Stan & Ollie Review

Ένα χρονικό της άλλοτε συγκινητικής και άλλοτε γεμάτο εντάσεις φιλίας των δύο θρύλων του Χόλιγουντ
20 Φεβρουαρίου 2019 15:04
Stan & Ollie Review

Ο Χοντρός και ο Λιγνός, λοιπόν, υπήρξε το πρώτο επιτυχημένο χιουμοριστικό δίδυμο του κινηματογράφου αφήνοντας πίσω του σπουδαίες ερμηνείες που έγιναν πηγή έμπνευσης για τους μεταγενέστερους κωμικούς καλλιτέχνες. Δραστηριοποιήθηκαν από το 1927 έως και το 1940, όπου έγιναν ιδιαιτέρως γνωστοί αρχικά στις ΗΠΑ και μετέπειτα διεθνώς για τις φαρσοκωμωδίες τους, με το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα αρχής και τέλους των ταινιών τους, το οποίο ήταν γνωστό ως τραγούδι του κούκου (The Cuckoo Song). Οι καρτουνίστικες μορφές τους και τα στρόγγυλα ημίψηλα καπέλα που φορούσαν, είναι πλέον τόσο έντονα ταυτισμένα με τα κωμικά τους σκετσάκια, με τον Λιγνό να είναι ο αδέξιος και αγαθός, ενώ ο Χοντρός ο υπερόπτης και ματαιόδοξος. Το ασυμβίβαστο ζευγάρι δρούσε στο ίδιο προβληματικό περιβάλλον από το οποίο ο θεατής περίμενε να λύσουν τις διαφορές τους, αλλά και να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις αναποδιές που συναντούσαν.

Η υπόθεση της ταινίας ξεκινάει με τους Χολιγουντιανούς βασιλιάδες της κωμωδίας Stan και Ollie, να περιοδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία σε μία απεγνωσμένη απόπειρα να δώσουν νέα πνοή στην καριέρα τους. Μετά από μία συγκρατημένη αρχή, αυτή η κωμική δύναμη της φύσης συγκεντρώνει ορδές θαυμαστών, καινούριων και παλιών, που γοητεύονται από τις ξεκαρδιστικές ερμηνείες των δύο θρύλων. Όμως, καθώς η περιοδεία πλησιάζει στο μεγάλο φινάλε, το δίδυμο αντιμετωπίζει απειλητικά φαντάσματα του κοινού παρελθόντος και οι δύο άντρες, νιώθοντας πως το κύκνειο άσμα τους πλησιάζει όλο και πιο κοντά, έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά πόση αγάπη τρέφει ο ένας για τον άλλον.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Steve Coogan ως Stan Laurel, John C. Reilly ως Oliver Hardy, Shirley Henderson ως Lucille Hardy, σύζυγος του Oliver, Danny Huston ως Hal Roach, παραγωγός του κωμικού διδύμου, Nina Arianda ως Ida Kitaeva Laurel, σύζυγος του Stan, Rufus Jones ως Bernard Delfont και Susy Kane ως Cynthia Clark. Σκηνοθέτης είναι ο Jon S. Baird (Vinyl, Feed the Beast, I'm Dying Up Here) και σεναριογράφος ο Jeff Pope (Dirty Filthy Love, Pierrepoint).

Στον πυρήνα της, αυτή η βιογραφική ταινία εξετάζει την βαθιά σχέση μεταξύ δύο ανδρών και επικεντρώνεται στην τελευταία περίοδο της συνεργασίας τους, η οποία ήταν γεμάτη με παλιές αλλά και νέες συγκρούσεις. Με την κάμερα να κινείται αρκετά συχνά πίσω στα παρασκήνια των ταινιών τους, αποκαλύπτοντας τις έντονες διαφωνίες στο δημιουργικό κομμάτι, ανάμεσα στους δύο κωμικούς. Ο σκηνοθέτης Jon S. Baird, αποφασίζει να ξεκινήσει την ταινία με ένα εξαιρετικό μονοπλάνο έξι λεπτών που ακολουθεί τους Stan και Ollie από τα καμαρίνια τους σε ένα στούντιο του Hollywood. Το μονόπλανο τελειώνει με τη σκηνή χορού των δύο κωμικών από την κλασική ταινία του 1937, Way Out West. Αρκετά εντυπωσιακή έναρξη, οπού σε κάνει να αισθανθείς και να ζήσεις την ποιότητα και την λάμψη του παλιού, κλασσικού Hollywood.

Μετά από αυτή τη φαντασμαγορική αρχή, η ταινία κάνει ένα χρονικό άλμα και μας τοποθετεί στην δεκαετία του 50, βρίσκοντας τους Stan και Ollie ξανά μαζί έπειτα από μία μικρή περίοδο χωρισμού. Το κοινό, λάτρεψε αυτή την επιστροφή και σύντομα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο ότι ο Χοντρός και ο Λιγνός είχαν επιστρέψει καλύτεροι από ποτέ. Δυστυχώς από εκείνη την στιγμή και ύστερα, ξεκίνησαν αρκετά δυσάρεστα γεγονότα που στάθηκαν εμπόδιο και δεν τους άφησαν να συνεχίσουν την περιοδεία. Το μέλλον τους αβέβαιο πλέον και με το παρελθόν να βρίσκεται εκεί για να τους στοιχειώνει. Παρόλο τα αφηγηματικά κλισέ, ο σεναριογράφος Jeff Hope, κάνει έξυπνους ελιγμούς, αποφεύγει το βαρύ κλίμα και δίνει ένα περισσότερο νοσταλγικό αίσθημα στον θεατή.

Σκηνοθετικά, η ταινία δεν έχει διάθεση να εντυπωσιάσει, αλλά μας ξεναγεί στις ζωές των δύο ρομαντικών αυτών ψυχών, μέσα από ένα ντοκιμαντερίστικο στυλ κινηματογράφησης, δίνοντας την απαραίτητη αίσθηση ρεαλισμού. Σε αυτό βέβαια βοηθάνε και οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί, Steve Coogan ως Stan Laurel, John C. Reilly ως Oliver Hardy, οι οποίοι έχουν προσεγγίσει τους ρόλους τους με μεγάλο σεβασμό όπου αρκετές στιγμές νιώθεις πως βλέπεις τους πραγματικούς Stan και Ollie. Σε όσους είναι γνώριμο το έργο που έχουν αφήσει πίσω τους οι δύο θρύλοι του Χολιγουντιανού σινεμά, είμαι βέβαιος πως η ταινία θα σας ευχαριστήσει και θα σας αφήσει μία γλυκιά νοσταλγία με το τέλος της.

Βρείτε την ταινία στο IMDB