Boston Strangler Review – Είδαμε την ταινία του Disney+ για τον “στραγγαλιστή της Βοστώνης”

Η Keira Knightley πρωταγωνιστεί σε ένα δημοσιογραφικό θρίλερ
21 Μαρτίου 2023 18:10
Boston Strangler Review – Είδαμε την ταινία του Disney+ για τον “στραγγαλιστή της Βοστώνης”

Στις αρχές της δεκαετίας του '60, και πιο συγκεκριμένα την περίοδο μεταξύ 14 Ιουνίου του 1962 και 4 Ιανουαρίου του 1964, 13 γυναίκες ηλικιών 19 μέχρι 85 ετών, δολοφονούνται άγρια στην πόλη της Βοστώνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι περισσότερες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση και στραγγαλίστηκαν μέσα στα διαμερίσματά τους. Χωρίς κανένα σημάδι βίαιης εισβολής στα σπίτια τους, οι γυναίκες υποτίθεται ότι άφησαν τον δράστη να μπει, είτε επειδή τον γνώριζαν είτε επειδή πίστευαν ότι ήταν ένας από τους συντηρητές της πολυκατοικίας ή κάποιος κρατικός υπάλληλος που έκανε έλεγχο στην περιοχή.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν παρά την εκτεταμένη δημοσιότητα των μέσων ενημέρωσης μετά τις πρώτες δολοφονίες. Πολλοί κάτοικοι αγόρασαν εξοπλισμό προστασίας, άλλοι άλλαξαν τις κλειδαριές των σπιτιών τους ενώ μερικές νεαρές γυναίκες έφυγαν από την περιοχή.

Είναι η δεύτερη φορά που η αληθινή ιστορία του στραγγαλιστή της Βοστώνης φτάνει στους κινηματογράφους. Το 1968, 4 μόλις χρόνια μετά την τελευταία δολοφονία του, ο Richard Fleischer σκηνοθετεί το The Boston Strangler με πρωταγωνιστές τους Tony Curtis και Henry Fonda. Η ταινία του Fleischer προσέγγισε την υπόθεση μέσα από την οπτική του ντετέκτιβ, προσφέροντάς μας ένα εξαιρετικό δράμα το οποίο εστιάζει περισσότερο στην αστυνομική έρευνα. 55 χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης Matt Ruskin, αφηγείται μία καινούργια εκδοχή της ίδιας αληθινής ιστορίας, μόνο που αυτή τη φορά θα το κάνει μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας.

Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει τα εξής: Η υπόθεση ακολουθεί τη Loretta McLaughlin (Keira Knightley), μια ρεπόρτερ της εφημερίδας Record-American, η οποία γίνεται η πρώτη δημοσιογράφος που συνδέει τις δολοφονίες του Boston Strangler. Καθώς ο μυστηριώδης δολοφόνος παγιδεύει όλο και περισσότερα θύματα, η Loretta προσπαθεί να συνεχίσει την έρευνά της στο πλευρό της συναδέλφου της Jean Cole (Carrie Coon), ωστόσο το δίδυμο έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει, ένα από αυτά είναι ο έντονος σεξισμός εκείνης της εποχής.

Τα 2 αυτά πρόσωπα, η McLaughlin και η Cole, υπήρξαν στην πραγματικότητα. Ήταν όντως αυτές που κάλυψαν δημοσιογραφικά την ιστορία του στραγγαλιστή της Βοστώνης και ήταν αυτές που από την πρώτη στιγμή έγιναν ο εύκολος στόχος από τους άντρες της εποχής για όλους τους λάθος λόγους.

Όπως είναι φυσικό, πέρα από την έρευνα το μυστήριο αλλά και το στοιχείο του whodunit, θεματικά η ταινία του Ruskin, στέκεται στην αδικία, την ανισότητα, τον σεξισμό, αλλά και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν την εποχή εκείνη απέναντι στις γυναίκες, κυρίως σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο όπως ήταν η δημοσιογραφία.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, η Keira Knightley, ίσως σε μία από τις πιο ώριμες και δυνατές δουλειές της καριέρας της, “παίζει” με πειστικό τρόπο έναν χαρακτήρα ο οποίος αισθάνεται να βράζει μέσα του διότι του είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αντέξει να υπάρχει σε μία εφημερίδα που την υπονομεύει και την έχει μόνο για να καλύπτει θέματα της κοσμικής στήλης ενώ την ίδια στιγμή, οι άντρες συνάδελφοι της αναλαμβάνουν όλες τις πραγματικά ενδιαφέρουσες υποθέσεις.

Το δίδυμο Knightley και Coon, ταιριάζει στον απόλυτο βαθμό, αφηγηματικά αλληλοσυμπληρώνει η μία την άλλη, παρουσιάζοντάς μας έτσι 2 στιβαρές κεντρικές ερμηνείες. Ωστόσο, μοιάζει κάπως βιαστική και επιπόλαιη η εισαγωγή μας στον κόσμο της ταινίας, σα να θέλει να κάνει τικ σε κουτάκια, προσπαθεί αρκετά νωρίς να ορίσει το πλαίσιο, αλλά και τις δυναμικές που θα κινηθούν οι χαρακτήρες μας. Για κάποιο λόγο, όμως, αυτό έρχεται κάπως βεβιασμένα και άκομψα με αποτέλεσμα να κρατάει πίσω συναισθηματικά τον θεατή.

Σαν να παρακολουθεί με μία πιο ψυχρή ματιά τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην οθόνη του. Πέρα από την αμήχανη όμως έναρξη, μετά το πρώτο μέρος, η πλοκή αποκτάει μία συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, οι πρωταγωνιστές παίρνουν μία πιο ρεαλιστική μορφή, ενώ ο τόνος και το ύφος γίνεται πιο καθαρός και κατανοητός.

Εν κατακλείδι, η νέα εκδοχή του Boston Strangler, ακολουθώντας παρόμοια αισθητική με ταινίες όπως το Gone Girl, το Zodiac ακόμα και το Spotlight, αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου θρίλερ το οποίο αξίζει σίγουρα την προσοχή σας. Οι πιο φανατικοί ταινιών που είναι βασισμένες σε αληθινά εγκλήματα, σίγουρα θα λατρέψετε το στυλ αλλά και την γενικότερη ζοφερή ατμόσφαιρά της.

Tags: