Τα αξέχαστα κωμικά ζευγάρια του σινεμά

Αυτά που μας χάρισαν πολλά κλάματα γέλιου
08 Ιουνίου 2018 10:58
Τα αξέχαστα κωμικά ζευγάρια του σινεμά

Η κωμωδία θεωρείται η άλλη όψη της δραματικής ταινίας, με μοναδική διαφορά στον τρόπο προσέγγισης παρόμοιας θεματικής. Τα ίδια περιστατικά με διαφορετικό στήσιμο και οργάνωση από τον σεναριογράφο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τραγωδίες με θλιβερά και μελαγχολικά συναισθήματα. Το βασικό χαρακτηριστικό μιας τυπικής κωμωδίας είναι οι δυσλειτουργικοί χαρακτήρες απέναντι σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Η ανικανότητα των βασικών ηρώων δηλαδή, να συμπεριφερθούν αντάξια σε αξίες και ηθικά διλήμματα πάνω στην τιμιότητα, το καθήκον και τη δικαιοσύνη. Οι ασυνεννοησίες και οι παρεξηγήσεις που περιστρέφονται γύρω από τον πρωταγωνιστή παρουσιάζονται σε υπερβολικό βαθμό, με πυρήνα πάντα το χιούμορ για να προωθήσει την δράση και τα γεγονότα.

Τέτοιες ταινίες μας συντροφεύουν χρόνια τώρα, σχεδόν από την γέννηση του κινηματογράφου. Τα είδη και οι μέθοδοι της κωμωδίας είναι αρκετά και δεν είναι λίγες οι φορές που συνυπάρχουν στο σινεμά. Μία από τις πιο γνωστές μεθόδους αφήγησης ενός κωμικού έργου είναι η χρησιμοποίηση ντουέτων για πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές έχουν αρκετές αντιθέσεις στον χαρακτήρα αλλά και στο παρελθόν τους, χαρακτηριστικό  το οποίο δημιουργεί διαφορετικές δυναμικές επί της οθόνης.

Ο Χοντρός και ο Λιγνός λοιπόν, υπήρξε το πρώτο επιτυχημένο χιουμοριστικό δίδυμο του κινηματογράφου αφήνοντας πίσω του σπουδαίες ερμηνείες που έγιναν πηγή έμπνευσης για τους μεταγενέστερους κωμικούς καλλιτέχνες. Συνηθέστερα, οι "Buddy Movies " χρησιμοποιούνται στον αμερικανικό κινηματογράφο, τοποθετώντας ασυμβίβαστα ζευγάρια στο ίδιο περιβάλλον από τα οποία ο θεατής περιμένει να λύσουν τις διαφορές τους αλλά και να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις αναποδιές που συναντάνε.

Παρακάτω έχω φτιάξει μία λίστα με μερικά από τα πιο αγαπημένα κωμικά δίδυμα για να κλάψετε κυριολεκτικά από τα γέλια με την παρέα σας.

Stir Crazy (1980)

Μία χαρακτηριστική κωμωδία καταστάσεων όπου οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες και καθόλου οικείες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται μπλεγμένοι. Η ιστορία απλή, ένας αποτυχημένος συγγραφέας κι ένας αποτυχημένος ηθοποιός συλλαμβάνονται και φυλακίζονται για μια κλοπή που δεν έχουν κάνει με αποτέλεσμα να παγιδεύονται σε διάφορες κωμικές περιπέτειες στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν. Μοναδικές ερμηνείες από Gene Wilder και από το ξεκαρδιστικό άλλο του μισό Richard Pryor σε σκηνοθεσία Sidney Poitier.

Bill and Ted΄s Excellent Adventure (1989)

Με την καθοδήγηση του αξεπέραστου George Carlin ο οποίος έρχεται από το μέλλον μέσα σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο. Δυο μαθητές που είναι άσχετοι στην ιστορία, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μείνουν στην ίδια σχολική περίοδο, μπαίνουν σε μια χρονομηχανή και γνωρίζουν από κοντά διάσημα πρόσωπα που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας του κόσμου αλλά και τη ζωή των δύο μας ηρώων. Οι εκρηκτικοί Keanu Reeves μαζί με τον Alex Winter ταξιδεύουν με έναν ξέφρενο ρυθμό ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν παρασύροντας από το πρώτο λεπτό τον θεατή στις απίστευτες περιπέτειες τους.

