John Wick: Chapter 4 Review - Ο Keanu Reeves επιστρέφει για έναν αιματηρό επίλογο

Οι εντυπώσεις μας από το 4ο κεφάλαιο του λατρεμένου franchise
24 Μαρτίου 2023 10:17
John Wick: Chapter 4 Review - Ο Keanu Reeves επιστρέφει για έναν αιματηρό επίλογο

Από την σαγηνευτική Οσάκα, στην ηλεκτρονική σκηνή του Βερολίνου, και από την βροχερή και μουντή Νέα Υόρκη, στην πόλη του φωτός το Παρίσι, ο John Wick επιστρέφει πιο βίαιος, πιο σκοτεινός και πιο αποφασισμένος από κάθε άλλη φορά. Βρίσκεται αντιμέτωπος και πάλι με τις συνέπειες που προκάλεσε ο ίδιος στο εαυτό του, δημιουργώντας ένα αιματηρό ντόμινο εξελίξεων. Οι πράξεις του αψηφούν απαράβατους νόμους και άγραφους κανόνες του υπόκοσμου, με αποτέλεσμα αυτός αλλά και όσοι τον βοηθούν να γίνονται στόχος για τους πιο αδίστακτους και σκληρούς εκτελεστές του κόσμου. Πλέον, ο «Baba Yaga», για να ελευθερωθεί από τα δεσμά τους θα πρέπει να τα βάλει με έναν από τους πιο πανίσχυρους αρχηγούς και την αρμάδα δολοφόνων του.

Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: Ο John Wick ανακαλύπτει ένα μονοπάτι για να νικήσει την Υψηλή Τράπεζα. Αλλά πριν κερδίσει την ελευθερία του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν νέο αντίπαλο με ισχυρές συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και δυνάμεις που μετατρέπουν παλιούς φίλους σε εχθρούς. Στην ταινία θα δείτε τους: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård, Laurence Fishburne, Hiroyuki Sanada, Shamier Anderson, Lance Reddick, Rina Sawayama, Scott Adkins και Ian McShane.

Πρόκειται για την τέταρτη προσθήκη στο νέο-νουάρ σύμπαν που δημιούργησαν οι Chad Stahelski και Derek Kolstad πίσω το 2014, ενώ αποτελεί το σίκουελ του John Wick: Chapter 3 – Parabellum του 2019. Με την απουσία του Kolstad από το πρότζεκτ, το σενάριο συν-υπογράφουν για πρώτη φορά οι Shay Hatten και Michael Finch. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Dan Laustsen, ενώ την μουσική επένδυση αναλαμβάνουν για ακόμη μία φορά οι Tyler Bates και Joel J. Richard. Σημειώστε τα ονόματα τους και έχετε το νου σας για μελλοντικές τους δουλειές διότι το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Όσοι από εσάς λατρέψατε τις προηγούμενες ταινίες, τότε το John Wick 4 θα σας κάνει να το ερωτευθείτε. Είναι ίσως ό,τι πιο επικό έχετε δει στο είδος του. Είναι ο Λόρενς της Αραβίας των ταινιών δράσης. Είναι ο Michael Jordan των νέο-νουάρ θρίλερ. Είναι η απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία του 2023 μέχρι στιγμής.

Σε όλα τα επίπεδα το John Wick 4, ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι άξιο θαυμασμού το πόσο απροετοίμαστο μπορεί να σε πιάσει μία ταινία η οποία από την πρώτη στιγμή σου έχει δείξει την διάθεση και τα επίπεδα καλτίλας στα οποία πρόκειται να κινηθεί. Προς το παρόν, δεν απονέμονται βραβεία στα Όσκαρ για τους κασκαντέρ. Με αυτή την ταινία θα πρέπει να γίνει η αρχή.

Ο Chad Stahelski, πρώην stuntman ο ίδιος, στήνει μία εξαιρετική παράσταση, βάζοντας εκατοντάδες ανθρώπους να αναλάβουν τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες σκηνές μάχης. Κάποιες στιγμές ρεαλιστικές, over the top κάποιες άλλες στιγμές, με μεγάλη σιγουριά όμως θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε τα μάτια σας από την οθόνη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται φυσικά ο Keanu Reeves, ο οποίος δείχνει συγκινητική σωματική αφοσίωση στον ρόλο του, συμμετέχοντας σχεδόν σε όλες τις μάχες, ενώ μέσα από μία ερμηνευτική απλότητα, επικοινωνεί στον θεατή την αδάμαστη, οργισμένη και αυτοκαταστροφική του ψυχική κατάσταση, μόνο που αυτή την φορά θέλει να βάλει ένα τέλος στο χάος που έχει δημιουργήσει.

Τα John Wick, είναι γνωστό ότι η κύρια θεματική τους έχει να κάνει με τις συνέπειες. Όλα ξεκίνησαν άλλωστε μετά τον θάνατο της Daisy, του κουταβιού που του είχε χαρίσει η γυναίκα του Wick, λίγο πριν αυτή πεθάνει μετά από μία ασθένεια. Οι συνέπειες του θανάτου του αγαπημένου του κουταβιού, ήταν το ανελέητο κυνηγητό που εξαπέλυσε ο αδίστακτος πρώην εκτελεστής, John Wick, προς τους υπεύθυνους για τον άδικο χαμό του σκυλιού του.

Οι συνέπειες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις επόμενες δυο ταινίες που ακολούθησαν, οι συνέπειες παίζουν τον ίδιο σημαντικό ρόλο και στην 4η προσθήκη. Σε ένα σύμπαν όπου ο υπόκοσμος έχει τους δικούς του νόμους, οι συνέπειες των πράξεων τους είναι αυτές που βάζουν τα πράγματα σε τάξη όταν η κατάσταση ξεφεύγει.

Η πιο δημοφιλής κινηματογραφική action φιγούρα των ημερών μας λοιπόν, ο John Wick, επέστρεψε με ένα από τα καλύτερα και αιματηρά κεφάλαια του saga του. Με εμφανείς αναφορές σε βιντεοπαιχνίδια, γούεστερν και anime, για 2 ώρες και 49 λεπτά, ο Stahelski με την ομάδα του αποτίνουν φόρο τιμής σε μερικούς από τους καλύτερους χορογράφους πολεμικών τεχνών στην ιστορία του σινεμά, τιμώντας παράλληλα και την κληρονομιά του ήρωα που αυτοί δημιούργησαν. Από τους Jackie Chan και Sammo Hung, μέχρι τους Jet Li και Woo Ping Yuen, το John Wick: Chapter 4, είναι ένα love letter στους μεγάλους δάσκαλους του είδους.