Costner (Dances with Wolves) και Woody Harrelson (True Detective), ενώ πρωταγωνιστούν επίσης οι Kathy Bates (Misery), John Carroll Lynch, Kim Dickens (Fear The Walking Dead), Thomas Mann και William Sadler.

Η υπόθεση, λοιπόν, εστιάζει στους Frank Hamer (Kevin Costner) και Maney Gault (Woody Harrelson), δυο πρώην μέλη των Texas Rangers που κλήθηκαν από την αποστρατεία για να καταδιώξουν το θρυλικό δίδυμο ληστών. Κάποιοι μπορεί να αισθανθούν πως θα παρακολουθήσουν την λιγότερο ενδιαφέρουσα πλευρά της ιστορίας του διάσημου παράνομου ζευγαριού, όταν όμως έχεις στην σκηνή τους δύο αυτούς ηθοποιούς, σίγουρα μαγνητίζεσαι από τις ερμηνείες τους και με όχημα αυτές, τους ακολουθείς όσο η πλοκή ξεδιπλώνεται. Όχι πως η ταινία σεναριακά έχει κάτι αξιόλογο να δείξει, απλά η δυναμική παρουσία των δυο, είναι αρκετή για να σε κρατήσει μέχρι το τέλος.

Μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον χαρακτήρα του Costner, λες και τα πάντα στην πλοκή εξυπηρετούν αυτόν ώστε να δικαιωθεί και να λάμψει στο φινάλε. Κουβαλάει αμαρτίες του παρελθόντος για τις οποίες φαίνεται πως δεν νιώθει περήφανος, αλλά ούτε μας δείχνει πως έχει μετανιώσει γι’αυτές. Η θέληση του να αποδείξει πως παρά την ηλικία του, μπορεί ακόμα να παίρνει μέρος αποτελεσματικά σε δύσκολες αποστολές της αστυνομίας, τον αναγκάζει να βγάλει ένα πιο σκληρό και απόλυτο τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων, σε στιγμές που χρειάζονται πραγματικά ακραίες αποφάσεις, χωρίς τύψεις ή ενοχές για το ποιος είναι πραγματικά. Ο Costner με τα βαριά του βήματα και τον ακόμα πιο βαρύ τόνο στην φωνή του, μας δείχνει από την αρχή τις προθέσεις του αλλά και το πόσο αποφασισμένος είναι να δώσει ένα τέλος στον φόβο και τρόμο που έχει δημιουργήσει το διαβόητο ζευγάρι. 

Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του Woody Harrelson, ο οποίος φαίνεται βασανισμένος από παλιά τραύματα και αναμνήσεις που έχουν μείνει βαθιά μέσα στην ψυχή του, οι οποίες τον ταλαιπωρούν συχνά, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την λειτουργικότητα των καθημερινών δραστηριοτήτων του. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσει τους δαίμονες του είναι το αλκοόλ. Απένταρος, δίχως δουλειά και σπίτι, ζει μαζί με την κόρη και τον εγγονό του, ο οποίος κατά έναν περίεργο τρόπο, φαίνεται πως θαυμάζει ακόμα τον παππού του για τα παλιά του κατορθώματα. Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που καθώς περπατάνε μαζί, πριν φύγει ο μικρός για το σχολείο, ρωτάει τον παππού του αν όντως ήταν κάποτε διάσημος και εκείνος απαντάει με ένα διστακτικό θετικό "νεύμα" με το κεφάλι.

Αυτοί οι δυο είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας μας, οι οποίοι αναζητούν εσωτερικά,  διαφορετικά πράγματα από την αποστολή σύλληψης του παράνομου ζευγαριού. Ο ένας το κάνει για τα λεφτά και ο άλλος για την δόξα. Ο σκηνοθέτης έχει εστιάσει στο προσωπικό δράμα που ζει ο καθένας τους ατομικά και προσπαθεί μέσα από αυτό να μας εντάσσει στην πλοκή της ιστορίας. Αποφασίζει να μην μας δείξει σχεδόν σε κανένα κοντινό τους Bonnie και Clyde αλλά μόνο από μακρινά και γενικά πλάνα και πάντα μέσα από τα μάτια πολιτών που έγιναν μάρτυρες σε διάφορες δολοφονίες και εγκλήματά τους.

Σε μία αξιόλογη προσπάθεια του John Lee Hancock να σατυρίσει την αρρωστημένη αμερικανική κοινωνία, η οποία συνηθίζει να ακολουθεί και να θαυμάζει λανθασμένα "είδωλα", μας δίνει ένα σφιχτοδεμένο αστυνομικό δράμα με αρκετά αργό ρυθμό, αλλά πάντα συγκεντρωμένο στην ουσία της ιστορίας, χωρίς υπερβολές και με δυο αρκετά ενδιαφέρουσες ερμηνείες.

Βρείτε την ταινία στο IMDB.