Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες horror ταινίες

Μοχθηροί Άη Βασίληδες και σκοτεινές φιγούρες των Χριστουγέννων
23 Δεκεμβρίου 2018 08:29
Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες horror ταινίες

Για πολλούς τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν την έναρξη μίας διαφορετικής οπτικής γωνίας στις δυσκολίες και την ρουτίνα της καθημερινότητας. Η αγάπη, η οικογενειακή θαλπωρή, η  χαλάρωση, τα δώρα, τα στολισμένα σπίτια και οι χαλαρές στιγμές με φίλους συνθέτουν ένα διαδραστικό χιονισμένο περιβάλλον που δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στις ανθρώπινες σχέσεις. Το κλίμα των εορτών βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένο αν δεν υπήρχε έστω και ένα βράδυ στον καναπέ με μελομακάρονα και κουβερτούλα μαζί με μία οικογενειακή ταινία, που φυσικά θα έχει θέμα τα Χριστούγεννα.

Βρείτε όλα τα αφιερώματα για την ανασκόπηση του 2018 πατώντας εδώ.

Θα έλεγε κανείς πως αυτό το σκηνικό θα μπορούσε να μας προσφέρει την υπέρτατη ικανοποίηση σωστά; Λάθος. Αν είσαι και εσύ ένας κατεργάρης Grinch και αισθάνεσαι βαρεμάρα με τις γλυκανάλατες κλίσε χριστουγεννιάτικες ταινίες, τότε η λίστα που ακολουθεί θα είναι ένα βάλσαμο στην ψυχή σου και μία εναλλακτική πρόταση για τα φετινά σου χειμωνιάτικα βράδια.


Black Christmas (1974)

Το Black Christmas θεωρείται η πρώτη slasher ταινία του κινηματογράφου η οποία μάλιστα, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Halloween αλλά και το Friday the 13th. Η πλοκή ακολουθεί έναν μυστηριώδη δολοφόνο που παρακολουθεί και τρομοκρατεί κορίτσια σε μια φοιτητική εστία θηλέων, όπου διοργανώνουν ένα πάρτι για την παραμονή Χριστουγέννων. Η φωτογραφία είναι αρκετά σκοτεινή και η κάμερα παιχνιδιάρα με πλάνα μέσα από τα μάτια του δολοφόνου αλλά και περίεργες γωνίες λήψης δημιουργώντας ένα κλειστοφοβικό σκηνικό.

Σε σκηνοθεσία Bob Clark ο οποίος ήταν και ο παραγωγός της ταινίας με τα έξοδα της να μην περνάνε τα 620,000 δολάρια ήταν εμπορική επιτυχία και άφησε το δικό της στίγμα καθώς επηρέασε αισθητά πολλά αγαπημένα μεταγενέστερα slasher του χώρου.


Silent Night, Deadly Night (1984)

Εδώ έχουμε μία κλασσική περίπτωση μεταμόρφωσης ενός φαινομενικά καλού παιδιού σε αιμοσταγή, ψυχοπαθή δολοφόνου έπειτα από μία πολυετή σειρά αρνητικών γεγονότων. Ο μικρός Billy λοιπόν, εκτός του ότι παρακολουθεί τους γονείς του να δολοφονούνται βάναυσα από έναν άντρα που είναι ντυμένος  Άγιος Βασίλης, τον κλείνουν και σε ένα ορφανοτροφείο οπού εφαρμόζονται άθλιες πρακτικές διαπαιδαγώγησης. Κάπως έτσι δεν αργεί να φτάσει η στιγμή που δημιουργείται ένα διαταραγμένο μυαλό αποφασισμένο να αποδώσει δικαιοσύνη και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την κατάσταση του. Καλογραμμένος χαρακτήρας από τον Paul Caimi που σίγουρα αφήνει ανοικτά ζητήματα για κατά πόσο ο ψυχοπαθής Billy ήταν ένα θύμα των περιστάσεων.


Gremlins (1984)

Τα Gremlins σε παραγωγή του Steven Spielberg είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όνομα της λίστας. Ο σκηνοθέτης Joe Dante δημιούργησε μία πανέξυπνη παρωδία τρόμου, κυριολεκτικά παρακολουθούμε μία χριστουγεννιάτικη φάρσα με ισορροπημένες δόσεις κωμικού και splatter στοιχείου. Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο πατέρας ενός αγοριού φέρνει δώρο στο παιδί του ένα παράξενο ζωάκι ονόματι Gizmo. Οι κανόνες φροντίδας του είναι απλοί, προσοχή στο νερό, στο φως και ποτέ μα ποτέ μην του δίνεις τροφή μετά τα μεσάνυχτα. Ο μικρός παραβαίνει τους κανόνες διαβίωσης του περιέργου φίλου του, το γλυκό ζωάκι αποκτάει παράξενες συνήθειες και μαζί με μία ορδή τερατόμορφων μικροσκοπικών πλασμάτων ταράζουν τη ζωή του σπιτιού και της πόλης με τις σκανδαλιές τους που ξεκινάνε από το να απολαμβάνουν μπύρες μέχρι να διαμελίζουν ανθρώπινα μέλη.


Rare Exports (2010)

Στα χιονισμένα βουνά της Φινλανδίας εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος βρίσκεται θαμμένος ο Άγιος Βασίλης. Όχι τον γλυκό χοντρούλη με την πλούσια γενειάδα που όλοι γνωρίζουμε αλλά τον πραγματικό. Αυτός δεν είναι καλοσυνάτος και πρόσχαρος και σίγουρα δεν θέλεις να τον δεις να κατεβαίνει από την καμινάδα σου. Στο ίδιο ύφος με τα Gremlins παρακολουθούμε μία παρωδία του γνωστού μύθου του Άγιου Βασίλη ο οποίος εδώ είναι ένας δαιμονικός γέρος με πολύ άγριες και φονικές διαθέσεις. Η ιστορία ακολουθεί μία ομάδα κυνηγών με επικεφαλή τον πατέρα του μικρού Pietari ύστερα από μια αρχαιολογική έρευνα που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την απόκοσμη φιγούρα και επιχειρεί να την πουλήσει σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Τα πράγματα βεβαίως δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν και τότε είναι που ξεκινάει η φρίκη και το αιματοκύλισμα. Ένα Φινλανδικό διαμαντάκι σε σκηνοθεσία Jalmari Helander που σίγουρα θα σας εκπλήξει θετικά.


Krampus (2015)

Εμπνευσμένο από την Βαυαρική λαογραφία, ο Krampus είναι ένας αποκρουστικός αρχαίος δαίμονας, το ακριβώς αντίθετο του Αϊ Βασίλη για τις γιορτές. Οι στίχοι 'He's gonna find out who's naughty or nice' από το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγούδι αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία διότι το ανθρωπόμορφο τέρας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αναζητά άτακτα άτομα, ώστε να τα τιμωρήσει. Σκηνοθέτης είναι ο Michael Dougherty και μας παρουσιάζει μία ταινία που έχει καλές ερμηνείες, συμπαθητικό σενάριο και μερικά πρακτικά εφέ που ταιριάζουν ακόμα περισσότερο με το πνεύμα της ταινίας.


Tales from the Crypt: …And All Through the House (1989)

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το χριστουγεννιάτικο επεισόδιο από την αξεπέραστη σειρά τρόμου με αυτοτελή επεισόδια Tales from the Crypt. Μια αδίστακτη γυναίκα δολοφονεί τον σύζυγό της την παραμονή των Χριστουγέννων για να επωφεληθεί χρηματικά από την ασφάλειά του. Λίγο μετά την αποτρόπαιη πράξη της, ακούει μια έκτακτη είδηση στο ραδιόφωνο για έναν μανιακό δολοφονικών τάσεων που το έσκασε από ίδρυμα και αλωνίζει στην περιοχή ντυμένος Αϊ Βασίλης. Σύντομα η γυναίκα πολιορκείται από τον σχιζοφρενή αλλά δεν μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία καθώς το πτώμα του άντρα της κείτεται ακόμα νεκρό στο χολ. Το επεισόδιο είναι σκηνοθετημένο από τον Robert Zemeckis ο οποίος δημιουργεί μία στρεσογόνα κατάσταση για την πρωταγωνίστρια του επεισοδίου αλλά και για τον ίδιο τον θεατή.


Οι παραπάνω ταινίες είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες επιλογές, το And All Through the House όμως το έχω σε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Σε περίπτωση που ανήκετε και εσείς στα άτομα που θα προτιμήσουν ταινίες τρόμου για τις χριστουγεννιάτικες βραδιές τους, τότε φτιάξτε μία δική σας αγαπημένη λίστα κάτω στα σχόλια. Καλές γιορτές.  

Tags: