The Mother Review: Η Jennifer Lopez πρωταγωνιστεί σε μία αδιάφορη ταινία εκδίκησης

Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για το Netflix;
16 Μαΐου 2023 18:37
The Mother Review: Η Jennifer Lopez πρωταγωνιστεί σε μία αδιάφορη ταινία εκδίκησης

Η Jennifer Lopez έχει συμμετάσχει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά σόου. Θεωρείται μία από τις πιο καλά αμειβόμενες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, ενώ είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός Λατινικής καταγωγής με απολαβές έως και 20 εκατομμύρια δολάρια ανά ταινία.

Το όνομά της σε διάφορα καλλιτεχνικά projects, από συμβατικές rom-com ταινίες μέχρι neo-noir θρίλερ όπως το U-Turn με συμπρωταγωνιστή τον Sean Penn, σίγουρα προσελκύει σημαντικό ενδιαφέρον στο φιλοθεάμον κοινό. Παρότι αποτέλεσε εμπορική αποτυχία, ο πρώτος σημαντικός κινηματογραφικός ρόλος της ήταν στην ταινία Money Train του 1995, μαζί με τους Wesley Snipes και Woody Harrelson.

Πρωταγωνιστικό ρόλο πήρε για πρώτη φορά στην ομώνυμη βιογραφική ταινία της Selena το 1997. Η ερμηνεία της αναφέρεται συχνά από τους κριτικούς ως αυτή που έστρεψε όλα τα μάτια των ατζέντηδων προς την μεριά της. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο περισσότερος κόσμος την έμαθε μέσα από την ταινία Anaconda του 1997, η οποία την εποχή εκείνη απέσπασε αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς παρά το γεγονός ότι ήταν εμπορική επιτυχία στο box office.

Πλέον, ως μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στον χώρο του θεάματος, το όνομά της καταφέρνει και προσελκύει ένα ενδιαφέρον όταν ακούγεται ότι θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία. Ειδικότερα όταν αυτή πρόκειται για ταινία δράσης (στις οποίες μπορούμε να πούμε ότι δεν μας έχει συνηθίσει), όπως για παράδειγμα το The Mother που παίζει από τις 12 Μαΐου στο Netflix.

Στην συγκεκριμένη ταινία, η Lopez παίζει μία μητέρα που κρυβόταν για χρόνια στην άγρια φύση της Αλάσκας, αλλά θα αναγκαστεί να επιστρέψει για να προστατεύσει την κόρη της που εγκατέλειψε πριν από χρόνια, ενώ πρέπει παράλληλα να ξεφύγει από κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις. Φυσικά, δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο μπροστά από τους στόχους που έχει θέσει.

Η επίσημη σύνοψη του Netflix συμπληρώνει τα εξής: Ενώ καταδιώκεται από επικίνδυνους εχθρούς, μια πληρωμένη δολοφόνος βγαίνει από την κρυψώνα της για να προστατέψει την κόρη που άφησε πίσω.

Το The Mother είναι από τα μεγάλα χαρτιά της υπηρεσίας για τον Μάιο και εκτός από την Lopez θα δείτε τους Joseph Fiennes, Lucy Paez, Omari Hardwick, και τους Οσκαρικούς Paul Raci (Sound of Metal) και Gael Garcia Bernal. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Niki Caro, η οποία έχει δουλέψει και στο Mulan της Disney. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί η σεναριακή ομάδα πίσω από το εγχείρημα.

Ονόματα όπως αυτά των Misha Green, showrunner της τηλεοπτικής σειράς Lovecraft Country του HBO, Andrea Berloff, η οποία συμμετείχε στην συγγραφή του Straight Outta Compton και ο Peter Craig, σεναριογράφος των The Town, The Batman και Top Gun: Maverick. Αδιαμφησβήτητα, το ταλέντο που έχει συγκεντρωθεί πίσω από τις κάμερες είναι αν μη τι άλλο πλούσιο.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες. Ενώ η Lopez δίνει μία αξιόλογη παράσταση και ισορροπεί εξαιρετικά τόσο στις δραματικές όσο και στις σκηνές δράσης, σεναριογράφοι και σκηνοθέτης αφήνουν στην άκρη τον συναισθηματικό πυρήνα της ιστορίας, που είναι φυσικά η σχέση μητέρα-κόρη, και δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην περιπέτεια, παραγεμισμένη από κλισέ και μονότονες καταστάσεις που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν, πολύ καλύτερα εκτελεσμένες σε ταινίες του συγκεκριμένου είδους.

Επιπρόσθετα, ο ρυθμός σε μία ταινία διάρκειας 2 περίπου ωρών, είναι αρκετά κακός. Επαναλαμβανόμενες, περιττές και προβλέψιμες σκηνές, δεν βοηθούν καθόλου στην θέαση της.

Υπάρχουν σίγουρα κάποιες καλογυρισμένες σκηνές δράσης όπου η J.Lo μάχεται σώμα με σώμα, βγάζοντας την απαραίτητη ενέργεια και έκρηξη από μία μητέρα που θέλει να προστατέψει το παιδί της, που χάνουν παρόλα αυτά την δυναμική τους λόγω της αδιάφορης πλοκής.

Επιπρόσθετα, έχουμε και έναν ανταγωνιστή ο οποίος δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση κάποιος που θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλητικός ή έστω “ανταγωνιστικός” απέναντι από στην βασική πρωταγωνίστρια.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ το The Mother δεν είναι σίγουρα από τις πιο αδύναμες original προσθήκες στην βιβλιοθήκη του Netflix, είχε όλα τα φόντα, με λιγάκι προσπάθεια κυρίως από την συγγραφική ομάδα της, να μας παρουσιάσουν μία πιο ελκυστική ιστορία.

Φυσικά και δεν περιμένουμε κάθε ταινία να αφήνει το δικό της ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία του σινεμά, απλώς θέλω να πιστεύω ότι ως θεατές, πλέον, έχουμε ανεβάσει κάπως τα κινηματογραφικά μας στάνταρ.