Mission: Impossible - Fallout Movie Review

Μια αναγκαία υπενθύμιση των κλασικών ταινιών δράσης
12 Σεπτεμβρίου 2018 08:17
Mission: Impossible - Fallout Movie Review

Δύο χρόνια μετά την σύλληψη του Solomon Lane από τον Ethan Hunt και την ομάδα του, τα απομεινάρια του Syndicate έχουν μεταρρυθμιστεί σε μια άλλη οργάνωση που ονομάζεται Apostles. Κάτω από την ηγεσία ενός μυστηριώδους ιδεολόγου ιδρυτή με κωδικό όνομα John Lark, η οργάνωση σχεδιάζει να αποκτήσει τρεις πυρήνες πλουτωνίου. Ο Ethan και η ομάδα του αποστέλλονται στο Βερολίνο για να τους παρακολουθήσουν, αλλά η αποστολή αποτυγχάνει όταν ο Ethan σώζει τον Luthor και οι Apostles διαφεύγουν με το πλουτώνιο. Με τον πράκτορα της CIA August Walker να εντάσσεται στην ομάδα, ο Ethan και οι σύμμαχοί του πρέπει τώρα να βρουν τους πυρήνες του πλουτωνίου πριν είναι πολύ αργά.

Η σειρά ταινιών Mission: Impossible ξεκίνησε την πορεία της στον κινηματογράφο το 1996 και μέχρι στιγμής έχει κάνει τον 12ο μεγαλύτερο τζίρο όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά σε πωλήσεις εισιτηρίων παγκοσμίως. Το πετυχημένο franchise με το ακόμα πιο πετυχημένο μουσικό θέμα, έχει πλέον θαυμαστές σε ολόκληρο τον πλανήτη με τις φιλοδοξίες όλων να ανεβάζουν τον πήχη όλο και υψηλότερα. Μετά το όχι και τόσο επιτυχημένο Mi3 του J.J.Abrams το 2006, έρχεται ο Christopher McQuarrie 12 χρόνια αργότερα και μας παρουσιάζει το Mission Impossible: Fallout, το οποίο σάρωσε τα ταμεία με 61.5 εκατομμύρια δολάρια και 153 παγκοσμίως μόνο στην Αμερική το πρώτο τριήμερο.

Σαφώς και τα νούμερα από μόνα τους δεν θεωρούνται αξιόπιστο κριτήριο για να αποδειχτεί πως μία ταινία είναι σπουδαία ή όχι. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση, αριθμοί αλλά και κριτικές έχουν την απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Το Mission Impossible: Fallout μπορεί να χαρακτηριστεί με μεγάλη άνεση η απόλυτη ταινία δράσης του φετινού καλοκαιριού με τον Christopher McQuarrie να είναι ο άνθρωπος που βοήθησε στα μέγιστα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Το 1995 ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία The Usual Suspects. Έπειτα η καριέρα του έμεινε στο πάγο και η βιομηχανία τον κρατούσε σε απόσταση από μεγάλα πρότζεκτ.

Με το Mission Impossible: Fallout  όμως μπορεί να νιώθει ολοκληρωμένος ως καλλιτέχνης και δικαίως να θεωρείται ο John McTiernan (Predator, Die Hard, Last Action Hero) της γενιάς μας. Εδώ μας παρουσιάζει μία κλασσική ταινία δράσης με ένα καλοστημένο σενάριο και ίσως μία από τις καλύτερες σεκάνς του κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια. Πριν φτάσουμε όμως στις εκπληκτικές σκηνές δράσης, ας προσέξουμε με ποιον τρόπο το σενάριο δημιούργησε οργανικά ένα μεγάλο μέρος από αυτές. Όταν λοιπόν η κάθε σκηνή προχωράει την πλοκή βήματα μπροστά δίνοντας πληροφορίες για ένα ή περισσότερα από τα πρόσωπα του έργου που πρέπει να γνωρίζει ο θεατής, προκειμένου να κατανοήσει την επόμενη κίνηση του ήρωα, τότε έχεις ένα καλό σενάριο.

Κάπως έτσι χτίζεται και το σασπένς, το οποίο πετυχαίνεται μόνο με σκηνοθετικά μέσα. Ο γρήγορος και έντονος ρυθμός του Mission Impossible: Fallout  μας δίνει μία ιδιαίτερη αίσθηση των ψυχολογικών συνεπειών που αυτός έχει στους ήρωες της ταινίας, με τις συνεχόμενες ανατροπές και τα ευφάνταστα οπτικοακουστικά εφέ να συμβάλλουν στην κορύφωση της δράσης. Το εξαιρετικό καστ από την άλλη έρχεται απλά να συμπληρώσει την πολύ καλή δουλειά των συντελεστών της ταινίας. Ο γερόλυκος και ακούραστος Tom Cruise, δίνει μία πολύ πειστική ερμηνεία και αυτό που μένει στο τέλος είναι το πόσο αγαπάει την δουλειά του και το πόσο ειλικρινής προσπαθεί να είναι με το κοινό και τους θαυμαστές του. Ο άνθρωπος απλά δεν σταματάει να τρέχει, να παλεύει, να πηδάει από κτίρια και ελικόπτερα και γενικώς να κάνει τα πάντα να φαίνονται εντυπωσιακά.

Με λίγα λόγια το Mission Impossible: Fallout είναι μία διασκεδαστική και χορταστική περιπέτεια και μας υπενθυμίζει πόσο ψυχαγωγική μπορεί να είναι μία ταινία δράσης όταν κρατάει τον ρυθμό και την πλοκή της ταινίας σε υψηλά επίπεδα από την αρχή ως το τέλος.

Βρείτε την ταινία στο IMDB