Luther: The Fallen Sun Review - Ο Idris Elba μάς χαρίζει άλλη μια βουτιά στο μυστήριο

Επιστρέφει ξανά ως ο ‘Luther’ και είναι αυτό που περιμέναμε!
15 Μαρτίου 2023 10:28
Luther: The Fallen Sun Review - Ο Idris Elba μάς χαρίζει άλλη μια βουτιά στο μυστήριο

Ο ευφυέστατος και ιδιόρρυθμος ντεντέκτιβ, John Luther, που μας συστήθηκε το 2010 μέσω της ομώνυμης αστυνομικής σειράς του BBC, πλέον επανέρχεται δριμύτερος σε νέες περιπέτειες μέσω του φιλμ Luther: The Fallen Sun.

Το φρέσκο αυτό κινηματογραφικό project που αποτελεί sequel της 5ης σεζόν του αντίστοιχου δημοφιλούς crime δράματος, έκανε ποδαρικό πρόσφατα στο Netflix τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του σόου. Στην καρέκλα της σκηνοθεσίας κάθεται ο Jamie Payne.

Βεβαίως, στον πρωταγωνιστικό ρόλο βλέπουμε τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα, Idris Elba (Thor, Beasts of No Nation, The Wire) να φοράει ξανά με αέρα και χάρη το γνώριμο κουστούμι και την κόκκινη γραβάτα του αγαπημένου μας Λονδρέζου επιθεωρητή, έτοιμος να σηκώσει τα μανίκια σε ακόμη μία αμείλικτη υπόθεση-πρόκληση.

Ο Neil Cross επιμελήθηκε το σενάριο γράφοντας την καταιγιστική συνέχεια της ιστορίας του συγκεκριμένου εκπροσώπου του Νόμου, προσαρμόζοντάς την εν προκειμένω πια στα στάνταρ της μεγάλης οθόνης.

Στην εν λόγω ταινία λοιπόν, ο χαρισματικός ‘Luther’ πιάνει το νήμα ενός άλυτου ειδεχθούς φόνου για τον οποίο είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα ώστε να πιάσει τον ένοχο που κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος εκεί έξω. Οπότε προχωράει σε απόδραση από το σωφρονιστικό ίδρυμα στο οποίο κρατείται δίνοντας το έναυσμα για ένα αδυσώπητο ανθρωποκυνηγητό ανάμεσα σε εκείνον και στον αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο που συνεχώς εμπλουτίζει με σαδιστική ευχαρίστηση τη λίστα με τα θύματά του.

Το cast συμπληρώνουν επίσης οι: Cynthia Erivo (The Outsider, Harriet, Widows), Andy Serkis (Andor, Black Panther, The Lord of the Rings film trilogy), Dermot Crowley, Thomas Coombes, Hattie Morahan, Lauryn Ajufo, Vincent Regan, Einar Kuusk, Guy Williams, Henry Hereford, Tara Fitzgerald, και ο Samuel Winner.

Το νέο κεφάλαιο που έρχεται να προστεθεί στην noir μυθοπλασία του σύμπαντος του Luther, ανοίγεται αρκετά επιδέξια με το σασπένς, τους γρήγορους ρυθμούς και τον παράγοντα του απρόβλεπτου να είναι κυρίαρχα ως στοιχεία. Το αποτέλεσμα είναι ένα χορταστικό θέαμα διάρκειας δύο ωρών όπου η ίντριγκα, η αγωνία, η δράση και οι ανατροπές παίζουν πολύ δυνατά.

Οπωσδήποτε, δεν γίνεται να μην προσέξει κανείς πως παρεμβάλλονται και ορισμένα κλισέ του είδους, αυτό όμως δεν συνεπάγεται πως το όλο εγχείρημα χάνει κάτι από άποψη ενδιαφέροντος ή έντασης. Ως θέματα κυριαρχούν η καταξίωση και η παρακμή, η προδοσία και η εμπιστοσύνη, το δίπολο του τίμιου και του διεφθαρμένου, η ανθρωπιά και η αναλγησία, η τιμωρία και η λύτρωση.

Η αέναη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό με όλες τις ενδιάμεσες γκρίζες ζώνες, εξακολουθεί να μαίνεται και να παραμένει στο επίκεντρο της ζωής του ‘Luther’. Ο ίδιος πάντα σε επιφυλακή και ετοιμοπόλεμος, οπλίζεται με θάρρος και ζώνεται με την σχεδόν άτρωτη πανοπλία του να διαβλέπει έγκαιρα και σωστά το χειρότερο που έρχεται. Πασχίζοντας να βγει από το τέλμα του παροπλισμένου στο οποίο έχει ‘εκπέσει’ μέσα σε ένα ασφυκτικά στενό κελί, βάζει σκοπό του την διαλεύκανση μίας σωρείας φρικτών θανάτων ζητώντας να αποδείξει για ακόμη μία φορά την αξία του σε μία επιπλέον δοκιμασία για γερά νεύρα.

Ακόμη και μέσα από την φυλακή ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, όντας αποφασισμένος να υπηρετήσει το δίκαιο μέχρις εσχάτων. Με αυτοθυσία παλεύει ενάντια σε έναν σατανικά έξυπνο άνδρα χωρίς αναστολές που ξέρει πώς να ελίσσεται, και να χειραγωγεί καταστάσεις υπέρ του.

Ο Luther δεν παύει λεπτό να υπακούει στη δική του ηθική πυξίδα, την οξυμένη του αντίληψη, το αλάνθαστο ένστικτό του και την βαθιά ανθρώπινη πλευρά του ώστε να φέρει τον θύτη ενώπιον της δικαιοσύνης. Στο δύσκολο αυτό έργο, έρχεται αντιμέτωπος με κρίσιμα διλήμματα και υπαρξιακά αδιέξοδα που θα τον φέρουν και πάλι ένα βήμα πριν τον θάνατο. Με συμμάχους του παλιούς καλούς φίλους θα πολεμήσει ενάντια σε έναν ανηλεή και κυνικό εχθρό που με υπόγειους και πιο άμεσους τρόπους προσβλέπει στην ολοκληρωτική καταστροφή του.

Ο Idris Elba προφανώς και μπαίνει με απίστευτη φυσικότητα στα παπούτσια του σύγχρονου αυτού καταραμένου ήρωα που τόσο ωραία ζωντάνεψε εξ’ αρχής. Το αντίπαλο δέος ενσαρκώνει ο Andy Serkis που υποδύεται πολύ πειστικά τον αιμοβόρο εγκληματία ο οποίος έχει γίνει η νέμεση του Luther.

Το άκρως επικίνδυνο αυτό άτομο που δείχνει να βρίσκεται πάντα μία κίνηση πιο μπροστά στην καταδίωξη που λαμβάνει χώρα, νομίζει πως το ολέθριο σχέδιό του είναι αλάνθαστο, αλλά ο επιθεωρητής που τόσο μισεί θα μπει για πολλοστή φορά εμπόδιο σε αυτό. Η καθηλωτική σύγκρουσή τους είναι μονόδρομος, και το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει, αλλά στο τέλος μονάχα ένας θα είναι αυτός που θα σταθεί όρθιος.   

Στο Luther: The Fallen Sun όλα είναι ζήτημα επιβίωσης και της επιλογής του να παραμείνεις άνθρωπος ακόμη και στις πιο σκοτεινές και πρωτόγονα άγριες στιγμές σου. Και ο Luther χωρίς αμφιβολία παίρνει επάξια παράσημο σε αυτό, αν και ο έπαινος είναι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει οπότε τον αγαπάμε ένα κλικ παραπάνω γι’ αυτό!