Air Review - Το δίδυμο Ben Affleck και Matt Damon συνεχίζει να μην απογοητεύει

Η αληθινή ιστορία επανάστασης στον κόσμο του μπάσκετ με το σήμα του Air Jordan στα παπούτσια
10 Απριλίου 2023 14:18
Air Review - Το δίδυμο Ben Affleck και Matt Damon συνεχίζει να μην απογοητεύει

Βρισκόμαστε στο 1984, τότε που η εταιρία αθλητικών παπουτσιών από το Όρεγκον, Nike, έχει ηττηθεί από τους 2 μεγαλύτερους ανταγωνιστές, την Adidas και την Converse, και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω των χαμηλών πωλήσεων. Ο αντιπρόεδρος μάρκετινγκ Rob Strasser, μαζί με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Phil Knight, αναθέτουν στον Sonny Vaccaro, έναν υπάλληλο του τμήματος πωλήσεων της Nike να βρει μία καινούργια ιδέα για να μπει ξανά η εταιρία δυνατά στον ανταγωνισμό.

Η ιστορία λοιπόν ακολουθεί τον συγκεκριμένο τύπο και την προσπάθειά του να πείσει τους πάντες να διαθέσουν σχεδόν ολόκληρο τον προϋπολογισμό της χορηγίας στον 18χρονο τότε Michael Jordan ώστε να έρθουν σε συμφωνία μαζί του.

Η ταινία Air, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, σκηνοθετημένη από τον Ben Affleck, ενώ είναι η επιτομή του ensemble cast, με πρωταγωνιστές τους: Matt Damon, Ben Affleck, Jason Bateman, Viola Davis, Chris Tucker, Chris Messina και Marlon Wayans. Συνήθως οι βιογραφικές ταινίες επικεντρώνονται σε μια ιστορική προσωπικότητα ή ένα διάσημο πρόσωπο, ενώ περιστρέφονται και αφηγούνται την ιστορία αυτού του ατόμου από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι και τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.

Κάτι σαν οπτικοακουστικό ημερολόγιο. Επίσης, οι δημιουργοί, αρέσκονται στο να παρουσιάζουν μονάχα μερικά μικρά κομμάτια από τα σκοτάδια και τις αποτυχίες τους, και αν αποφασίσουν να το κάνουν αυτό, τότε πάντα το παρουσιάζουν μέσα από ένα ελκυστικό αλλά και θετικό πλαίσιο. Είναι αρκετά τα παραδείγματα τέτοιων ταινιών που μπορούμε να παραθέσουμε.

Όχι, το Air δεν ανήκει στις ταινίες με διάθεση να σπάσουν καλούπια και να κινηθούν σε πιο επαναστατικά μονοπάτια. Είναι κι αυτή μία feelgood ιστορία, κατασκευασμένη να εμπνεύσει και να γεμίσει με ελπίδα τους θεατής της. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα, είναι ότι κι εδώ, όπως και στο πρόσφατο Tetris του Jon S. Baird, όπου πρωταγωνιστής ήταν το βιντεοπαιχνίδι και ο αγώνας για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, έτσι και στο Air, πρωταγωνιστής είναι ένα παπούτσι και η προσπάθεια μιας ομάδας, να καταφέρουν ένα επιχειρηματικό θαύμα, με τον Michael Jordan να λειτουργεί περισσότερο ως το “MacGuffin” στην πλοκή.

Βέβαια, αυτό που κάνει επίσης εξαιρετικά, είναι ο τρόπος που στηρίζει τη βασική ιδέα του σεναρίου μέσα στην πλοκή, αλλά και την έξυπνη διαχείριση των κρίσεων, οι οποίες αναδιαμορφώνουν συνεχώς τις δυναμικές μεταξύ των χαρακτήρων. Στο Air, δεν μπορείς παρά να ταυτιστείς με τις ανάγκες τους, τα θέλω τους, τα άγχη τους, τους στόχους τους, ενώ την ίδια στιγμή τα εμπόδια και τα αδιέξοδα συνεχώς κλιμακώνονται.

Είναι από αυτές τις απλές, ανθρώπινες ιστορίες που σε κάνουν να ενδιαφέρεσαι και να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτήν. Είτε βγουν νικητές είτε χαμένοι, θα μείνεις μαζί τους μέχρι το τέλος.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα ένας τύπος του Χόλιγουντ, ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε ότι θεωρείται μέχρι και υποτιμημένος, όσον αφορά πάντα το σκηνοθετικό του ταλέντο. Ο Ben Affleck, όταν αποφασίζει να πει μία ιστορία, καταφέρνει πάντα να το κάνει μέσα από ένα έντονο συγκινησιακό τρόπο.

Αφήνοντας στην άκρη το Live By Night, οι υπόλοιπες 4, μαζί με το Air, είναι αυτό που λέμε “καλό σινεμά”. Από το Gone Baby Gone μέχρι το Οσκαρικό Argo, έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να αφηγηθεί το ίδιο αποτελεσματικά ταινίες από διαφορετικά είδη. Σίγουρα, το ότι έχει δίπλα του κι αυτή την φορά τον καλό του φίλο Matt Damon, σε ρόλο κλειδί μάλιστα, κάνει την δουλειά του πιο εύκολη.

Ο Damon, έχοντας συμμετάσχει σε μία παρόμοιας αισθητικής αλλά και θεματικής ταινία, το Ford v Ferrari, γνωρίζει πολύ καλά πως να “παίξει” το αουτσάιντερ της υπόθεσης, τον τύπο που προσπαθεί ενάντια στην λογική να πετύχει κάτι το οποίο αν του βγει θα γραφτεί ιστορία, έτσι και στο Air, κουβαλάει πάνω του αρκετά από τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα που υποδυόταν στην ταινία του James Mangold.

Ωστόσο, στο Air, έχει κι αυτός δίπλα του μία καταπληκτική Viola Davis η οποία υποδύεται την μητέρα του Michael Jordan, έναν εξαιρετικό Jason Bateman, και έναν απολαυστικότατο Ben Affleck με την ζηλευτή περούκα του.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το Air είναι μία ταινία που απεικονίζει με τον πιο ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό τρόπο την χρονιά που ένα αθλητικό παπούτσι άλλαξε τα πάντα τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και στον κόσμο των εταιριών, σηματοδοτώντας παράλληλα την αρχή μιας νέας εποχής για τα sneakers. Είναι μία ταινία κατασκευασμένη με κλασικούς όρους που στοχεύει στο να παρασύρει τον θεατή με απώτερο σκοπό να τον κάνει να βιώσει μία απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία.