Fast X Review: Η απόλαυση της κινηματογραφικής υπερβολής

Η φαμίλια επέστρεψε
20 Μαΐου 2023 13:37
Fast X Review: Η απόλαυση της κινηματογραφικής υπερβολής

Το franchise του Fast and Furious είναι γνωστό για την υπερβολή, τα φτιαγμένα αμάξια, την έντονη δράση αλλά και τις συγκινητικές του στιγμές. Αψηφά τους νόμους της φυσικής και της λογικής, με σκοπό να σε βυθίσει στον κόσμο της αδρεναλίνης, του ακραίου θεάματος, των τολμηρών ακροβατικών από την ομάδα των κασκαντέρ, των γρήγορων υπερ-αυτοκινήτων, πάντα όμως με κεντρική θεματική την έννοια της… οικογένειας.

Έχοντας κάνει εισπράξεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στο box office αλλά και μία δυνατή βάση θαυμαστών ανά τον κόσμο, θεωρείται όχι άδικα μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές ταινιών όλων των εποχών.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην ταινία νούμερο 10 του franchise, το Fast X, σκηνοθεσίας Louis Leterrier (Clash of the Titans, The Incredible Hulk), ενώ εκτός από τους Vin Diesel και Jason Momoa παίζουν και οι Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Brie Larson, Sung Kang, Jason Statham, John Cena, Scott Eastwood, Helen Mirren και Charlize Theron.

Ο Vin Diesel, στον ρόλο του Dominic Toretto, του ατρόμητου αρχηγού της ομάδας του, ερμηνευτικά εκπέμπει και πάλι με την επιβλητική του παρουσία την στωικότητα, το θάρρος και γενικώς όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν κάποιον σπουδαίο ηγέτη.

Δίπλα του, αγαπημένοι χαρακτήρες όπως της Michelle Rodriguez ή των Tyrese Gibson και Chris "Ludacris" Bridges, παρουσιάζουν κι αυτοί με την σειρά τους τα δικά χαρίσματα, αλλά και τη χημεία που έχουν αναπτύξει πλέον μεταξύ τους. Ο Jason Momoa, είναι ένας villain βγαλμένος από μία άλλη εποχή.

Ο ρόλος του ανήκει. Με την εκκεντρικότητά του, το πονηρό του βλέμμα, αλλά και την ευρηματικότητα που τον διακρίνει, βάζει συνεχώς εμπόδια στην ομάδα του Dom, αναζητώντας την εκδίκησή του.

Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: Μετά από πολλές αποστολές και ενάντια σε απίθανα εμπόδια, ο Dom και η οικογένειά του έχουν ξεγελάσει και ξεπεράσει κάθε αντίπαλο στο διάβα τους. Τώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιο φονικό εχθρό: μία τρομαχτική απειλή ξεπροβάλλει από τα σκοτάδια του παρελθόντος, διψάει για εκδίκηση και σκοπεύει να διαλύσει αυτή την οικογένεια και να καταστρέψει μια για πάντα όλους όσους και όλα όσα αγαπάει ο Dom.

Στο Fast Five, ο Dom και η παρέα του εξολόθρευσαν τον μοχθηρό βαρόνο των ναρκωτικών Hernan Reyes, αφήνοντας ακέφαλη την αυτοκρατορία του σε μία γέφυρα του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Δεν γνώριζαν όμως ότι ο γιος του Reyes, ο Dante ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια καταστρώνοντας την εκδίκηση που θα αναγκάσει τον Dom να πληρώσει το απόλυτο τίμημα.

Η πλοκή της ταινίας λοιπόν χρησιμεύει ως το κατάλληλο πλαίσιο για να εξελιχθούν οι συναρπαστικές καταδιώξεις, αλλά και οι μάχες σώμα με σώμα. Αδυναμίες στον τεχνικό τομέα υπάρχουν διάσπαρτες μέσα στην ταινία. Κακό CGI, ατσούμπαλο μοντάζ αλλά και σκηνοθεσία που σε σημεία μοιάζει να χάνει σημαντικά κομμάτια της δράσης που θέλει να απεικονίσει.

Σεναριακά τώρα, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Τα Fast and Furious δεν ανήκουν στις ταινίες που προσφέρονται για κάποια βαθύτερη ανάλυση. Στόχος τους είναι η απόλυτη διασκέδαση του θεατή. Και αυτή τη φορά η εξωφρενικότητα φτάνει σε άλλα επίπεδα.  

Εν κατακλείδι, το Fast X προσφέρει ακριβώς αυτό που λαχταρούν οι θαυμαστές του franchise. Εξάλλου, ήταν πάντα ειλικρινείς με το κοινό της, ξέρει τι είναι και δεν προσποιήθηκε ποτέ το οτιδήποτε άλλο.

Οπότε, αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα και την ευκαιρία να βιώσετε την ένοχη απόλαυση της κινηματογραφικής υπερβολής, πάρτε μαζί σας ένα κουβά από popcorn, καθίστε αναπαυτικά μαζί με την παρέα σας στα καθίσματα της σκοτεινής αίθουσας και η συγκεκριμένη ταινία δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει.