Αφιέρωμα στην DC Comics

Ένα ταξίδι στον χρόνο παρέα με χάρτινους υπερήρωες
30 Ιουνίου 2017 00:19
Αφιέρωμα στην DC Comics

Το καλοκαίρι του 2017 μπήκε αρκετά δυνατά κινηματογραφικά με ταινίες όπως Wonder Woman, The Mummy και Spiderman: Homecoming. Λόγω αυτού του γεγονότος θεωρώ πως θα ήταν ενδιαφέρον να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στη στιγμή της γέννησης της αμερικάνικης εταιρίας DC Comics και στη συνέχεια να σταθούμε σε κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της στον κόσμο της κινηματογραφίας. Απλά να αναφέρω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως θα υπάρξει ανάλογο αφιέρωμα στο κοντινό μέλλον στην άλλη μεγάλη εκδοτική εταιρεία κόμικς, την Marvel Comics.

Στο μακρινό 1934 ιδρύεται η National Allied Publications από τον επιχειρηματία Malcolm Wheeler-Nicholson. ‘Έπειτα από μια μακροσκελή λίστα διαφορετικών ονομασιών της εταιρίας ανά τα χρόνια, το 1977 η Detective Comics θα πάρει την τελική της μορφή ως DC Comics και θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις και θα  δραστηριοποιηθεί στην αγορά των αμερικάνικων κόμικς καθώς και σε άλλα μέσα ψυχαγωγίας, με την εταιρία πλέον να ανήκει στον κολοσσό παραγωγής θεάματος Warner Bros. Οι πρώτοι χάρτινοι χαρακτήρες της λειτουργούσαν σαν σύγχρονοι μυθικοί ήρωες και θα γεννηθούν στην «χρυσή εποχή» (1930 – 1955) των κόμικς, η οποία βασίστηκε στην υπερηρωική αμερικάνικη κουλτούρα.

Αμέσως μετά ακολουθεί η «ασημένια εποχή» (1956 -1969) η οποία κάνει στροφή στην επιστημονική φαντασία, για να έρθει στην συνέχεια η «χάλκινη εποχή» (1970 - 1983) με το Χόλυγουντ να κάνει το χώρο πιο εμπορικό και να δημιουργεί ένα χορό εκατομμυρίων μέσα από ταινίες, παιχνίδια, σειρές, βιβλία και καπελάκια των ηρώων καταλήγοντας έτσι στην «μοντέρνα εποχή» (1984 - σήμερα) για τους σούπερ-ήρωες, που μοιάζουν να έχουν γευθεί τον απαγορευμένο καρπό και οι χαρακτήρες τους πλέον έχουν γίνει πιο πολύπλοκοι ακροβατώντας ψυχολογικά ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

Υπήρξε μια μεγάλη περίοδο, όπου οι κινηματογραφικές μεταφορές των υπερηρώων αποτελούσαν ένα σύνολο από ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού με ρηχή και επιφανειακή αντιμετώπιση από τα κινηματογραφικά στούντιο. Βέβαια υπάρχει και κοινό που δηλώνει λάτρης εκείνης της κουλτούρας, το οποίο περνούσε και περνάει καλά βλέποντας ταινίες όπως το Superman And The Mole Men (1951), η οποία είναι η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του εξωγήινου υπερανθρώπου και λειτούργησε ως δοκιμαστικό φιλμ, 58 λεπτών σε διάρκεια, για να εξεταστεί από τους παραγωγούς Whitney Ellsworth και Robert J. Maxwell η δυναμική που θα είχε η νέα τηλεοπτική τους σειρά The Adventures of Superman (TV Series 1952 – 1958).

Επίσης, σε εκείνη την περίοδο θα δούμε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Batman (1966) με πρωταγωνιστές των Adam West ως τον άνθρωπο «Νυχτερίδα» και τον  Burt Ward ως Robin, η οποία ήταν βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά Batman (TV Series 1966–1968). Εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον θρυλικό «Joker» μέσα από τον συμπαθέστατο Cesar Romero και ακούσαμε το λατρεμένο μουσικό θέμα του Batman από τον Αμερικανό τρομπετίστα της Jazz Neal Hefti.

