Tomb Raider Movie Review

Η Βρετανίδα αρχαιολόγος επιστρέφει!
05 Απριλίου 2018 12:46
Tomb Raider Movie Review

Η Lara Croft είναι η ατίθαση κόρη ενός εκκεντρικού εξερευνητή, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν εκείνη ήταν ακόμα στην εφηβεία. Στα 21 της πια, χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα ή σκοπό στη ζωή της, η Lara περνάει τις μέρες της διασχίζοντας τους δρόμους του Ανατολικού Λονδίνου με το ποδήλατο της, ως ταχυμεταφορέας. Πηγαίνοντας ενάντια στην τελευταία του επιθυμία, αφήνει ό,τι ήξερε πίσω της και ξεκινάει για τον τελευταίο γνωστό προορισμό του πατέρα της, έναν τύμβο σε ένα μυθικό νησί που βρίσκεται κάπου στα ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Το Tomb Raider αναμενόταν εδώ και πολλά χρόνια με τεράστιο ενδιαφέρον και πλέον φιλοδοξεί να σπάσει την κατάρα των κακών ταινιών βασισμένων σε video games. Εκτός από βιντεοπαιχνίδια και ταινίες όμως, το franchise περιλαμβάνει θεματικά πάρκα, κόμικς, ταινίες μικρού μήκους αλλά και νουβέλες που επικεντρώνονται στον εμβληματικό χαρακτήρα της βρετανίδας αρχαιολόγου Lara Croft. Η αρχή έγινε με την δημιουργία δύο μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών, Lara Croft: Tomb Raider (2001) και Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003) με πρωταγωνίστρια την διάσημη ηθοποιό Angelina Jolie στις οποίες υποδύεται την περιπετειώδη και δυναμική Lara. Η πρώτη ταινία υπήρξε μια τεράστια εμπορική επιτυχία, ωστόσο τα δύο αυτά εγχειρήματα είχαν αποσπάσει διχαστικά σχόλια και είχαν μια ανάμεικτη αποδοχή από κριτικούς και κοινό.

Στο νέο Tomb Raider, πρωταγωνίστρια βλέπουμε την Οσκαρική Alicia Vikander η οποία το 2011 έλαβε το Βραβείο Ανερχόμενης Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το 2015 κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία The Danish Girl ενώ ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα. Επίσης, την ίδια χρονιά προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία Ex Machina. Γεννήμένη το 1988 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ξεκίνησε την καριέρα της με σύντομες εμφανίσεις στην τηλεόραση και με ταινίες μικρού μήκους. Η συμμετοχή της στη δραματική σειρά Andra Avenyn (2008–2010), ήταν αυτή που την έκανε να ξεχωρίσει στην Σκανδιναβία αρκετά νωρίς.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Νορβηγός Roar Uthaug και έχει αναφέρει πως το νέο Tomb Raider θα είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο παιχνίδι του 2013 και η προσέγγιση της θρυλικής τυμβωρύχου θα είναι αρκετά διαφορετική από ότι η χαρακτήρας που ενσάρκωσε με επιτυχία η Angelina Jolie. Πιστός στην δήλωση του λοιπόν, στο κινηματογραφικό αυτό reboot θα βρούμε μια ατίθαση, αρχάρια και ευάλωτη δεσποινίδα Croft στην προσπάθεια της να ξεπεράσει τα όρια και να συνειδητοποιήσει τις ικανότητες της. Οπότε, έχουμε μια Lara που δεν είναι τέλεια, που ματώνει γεμάτη αφέλεια και άγαρμπες κινήσεις και προσπαθεί συνεχώς, χωρίς να τα παρατάει, μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει.

Η Vikander από την μεριά της, υποκριτικά, δείχνει αρκετά αποφασισμένη να αποδώσει όσο πιο πιστά τον χαρακτήρα της γοητευτικής και χαρισματικής αρχαιολόγου. Στην ερμηνεία της, κατάφερε να συνδυάσει την ευαισθησία αλλά και την στοιχειώδη σκληράδα που χρειαζόταν, με αποτέλεσμα την δημιουργία μίας ενδιαφέρουσας ηρωίδας που σε ελκύει να ακολουθήσεις στις περιπέτειες της. Υπάρχει και κόσμος βέβαια που δεν πείστηκε από την αφοσίωση της Vikander στον ρόλο και θεωρεί πως δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα. Λίγο η αθωότητα στο βλέμμα, λίγο η ελλιπής σωματική διάπλαση, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν κατά πόσο επιτυχημένα θα ενσαρκώσει την εικόνα της δυναμικής Lara. Προσωπικά, πιστεύω πως κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα αναμενόμενα εμπόδια και μας δίνει μία νεανική και φρέσκια οπτική της Βρετανίδας τυμβωρύχου γεμάτη τσαγανό και πείσμα.

Αφηγηματικά η ταινία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε πλοκή και δράση, ωστόσο, αυτή η απόπειρα δυσκολεύει την δημιουργία ομαλού ρυθμού στην υπόθεση και κρατάει έξω από τα γεγονότα τον θεατή. Ευτυχώς αυτό το κλίμα αλλάζει περίπου στο δεύτερο μισό της ταινίας και μας προσφέρει σκηνές με αρκετή ένταση σε κάποια σημεία και καταφέρνει να μας πείσει ότι οι ταινίες περιπέτειας και οι καλές ερμηνείες μπορούν να συνυπάρξουν αρκετά αποδοτικά.

Όπως και να έχει, το Tomb Raider είναι ψυχαγωγικό και ικανό να προσφέρει ένα απολαυστικό δίωρο ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν παίξει το videogame του 2013. Φυσικά έχει τα θεματάκια του και εννοείται πως δεν είναι το καλύτερο στην κατηγορία του αλλά αυτό που μένει στο τέλος είναι η αφοσίωση όλων των συντελεστών για να βγει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Βρείτε την ταινία στο IMDB