I, Tonya Movie Review

Τραγικές φιγούρες στον ανταγωνιστικό κόσμο του θεάματος
14 Μαρτίου 2018 13:45
I, Tonya Movie Review

Στις 6 Ιανουαρίου 1994, ο βασικός ανταγωνιστής της Harding, Nancy Kerrigan, καθώς έβγαινε από το παγοδρόμιο και βάδιζε προς τον διάδρομο που οδηγούσε στα αποδυτήρια, πίσω από μία σκοτεινή κουρτίνα, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση με μπαστούνι του μπέιζμπολ, από έναν άγνωστο άντρα. Τα ουρλιαχτά πόνου από την χαριτωμένη Nancy αναστατώνουν το παγοδρόμιο Cobo Arena και κάπως έτσι ξεκινάει το πρώτο «ριάλιτι σόου» στον αμερικάνικο αθλητισμό. Αργότερα γίνεται γνωστό πως ο πρώην σύζυγος της Harding, Jeff Gillooly, και ο αυτοσυντηρούμενος σωματοφύλακας Shawn Eckhardt προσέλαβαν τον Shane Stant για να τραυματίσουν τα πόδια της Kerrigan ώστε να μην είναι σε θέση να αγωνιστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994 στο Lillehammer της Νορβηγίας.

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το I,Tonya, ακολουθεί την απίστευτη ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Tonya Harding η οποία κατηγορήθηκε για την μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του αθλήματος. Σε σκηνοθεσία του Αυστραλού Craig Gillespie και σενάριο του Steven Rogers, η ταινία, δεν δείχνει διάθεση να μας αντιπαραθέσει την πλευρά της Kerrigan, αντιθέτως εστιάζει και φωτίζει τις άσχημες καταστάσεις που βίωνε από μικρή ηλικία η Tonya. Μεγαλωμένη από μία σκληρή και καταπιεστική μητέρα, η οποία όποτε έβρισκε ευκαιρία κακοποιούσε είτε λεκτικά είτε σωματικά την κόρη της και με τον πατέρα αδιάφορο απέναντι στην κόλαση που ζούσε η ίδια.

Όλο αυτό το διαρκές κλίμα εκφοβισμού και παρενοχλήσεων, μετατρέπει την μικρή Tonya σε μία κυνική και φιλόδοξη μα και αρκετά ανασφαλή γυναίκα που πρέπει να εναρμονιστεί με το ευγενές περιβάλλον του καλλιτεχνικού πατινάζ. Παντρεμένη για λίγο καιρό, με τον εξίσου βίαιο Gillooly, πέφτει σε λάθη και παραπτώματα απ΄τα οποία έχασε, όχι μόνο η ίδια αλλά και το άθλημα του πατινάζ, καθώς, για εξωαγωνιστικούς λόγους, στερήθηκε μία από τις σπουδαιότερες αθλήτριες στην ιστορία του.

Εδώ, πρέπει να αναφέρω πως η Tonya Harding ξεκίνησε το πατινάζ σε ηλικία μόλις 3 ετών, με την επιμονή και το έμφυτο ταλέντο της κατάφερε με μεγάλη επιτυχία και άνεση, να φέρει εις πέρας ένα τριπλό άξελ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1991, κάτι που δεν είχε καταφέρει άλλη Αμερικανίδα πατινέζ στην ιστορία του θεσμού.

Ένα πραγματικό φαινόμενο στον κόσμο του αθλήματος οπού λατρεύτηκε από κοινό και κριτές της εποχής. Παρ' όλα αυτά η καριέρα της διακόπηκε απότομα, όταν δήλωσε ένοχη για απόκρυψη στοιχείων στην υπόθεση της επίθεσης κατά της έτερης πρωταθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ, Nancy Kerrigan. Μία δραματική βιογραφία λοιπόν από τον Gillespie χωρίς όμως να «βαραίνει» το κλίμα, προσθέτει στοιχεία μαύρης κωμωδίας στην αφήγηση του και ακροβατεί μεταξύ της σοβαρότητας όλων όσων θέλει να δείξει αλλά και στην σατυρική διάθεση ενός τηλεοπτικού θεάματος στην δεκαετία του 90’ που κατάφερε καταστρέψει προσωπικότητες και ταυτόχρονα, να κατασκευάσει ηρωίδες.

Η Margot Robbie στον ρόλο της περίφημης Tonya, είναι μαγευτική στην ερμηνεία της με βλέμμα άλλοτε οργισμένο άλλοτε θλιμμένο αλλά πάντα αποφασισμένο να πετύχει όλα του τα όνειρα. Οι σκηνές πάνω στον πάγο είναι σε μεγάλο βαθμό δικιές της, ενώ κάποιες στιγμές υπάρχει μία μικρή βοήθεια από κασκαντέρ και ειδικά εφέ.

Το πραγματικό της ταλέντο όμως φαίνεται στα πλάνα που η κάμερα εστιάζει στο πρόσωπο της και μπορείς να διακρίνεις μέσα από τα μάτια της όλο τον ψυχισμό της ηρωίδας, την απόλυτη ικανοποίηση και ευτυχία που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος ο οποίος μόλις έχει ολοκληρώσει κάτι για το οποίο μάτωσε να πετύχει. Δικαιωματικά η Ακαδημία της έδωσε την ευκαιρία να βραβευτεί με το χρυσό αγαλματίδιο το οποίο βέβαια και έχασε στα φετινά Όσκαρ.

Αυτή όμως που βγήκε κερδισμένη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου είναι, η εξίσου καθηλωτική στην ερμηνεία της, Allison Janney στον ρόλο της διαβολογυναίκας μητέρας. Η Janney, νικήτρια στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου, αφήνει το αρνητικό της στίγμα στην υπόθεση της ταινίας και υποδύεται με ένα φοβιστικό και κυνικό βλέμμα την αδίστακτη LaVona Harding. Σε γενικές γραμμές η ταινία έχει «νεύρο» και ένταση μέσα της, αλλά ο κύριος λόγος που θα σας πρότεινα να την παρακολουθήσετε είναι οι ερμηνείες των Robbie και Janney. Κλείνοντας να αναφέρω πως το I,Tonya ήταν υποψήφιο για 3 βραβεία Όσκαρ, αυτά του Α’ Γυναικείου, Β’ Γυναικείου και Μοντάζ.

Βρείτε την ταινία στο IMDB