Dumb and Dumber (1994)

Ένα από τα πιο χιουμοριστικά δίδυμα στον κινηματογράφο είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος με πρωταγωνιστές τους Jim Carrey και Jeff Daniels. Ατελείωτες ατάκες σε ένα συνεχόμενο κύκλο τραγελαφικών καταστάσεων  με τους ήρωες μας να εξελίσσονται στους Βασιλιάδες της γκάφας. Η ταινία ακολουθεί το αξιοθρήνητο οδοιπορικό ταξίδι του Lloyd και του καλού του φίλου Harry, για να επιστρέψουν έναν χαμένο χαρτοφύλακα στην κάτοχό του.

Rush Hour (1998)

“The fastest hands in the east meet the biggest mouth in the west”. Ένας αστυνομικός του Χονγκ Κονγκ, άριστος γνώστης πολεμικών τεχνών και ένας υπερβολικά επιδειξίας συνάδελφός του από την αστυνομία του Λος Άντζελες, αναζητούν τους μαφιόζους απαγωγείς της κόρης του Κινέζου πρόξενου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μία αέναη σύγκρουση δύο διαφορετικών κουλτούρων, ο αξιολάτρευτος Jackie Chan και ο συμπρωταγωνιστής του Chris Tucker χαρίζουν στους θεατές ατελείωτες στιγμές καράτε συνδυασμένες με έξυπνες ατάκες.

Shaun Of The Dead (2004)

Ο Shaun έχει πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή του και είναι πλέον έτοιμος να αλλάξει τα πράγματα που τον βαραίνουν, όλα αυτά όμως έρχονται σε δεύτερη μοίρα όταν η πόλη γεμίζει με αιμοβόρα ζόμπι. Με τη βοήθεια του φίλου του, Εd, προσπαθεί να σώσει την οικογένειά και την κοπέλα του και να τους πάει σε ένα ασφαλές μέρος, στην προκειμένη περίπτωση στο μπαρ Winchester. Ευφυέστατη κωμωδία από τους Simon Pegg και Edgar Wright που δεν νοείται να την χάσετε.

Το χιούμορ στον κινηματογράφο έχει μία ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, όπως είπαμε πιο πάνω αν χρησιμοποιήσεις τα ίδια περιστατικά με διαφορετικό στήσιμο, μπορείς να δημιουργήσεις τραγωδία. Οι  παραπάνω κωμικοί μας ήρωες είχαν όλοι τις προσωπικές τους δραματικές στιγμές, απλά μας παρουσιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην νιώσουμε τον πόνο τους σε κάποιο ιδιαίτερο βάθος. Ο σεναριογράφος Robert McKee μας λέει πως υπάρχει ανάγκη στην κωμωδία να πείσει τους θεατές ότι «κανένας δεν πληγώνεται». Το κοινό βλέπει τους χαρακτήρες είτε να πέφτουν επάνω σε τοίχους είτε να έχουν τροχαία, χωρίς να υποφέρουν ενώ το τέλος δεν είναι ποτέ στενάχωρο αλλά πάντα χαρούμενο.

Όσον αφορά την λίστα να σημειώσω ότι είμαι σίγουρος πως έχω αδικήσει αρκετές ταινίες και  θα μπορούσε να είναι πραγματικά ατελείωτη. Κωμικά δίδυμα όπως ο Dan Akroyd και John Belushi στο The Blues Brothers, Sylvester Stallone και Kurt Russell στο Tango and Cash, Mel Gibson και Danny Glover στην τετραλογία του Lethal Weapon, Will Smith και Martin Lawrence στα Bad Boys αλλά και στην πιο σύγχρονη εποχή με τους Tenacious D in the Pick of Destiny, Ben Stiller και Owen Wilson στο Zoolander, Kevin Hart και Ice Cube στα Ride Along είναι σίγουρα ταινίες που έχουν αφήσει ένα ιδιαίτερο στίγμα στις κωμωδίες τέτοιου τύπου.