Οι σειρές που μας κόλλησαν στις οθόνες το 2017

Κλείνει μια ακόμη χρονιά binge-watching...
29 Δεκεμβρίου 2017 15:47
Οι σειρές που μας κόλλησαν στις οθόνες το 2017

Ζούμε στον κυκλώνα άνθισης των τηλεοπτικών σειρών, κυρίως μιλώντας για το εξωτερικό, όπου η άνοδος των streaming υπηρεσιών έχει φέρει μια νέα "Χρυσή Εποχή" της τηλεόρασης. Όπως το 2017 θα αποτελέσει παρελθόν σε μερικά 24ωρα, έτσι και εμείς αποχαιρετούμε τη χρονιά με τα σόου που θεωρήσαμε εμείς ως καλύτερα -και το κυριότερο- αυτά που προλάβαμε να δούμε μέσα στον κυκαιώνα νέων και εγκαθιδρυμένων σειρών, που ξεπετάγονται χωρίς σταματημό από τη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Ήταν αναμφίβολα μια πλούσια σε ποιοτικές σειρές χρονιά, με πολλές εκπλήξεις (βλ. DARK), επιστροφές που θα νοσταλγούμε για χρόνια (βλ. Twin Peaks) αλλά και blockbuster συνήθειες. 

Βρείτε όλα τα αφιερώματα για την ανασκόπηση του 2017 πατώντας εδώ.

Σαφώς, οι παρακάτω σειρές επιλέχθηκαν βάση των προσωπικών γούστων και όχι ιδιαίτερα του τι έπαιξε γενικά φέτος στη μικρή οθόνη, από τα μέλη της συντακτικής ομάδας. Είναι αυτές που μας συγκίνησαν, μας συγκλόνισαν, μας συνεπήραν και μας κόλλησαν στις οθόνες μας, χωρίς κάποια συγκεκριμένη σειρά. Ακολουθούν αυτές που ξεχωρίσαμε αναλυτικά, καθώς και οι κορυφαίες σειρές ανά συντάκτη.

 

Rick and Morty 

Το δημιούργημα των Dan Harmon και Justin Roiland έριξε για ακόμη μια σεζόν μπόλικη βιτριόλι σε κάθε καθωσπρεπισμό και "political correct" επικρατεί στις μέρες μας. Η sci-fi σάτιρα της οικογένειας Sanchez και του ιδιοφυή, θεοποιημένου επιστήμονα, παππού τους Rick διένυσε την 3η και άκρως αναμενόμενη σεζόν της, ρίχνοντας μας στις παράλληλες διαστάσεις, που έχτισαν με μεράκι οι Harmon και Roiland, όπου ο τελευταίος θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει ένα βραβείο για τον διπλό ρόλο (και τριπλό ή τετραπλό) που υποδύεται σε κάθε επεισόδιο, όντας ένας ταλαντούχος voice actor. Αυτή τη σεζόν, ο Rick τα βρήκε σκούρα απέναντι σε έναν ολοένα και πιο ώριμο Morty, δίνοντας τροφές για τρελές θεωρίες σε ένα σενάριο που τρέχει αθόρυβα και υποσυνείδητα και τρέφει όσους θέλουν να τραφούν, χωρίς να χάνει το καυστικό του χιούμορ. Ποτέ άλλοτε μια σειρά δεν έδεσε τόσο τέλεια το sci-fi, την νοσταλγία της pop κουλτούρας και έναν πρωταγωνιστή που ενεργεί σαν θεότητα, σέρνοντας ένα θεοπάλαβο σενάριο με ανθρωποκεντρικό και οικογενειακό χαρακτήρα.  


MINDHUNTER

Η μια εκ των εκπλήξεων του 2017 είναι δια χειρός David Fincher. Θέλετε κι άλλα για να πειστείτε; Είναι ο σκηνοθέτης των Seven, Fight Club, Social Network και Zodiac. Αν τίποτα από αυτά δεν σας έκανε κλικ τότε προχωρήστε. Οι υπόλοιποι μείνετε για ένα άριστα εκτελεσμένο αστυνομικό θρίλερ, που τσακώνει τον εγκέφαλο σας και τον υπνωτίζει για 10 επεισόδια στα διαταραγμένα μυαλά κατά συρροήν δολοφόνων, όσο δύο πράκτορες του FBI προσπαθούν να καταλάβουν πως λειτουργούν αυτοί οι εγκληματίες, γιατί το κάνουν και τι τους ώθησε εκεί. Πως σκιαγραφείς το αχαρτογράφητο; Οι Agents Holden και Tench, που τους υποδύονται με μια noir αλά Seven αισθητική, οι Jonathan Groff και Holt McCallany, ρίχνουν φώς σε μια έννοια που δεν υπήρχε καν στα πρακτικά του FBI, τους serial killers.  


DARK

Η δεύτερη έκπληξη της τηλεοπτικής σεζόν είναι γερμανικής προέλευσης και μια από τις ανερχόμενες Ευρωπαϊκές Original παραγωγές του Netflix. Ποιος θα περίμενε ότι οι Γερμανοί θα έβαζαν τα γυαλιά στη 2η σεζόν του Stranger Things; Εγώ τουλάχιστον με τίποτα. Μια ιστορία εξαφάνισης ενός αγοριού που εκτυλίσσεται σε τρεις διαφορετικές χρονολογίες, ένα μυστήριο που τυλίγει σαν πέπλο την διόλου φιλήσυχη πόλη του Winden, και οικογενειακό δράμα. Ένα κράμα Twin Peaks και Stranger Things, με μελετημένο σενάριο, μεστούς χαρακτήρες, πανέμορφη κινηματογράφηση και μουσική που στοιχειώνει, το οποίο εν τέλει αποδείχθηκε τηλεοπτικός θησαυρός.


Twin Peaks: The Return 

Τι να πει κανείς για την επιστροφή του μοναδικού και μετρ του παράξενου, David Lynch; Ότι του δόθηκε  "λευκή επιταγή" από το Showtime να επιστρέψει  25 χρόνια μετά από την 2η σεζόν, με σχεδόν όλο του τον "θίασο" στην αγαπημένη του πόλη του Twin Peaks; Ότι άφησε την αρρωστημένη του φαντασία να βγει στο γυαλί όσο κανένα του άλλο δημιούργημα; Μόνο τα σκηνικά και τα όσα γίνονται επί της οθόνης, είναι απόδειξη πως το Twin Peaks δεν είναι για όλους και θέλει υπομονή και ανοιχτό μυαλό. Το Twin Peaks: The Return αποτέλεσε ένα τηλεοπτικό γεγονός που θα λησμονιέται για πολλά χρόνια ακόμα -μέχρι έστω να έρθει μια 4η σεζόν, ένα 18-επεισοδίων ταξίδι των αισθήσεων και του απόκοσμου, που ακόμη και αν δεν σας αρέσει θα πρέπει να εκτιμήσετε την δημιουργική ελευθερία που του δόθηκε εν έτει 2017. Ο Lynch, το έχουμε πει, δεν είναι καλά...

 


Game of Thrones 

Εδώ και 7 χρόνια το δημιούργημα του George R.R. Martin έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα προσηλωμένο, φανατικό κοινό και το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην pop κουλτούρα είναι πλέον ανεξίτηλο. Η κινηματογραφικού επιπέδου 7η σεζόν του Game of Thrones, μπορεί να έκοψε επεισόδια (μόλις 7 αντί για 10) και να έστησε τα σεναριακά πιόνια με μια βιασύνη που ξένισε πολλούς. Έφερε, παρόλα αυτά, τη συνέχεια των λατρεμένων χαρακτήρων, τρομερές αποκαλύψεις, ρομάντζα, ίντριγκες και έναν στρατό από απέθαντους να σημαίνουν το τέλος όσων ξέραμε. Κατά την άποψη μου δεν είχε εκείνη τη χρυσή τομή της 6ης σεζόν σε ρυθμό, εξελίξεις και αγωνία, πρόσφερε όμως μια πιο blockbuster και γεμάτη δράση σεζόν, που όμοια της στην τηλεόραση δεν έχουμε δει. Η αναμονή για την 8η και τελευταία σεζόν των έξι επεισοδίων θα είναι αβάσταχτη μέχρι το 2019.


Bojack Horseman

Δράμα με κωμικά στοιχεία ή κωμωδία με δραματικά στοιχεία, όπως και αν θέλετε να το χαρακτηρίσετε, το Bojack Horseman συνέχισε για ακόμα μια σαιζόν να θολώνει τις γραμμές του και να εξερευνεί με ωμή ειλικρίνεια την ψυχοσύνθεση του “τσακισμένου” χαρακτήρα του. Με ορισμένες μεταπτώσεις στην ποιότητα ανάμεσα στα επεισόδια αλλά πιο –καλλιτεχνικά- φιλόδοξη από ποτέ, και με ένα από τα καλύτερα επεισόδια που έχουμε δει, η τέταρτη αυτή σαιζόν, όχι απλά δικαιολογεί την ύπαρξή της, αλλά φαντάζει πλέον ως μια αναπόσπαστη φυσική συνέχεια στο ταξίδι του Bojack προς την πολυπόθητη λύτρωση. Ο σουρεαλιστικός του κόσμος, πιο ανθρώπινος κι απ’ των ανθρώπων, παραμένει κωμικά ευρηματικός, ενώ, το σταθερό σετ των βασικών χαρακτήρων του, έχει επιτρέψει στους δημιουργούς να εμβαθύνουν μεθοδικά σε κάθε έναν από αυτούς. Αστεία, σκληρή, ειλικρινής και με ορισμένες μαγικές εκλάμψεις δημιουργικής έμπνευσης, η τέταρτη σαιζόν του Bojack Horseman ήταν, κατά την άποψή μας, μια από τις καλύτερες στην ιστορία της σειράς. - Γιώργος Πρίτσκας.

 


Better Call Saul 

Μπορεί η 3η σεζόν να μην ήταν η τελειότερη, ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να ήταν η πιο αργή όλων και αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό για τον καθένα. Είναι όμως δια χειρός Vince Gilligan και το ότι συνεχίζεται ο προάγγελος του Breaking Bad με το ίδιο αστείρευτο μεράκι μας αρκεί για να μπει στην λίστα. Ο Jimmy McGill συνέχισε τα δικηγορικά του τερτίπια και ήρθε σε οριστική σύγκρουση με τον αδερφό του, Chuck, τεντώνοντάς το σκοινί στα άκρα και φέρνοντας μας ένα βήμα πιο κοντά στην γέννηση του... Saul, ενώ δεν έλειψε να μας χαρίσει ένα συγκλονιστικό cliffhanger. Ίσως η σειρά που χτίζει τους χαρακτήρες της πιο μεθοδικά και γλυκά από κάθε άλλη στη λίστα. 

Επίσης, θα θέλαμε να κάνουμε αναφορά σε μερικές ακόμη σειρές που αγαπήσαμε φέτος, οι οποίες πιστεύουμε πως θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά: The Handmaid's Tale, Taboo (μινι σειρά)Peaky Blinders Season 4, MrMercedes, Sherlock Series 4Halt and Catch Fire (Series Finale).


Στέλλα Παπασαραφιανού: 

  1. Mindhunter 
  2. Dark 
  3. Punisher 
  4. Ozark 
  5. Sinner 

Γιώργος Πρίτσκας: 

  1. Bojack Horseman 
  2. Rick and Morty 
  3. Mindhunter 

Κυριάκος Στεργιάδης:

  1. Twin Peaks: The Return
  2. Rick and Morty 
  3. Dark 
  4. Mindhunter 
  5. Better Call Saul 

Αλέξανδρος Καρατζάς:

  1. Star Trek Discovery
  2. Dark 
  3. Mindhunter 
  4. Punisher 
  5. Ozark 

Αντώνης Παυλίδης:

1. Mindhunter  
2. Twin Peaks 
3. Dark  
4. Game of Thrones 

Σάκης Καρπάς: 

  1. Twin Peaks 
  2. Dark 
  3. Westworld -(Διαβάστε το αφιέρωμα μας).

Θεόφιλος Παπαδόπουλος:

  1. Mindhunter
  2. Ozark
  3. Game of Thrones
  4. Better Call Saul
  5. Suburra: Blood on Rome

Εσείς, ποιες σειρές σας κόλλησαν μέσα στο 2017; Πείτε μας στα σχόλια!