Evil Dead Rise Review - Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς

Το βιβλίο των νεκρών άνοιξε για ακόμη μία φορά...
24 Απριλίου 2023 14:01
Evil Dead Rise Review - Η ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς

Μετά από μία έντονη εναρκτήρια σεκάνς, την εμφάνιση του κάνει ένας από τους καλύτερους τίτλους ταινιών στην ιστορία του σύγχρονου σινεμά. Μεγαλοπρεπής, και με τον ήχο να ταρακουνάει τα καθίσματα της σκοτεινής αίθουσας, πιάνει απροετοίμαστο και γραπώνει το βλέμμα του θεατή. Το Evil Dead Rise του Ιρλανδού σκηνοθέτη Lee Cronin, είναι φτιαγμένο και ραμμένο για τους fans του πολυαγαπημένου franchise. Η αλήθεια είναι ότι από τα πρώτα κιόλας λεπτά δείχνει την διάθεση να “συνομιλήσει” με εκείνους που γνωρίζουν αρκετά καλά την μυθολογία, αλλά και τα μυστικά των ταινιών Evil Dead.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι γυρίζει την πλάτη του σε αυτούς που θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το συγκεκριμένο σύμπαν. Και τίποτα να μην γνωρίζεις για το βιβλίο των νεκρών, ή τον ρόλο των δαιμονικών οντοτήτων, Deadites στην ιστορία, η ταινία του Cronin είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη που μπορεί να λειτουργήσει και ως αφορμή για να γυρίσει κάποιος πίσω στις πρώτες ταινίες, ώστε να παρακολουθήσει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του σινεμά του τρόμου. Είναι αλήθεια ότι στις αρχές του 1980, ο 20χρονος τότε Sam Raimi, πραγματοποιώντας το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το The Evil Dead, εν αγνοία του, μαζί με τους συνεργάτες του, δημιουργούσαν ένα από τα καλύτερα franchises όλων των εποχών, επηρεάζοντας μέχρι και σήμερα καλλιτέχνες του χώρου με τις πρωτοποριακές τους πατέντες για την υλοποίηση μερικών από των πιο κλασσικών σκηνών στο είδος.

Ο Lee Cronin, 42 σχεδόν χρόνια αργότερα από την πρώτη ταινία, ανοίγει για ακόμη μία φορά το Necronomicon και με απόλυτο σεβασμό στο πρωταρχικό υλικό, παρουσιάζει την δική του, μοντέρνα εκδοχή, του συγκεκριμένου σύμπαντος. Η επίσημη σύνοψη της 5ης προσθήκης στο franchise έχει ως εξής: Η Beth επισκέπτεται τη μεγαλύτερη αδερφή της Ellie, η οποία μεγαλώνει μόνη της τρία παιδιά σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Λος Άντζελες. Η επανένωσή τους διακόπτεται μυστηριωδώς, καθώς ανακαλύπτουν ένα βιβλίο που «ξυπνά» δαίμονες του παρελθόντος οι οποίοι θα φέρουν το χάος και τον τρόμο μέσα στην τετραμελή οικογένεια.

Σε αυτό το project πρωταγωνιστούν οι Gabrielle Echols (Reminiscence), Morgan Davies (The End), Nell Fisher (Splendid Isolation), Alyssa Sutherland και Lily Sullivan. Αξίζει να αναφερθεί πως στην παραγωγή βρίσκεται ο Sam Raimi, ο Bruce Campbell και ο Robert Tapert. Τρία από τα σημαντικότερα ονόματα του franchise, τα οποία με την συνεισφορά τους βοήθησαν αρκετά ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα του Ιρλανδού σκηνοθέτη της ταινίας για να μας παρουσιαστεί όσο το λιγότερο γίνεται απείραχτη από το στούντιο παραγωγής των New Line Cinema. Ένα μικρό fun fact είναι ότι η ταινία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα στην υπηρεσία HBO Max, αλλά ο διανομέας της, η Warner Bros. Pictures, τελικά, επέλεξε να την κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους μετά από τις θετικότατες δοκιμαστικές προβολές.

Ο Lee Cronin λοιπόν, γράφει και σκηνοθετεί την ταινία. Παίρνει για πρώτη φορά την δράση από τα δάση και τις καλύβες και την τοποθετεί μέσα σε μία πολυκατοικία, και πιο συγκεκριμένα μέσα σε ένα διαμέρισμα. Θύμα των δαιμονικών οντοτήτων θα είναι μία γλυκιά, συνηθισμένη οικογένεια, με μία μητέρα η οποία δείχνει κουρασμένη, αφού είναι δύσκολο να μεγαλώνεις 3 παιδιά μόνη σου, η οποία όμως είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για εκείνα. Τα 3 παιδιά, γλυκύτατα και αγαπημένα μεταξύ τους, μοιάζουν να αντιλαμβάνονται τα ζόρια και τις δυσκολίες που περνάει η μητέρα τους, ενώ η θεία η οποία τους κάνει έκπληξη με την επίσκεψη της, φαίνεται πως κι αυτή έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με την οικογένεια.

Αυτό που πετυχαίνει εδώ ο Cronin είναι να μας κάνει να νοιαστούμε για το κάθε μέλος της οικογένειας, ώστε το χάος και ο τρόμος όπως είπαμε και παραπάνω, να αποκτήσει μία συναισθηματική ουσία προς τον θεατή. Σεναριακά η ταινία του κερδίζει πολλούς θετικούς πόντους. Όσον αφορά την εικόνα αλλά και τον ήχο, τα 2 δηλαδή πιο σημαντικά στοιχεία στο σινεμά του τρόμου, η παραγωγή κι εδώ κάνει άψογη δουλειά. Η σεκάνς με το ματάκι της πόρτας είναι τρομακτική, υπέροχα φωτισμένη, άψογα σκηνοθετημένη, ενώ η ερμηνεία της Alyssa Sutherland, με την ανατριχιαστική σωματική της κίνηση, ανήκει σίγουρα ανάμεσα στα highlights της ταινίας.

Μία μίξη του The Babadook, μαζί με το 1408, μαζί με όλες τις ταινίες των Εvil Dead, το καινούργιο Evil Dead Rise αποτελεί μία από τις πιο απρόσμενες επιτυχίες της φετινής χρονιάς στο σινεμά του τρόμου. Ένα φεστιβάλ αίματος, με ατάκες που έχουν στόχο να γίνουν λογότυπα σε μπλουζάκια, οι fans των ταινιών τρόμου θα πρέπει να υποδεχτούν την νέα προσθήκη στο franchise όπως της αξίζει, γεμίζοντας τους κινηματογράφους με την παρουσία τους.