Στη συνέχεια η DC προσπαθεί να δώσει μια πιο σοβαρή υπόσταση του χαρακτήρα Kal-El στο Superman (1978) με την ταινία να είναι η πρώτη της κινηματογραφικής αρχικής σειράς ταινιών Superman με πρωταγωνιστές των Christopher Reeve ως σούπερ-άνθρωπο και τον Marlon Brando στον ρόλο του Jor-El ως βιολογικός πατέρας του. Η επόμενες ταινίες από την κινηματογραφική σειρά θα είναι το Superman II (1980), Superman III (1983) και η τέταρτη και τελευταία ταινία Superman IV: The Quest for Peace (1987). 

Έτσι φτάσαμε στην «μοντέρνα ή σκοτεινή εποχή» των κόμικς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργούνται τα δύο κινηματογραφικά όμορφα Batman (1989) και το Batman Returns (1992) του Tim Burton με πρωταγωνιστή στον ρόλο του μασκοφόρου εκδικητή τον Michael Keaton και στου "Joker" τoν Jack Nicholson. Μετά από τις δύο άστοχες σκηνοθετικές αποδόσεις του Joel Shumacher με το Batman Forever (1995) και το Batman & Robin (1997), έρχεται η επική τριλογία του Christopher Nolan η οποία ξεκινάει με το Batman Begins (2005) συνεχίζει με το The Dark Knight (2008) και τελειώνει με το The Dark Knight Rises (2012) με σκοτεινό ιππότη τον Cristian Bale.

Η συγκλονιστική ερμηνεία του εκλιπόντα Heath Ledger ως "Joker" πραγματικά ξεχωρίζει από τα τρία έργα. Κάπου εδώ ξεκινάει η DC να αλλάζει πάλι μορφή και γεννιέται το DC Extended Universe με τρείς ταινίες στο ενεργητικό της. Σε αυτό το σύμπαν πλέον οι ήρωες της αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους με το Man Of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn Of Justice (2015) του Zack Snyder και το Suicide Squad (2015) του David Ayer.

Την πορεία της DCEU λίγο πολύ όλοι την ξέρουμε, το κινηματογραφικό σύμπαν του Snyder έχει διχάσει κοινό και κριτικούς, δεν θα ήθελα να σταθώ όμως στο παρελθόν αλλά στο μέλλον της εταιρίας και το μέλλον έρχεται με επίσημα ανακοινωμένες ταινίες όπως Wonder Woman (Ιούνιος 2017), Justice League (Νοέμβριος 2017), Flash (Μάρτιος 2018), Aquaman (Δεκέμβριος 2018), Shazam (Απρίλιος 2019), Cyborg (Απρίλιος 2020) και το Green Lantern Corps (Ιούλιος 2020). Ελπίζω με την αμαζόνα Diana να κάνει μια καινούργια αρχή η DC και να μας χαρίσει τις συγκινήσεις που όλοι περιμένουμε.

Ήδη έχει βάλει τις κατάλληλες βάσεις με το εμψυχωτικό μουσικό της θέμα και το υπέροχο trailer της. Άλλωστε, χρειαζόμαστε μια δυνατή DC για να συνεχίσουμε να έχουμε μια δυνατή Marvel. Κλείνοντας να αναφέρω πως στο κείμενο στάθηκα στις πιο δημοφιλείς κινηματογραφικές μεταφορές ηρώων από τα κόμικς της DC οπότε και θα δείτε ταινίες όπως του Watchmen ή της Super-girl να λείπουν. Μόνο αγάπη λοιπόν για DC και Marvel και ας ελπίσουμε να συνεχίσουν να μας προσφέρουν πλούσιο και ποιοτικό κινηματογραφικό υλικό όπως έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια.