The Pope's Exorcist Review – Ο Russell Crowe κουβαλάει τον θρύλο του “Πατέρα Amorth“

Και είναι αυτός όμως που κάνει τη θέαση της ταινίας απολαυστική
12 Απριλίου 2023 17:21
The Pope's Exorcist Review – Ο Russell Crowe κουβαλάει τον θρύλο του “Πατέρα Amorth“

Ο Russell Crowe επιστρέφει στην Ρώμη της Ιταλίας αυτή την φορά όχι σαν μονομάχος του Κολοσσαίου για να πάρει την εκδίκηση του για τον άδικο χαμό του γιού και γυναίκας του αλλά σαν τον Πατέρα Gabriele Amorth, τον επίσημο αρχιεξορκιστή του Βατικανού και του Πάπα. Ο ρόλος που υποδύεται βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο. Ο Gabriele Amorth υπήρξε όντως ο επίσημος εξορκιστής της Επισκοπής του Βατικανού, ενώ ισχυριζόταν ότι έκανε δεκάδες χιλιάδες εξορκισμούς κατά τη διάρκεια της θητείας του. Θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς εξορκιστές της μοντέρνας εποχής ενώ μαζί με άλλους πέντε ιερείς, ίδρυσαν τη Διεθνή Ένωση Εξορκιστών.

Το The Pope's Exorcist είναι σκηνοθεσίας Julius Avery, γνωστός για το "Son of a Gun", την ταινία τρόμου "Overlord" και το "Samaritan" με πρωταγωνιστή τον Sylvester Stallone. Το σενάριο της ταινίας γραμμένο από τον Ελληνοαμερικανό, Evan Spiliotopoulos του "The Unholy", και τους Chuck MacLean, Michael Petroni, Chester Hastings και R. Dean McCreary, είναι βασισμένο στα πραγματικά χειρόγραφα και μαρτυρίες του Πατέρα Amorth.  Στην μουσική επένδυση θα ακούσετε τον Jed Kurzel, του οποίου οι μελωδίες παρουσιάζουν πάντα ένα ενδιαφέρον. Δίπλα στον Russell Crowe θα δούμε να συμμετέχουν επίσης οι: Ralph Ineson (The Witch, The Green Knight), Franco Nero (Django, John Wick: Chapter 2), Laurel Marsden (Ms. Marvel), Cornell S. John (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald), Peter DeSouza-Feighoney, Alex Essoe (Doctor Sleep) και Daniel Zovatto (It Follows).

Το πρώτο μέρος του The Pope's Exorcist, το χτίσιμο του κόσμου και της ατμόσφαιρας, τα βαθιά κόκκινα χρώματα, η παρουσίαση του κεντρικού χαρακτήρα, του Πατέρα Amorth δηλαδή, είναι τα χαρακτηριστικά που γεννούν μία ισχνή ελπίδα ότι θα δούμε κάτι διαφορετικό, και όχι μία ακόμη ταινία τρόμου που αφορά εξορκισμούς. Φυσικά αυτή η ελπίδα εξαφανίζεται από το δεύτερο μέρος, ενώ συνεχίζει να απογοητεύει μέχρι το φινάλε της.

Άκρως προβλέψιμη, παραγεμισμένη από κλισέ του είδους και δίχως φαντασία, η ταινία του Avery κινείται γενικά κάτω του μετρίου, επιβεβαιώνοντας αυτό που αναφέραμε λίγες γραμμές πιο πάνω. Ότι δηλαδή πρόκειται για μία ακόμη ταινία τρόμου με εξορκισμούς η οποία στηρίζεται μονάχα στις πειραγμένες φωνές, σε αφύσικες κινήσεις του σώματος του δαιμονισμένου αλλά και στα προσβλητικά λόγια που συνήθως ακούγονται από το στόμα του.

Ωστόσο, η ταινία έχει ένα μεγάλο ατού. Αρχικά, γνωρίζοντας ότι δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει στο είδος, παίρνει την σοφή επιλογή και αφηγείται την υπερφυσική της ιστορία μέσα σε 100 περίπου λεπτά. Χρονική διάρκεια η οποία λειτουργεί μέχρι και λυτρωτικά για τον θεατή.

Δεύτερον, μας παραδίδει έναν Russell Crowe που μάλλον είχε αρκετά κέφια, δείχνοντας απόλυτη αφοσίωση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά στον ρόλο του, είναι συγκεντρωμένος, είναι γεμάτος ενέργεια και χρησιμοποιεί μία απολαυστική ιταλική προφορά με αποτέλεσμα να κάνει την θέαση της ταινίας πέρα από ανεκτή, και αρκετά διασκεδαστική. Ένας από τους λόγους που η ταινία θα μπορούσαμε να πούμε ότι “σώθηκε” είναι η συμμετοχή του συγκεκριμένου ηθοποιού στον ρόλο του εξορκιστή.

Προφανώς αυτή η κωμικότητα που βγάζει η ερμηνεία του, έρχεται μέσα από συνεννόηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας, οπότε, ενώ ένα κομμάτι της ταινίας προσπαθεί αποτυχημένα να γίνει τρομακτικό, παρουσιάζοντας υποτίθεται φρικιαστικές εικόνες και σκηνές με μάτια να γυρίζουν ανάποδα, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι, αυτό του Πατέρα Amorth, το οποίο δεν γελοιοποιεί την κατάσταση απλά με την καρτουνίστικη κάπως ερμηνεία του, καταφέρνει να φέρει σε μία ισορροπία το όλο εγχείρημα. Αξίζει βέβαια να σταθούμε και στην μουσική του Jed Kurzel η οποία έχει τις δικές της ιδιαίτερες στιγμές, ανυψώνοντας μάλιστα και κάποιες από τις σκηνές.

Πριν κλείσουμε καλό θα ήταν να αναφέρουμε την επίσημη σύνοψη της ταινίας η οποία λέει τα εξής: εμπνευσμένο από τους πραγματικούς φακέλους του πατέρα Gabriele Amorth, επικεφαλής των εξορκιστών του Βατικανού, η υπόθεση ακολουθεί τον Πατέρα Amorth καθώς ερευνά τον  δαιμονισμό ενός νεαρού αγοριού και καταλήγει να αποκαλύπτει μια συνωμοσία αιώνων που το Βατικανό προσπαθούσε απεγνωσμένα να κρατήσει κρυφό.

Εν κατακλείδι, το The Pope's Exorcist μπορούμε να πούμε ότι με την παρουσία του Russell Crowe στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πατέρα Gabriele Amorth, πετυχαίνει και κρατάει ολόκληρο το έργο όρθιο. Όχι, δεν είναι τρομακτικό, είναι όμως ό,τι πρέπει για να μαζευτείτε με την παρέα σας να πάτε στο σινεμά και να διασκεδάσετε με την ερμηνεία ενός από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής μας.