Renfield Review - Η σατιρική εκδοχή του πιο πιστού υπηρέτη του Δράκουλα

Ο Nicolas Cage κλέβει τις εντυπώσεις ως τον άρχοντα του σκότους
12 Μαΐου 2023 11:07
Renfield Review - Η σατιρική εκδοχή του πιο πιστού υπηρέτη του Δράκουλα

Το "Renfield", σε σκηνοθεσία Chris McKay, και σενάριο Ryan Ridley, είναι μια κωμωδία τρόμου που παρουσιάζει με μία πιο σατιρική διάθεση τον Δράκουλα του Bram Stoker, επιλέγοντας τον Nicolas Cage στον ομώνυμο ρόλο και τον Nicholas Hoult ως τον πιστό του υπηρέτη στον ρόλο του Renfield. Παίζουν επίσης οι: Awkwafina (The Farewell, Marvel’s Shang-Chi and the Legend of Ten Rings), Ben Schwartz (Sonic, The Afterparty) και Adrian Martinez (The Secret Life of Walter Mitty, Focus).

Η υπόθεση της ταινίας εστιάζει στον Renfield, ο οποίος αναγκάζεται να εξασφαλίζει τη λεία του αφέντη του και να εκτελεί κάθε εντολή του, όσο εξευτελιστική κι αν είναι. Αλλά τώρα, μετά από αρκετά χρόνια δουλείας, ο Renfield είναι έτοιμος να δει αν υπάρχει ζωή έξω από τη σκιά του Πρίγκιπα του Σκότους. Αρκεί μόνο να καταφέρει να βρει τον κατάλληλο τρόπο και δύναμη για να τερματίσει την αλληλεξάρτησή του.

Σε αυτή τη μοντέρνα ιστορία για τον πιστό υπηρέτη του Δράκουλα, ο Hoult, στον ρόλο του Renfield, προσφέρει μία ξεχωριστή ερμηνεία, ισορροπώντας με άνεση ανάμεσα στις κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές του χαρακτήρα του. Όχι ότι αλλάζει πολλά από τα εκφραστικά του εργαλεία, απλά σε κάνει να αισθάνεσαι την καταπίεση, την απόγνωση αλλά και την εξάντληση του ως το μοναδικό άτομο που “τρέχει” σχεδόν για 100 χρόνια για τις ανάγκες του αφεντικού του αφήνοντας στην άκρη τις δικές του, προσωπικές επιθυμίες και φιλοδοξίες. Είναι ένα καλά κλειδωμένο κελί η παρέα του κόμη Δράκουλα και για να δραπετεύσει από αυτό θα χρειαστεί να πάρει μεγάλες και ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Από την άλλη, ο Nicolas Cage στον ρόλο του διάσημου απέθαντου βαμπίρ είναι αδιαμφησβήτητα το στοιχείο που ανυψώνει την ποιότητα της ταινίας. Η ερμηνεία του όπως είναι λογικό απομακρύνεται από τον παραδοσιακό, σκοτεινό χαρακτήρα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ταινίες τρόμου. Αυτή η κάπως πιο σατιρική προσέγγιση του, λειτουργεί άψογα μέσα στο πλαίσιο της κωμωδίας. Βέβαια, ο ίδιος δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη αγκαλιάζοντας τον παραλογισμό, την υπερβολή αλλά και την εκκεντρικότητα που του προσφέρει ο ρόλος. Η σύνδεση που γίνεται με τον Δράκουλα του αείμνηστου Bela Lugosi, ανήκει μέσα στα highlights της ταινίας.

Οπτικά, το Renfield έχει αξιόλογα σημεία για να σταθεί κάποιος. Η κινηματογράφηση είναι εξαιρετική, δημιουργώντας έναν ζωντανό και καθηλωτικό κόσμο που τον αισθάνεσαι τόσο μακρινό και φανταστικό όσο και οικείο. Τα έντονα χρώματα σε συνδυασμό με το καρτουνίστικο ύφος της συμπληρώνουν άψογα τον κωμικό τόνο της ταινίας. Τα ειδικά εφέ και το μακιγιάζ είναι επίσης εντυπωσιακά, ιδιαίτερα οι σκηνές με τις μεταμορφώσεις του Δράκουλα. Το gore στοιχείο είναι άφθονο, κυριαρχεί στις περισσότερες σκηνές δράσης, προσφέροντας έτσι στιγμές απόλαυσης για τους λάτρεις των splatter ταινιών.

Ενώ το Renfield θα μπορούσαμε να πούμε ότι κλίνει περισσότερο προς την κωμική του πλευρά, καταφέρνει, παρόλα αυτά, να προσφέρει μερικές πραγματικά ανατριχιαστικές στιγμές. Τα στοιχεία τρόμου της ταινίας είναι καλά εκτελεσμένα, με σκηνές έντονες, αιματοβαμμένες και ατμοσφαιρικές. Πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ τρόμου και χιούμορ, δημιουργώντας έτσι μια διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία. Θεματικά, χειρίζεται έξυπνα την υπαρξιακή κρίση του Renfield, όπως και το πως μπορεί κάποιος με μεγάλη ευκολία να βρεθεί εγκλωβισμένος σε μία τοξική σχέση.

Συνολικά, το Renfield αν και θα μπορούσε να παραδοθεί ακόμη περισσότερο στην υπερβολή και την απρόβλεπτη περσόνα του Cage, παραμένει μία τίμια προσπάθεια. Από ένα σημείο και μετά μετατρέπεται σε συμβατική ταινία δράσης. Ωστόσο, όσοι μπορούν να εκτιμήσουν μια καλή κωμωδία τρόμου θα βρουν αρκετά στοιχειά για να απολαύσουν σε αυτήν την ιδιόμορφη και σατιρική εκδοχή στην μυθολογία του Δράκουλα.