We Have a Ghost Review – Το φιλικό φάντασμα του Netflix

Καταφέρνει να προσφέρει γέλιο, τρομάρες και συγκίνηση;
06 Μαρτίου 2023 11:51
We Have a Ghost Review – Το φιλικό φάντασμα του Netflix

Το We Have a Ghost που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 24 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να είναι μία από τις κλασικές κυριακάτικες ταινίες που έπαιζαν τα μεσημέρια την δεκαετία του ΄90 στην ελληνική τηλεόραση κάθε εβδομάδα. Ο τρόπος κατασκευής της, η λιγάκι καρτουνίστικη προσέγγιση στις ερμηνείες των ηθοποιών, το αφελές και κάπως απλοϊκό σενάριό του, όλα μοιάζουν να έρχονται από μία άλλη εποχή. Παρόμοια σε τόνο και θεματική με ταινίες όπως το Ghost του 1990, το The Iron Giant του 1999 αλλά και το Casper του 1995, ο σκηνοθέτης Christopher Landon μας παρουσιάζει τον Ernest, ένα φιλικό και συμπαθητικό φάντασμα.

Την ταινία υπογράφει σεναριακά ο ίδιος ο Landon και είναι μία διασκευή της μικρού μήκους ιστορίας του Geoff Manaugh, με τίτλο "Ernest". Ο Αμερικανός σκηνοθέτης έχει πλούσια εμπειρία στις κωμωδίες τρόμου, καθώς έχει γράψει και σκηνοθετήσει τα Happy Death Day, Scouts Guide to the Zombie Apocalypse, Happy Death Day 2U, και Freaky. Επίσης, έχει εργαστεί πίσω από τις κάμερες στις ταινίες Paranormal Activity, ενώ έχει υπάρξει και σεναριογράφος του θρίλερ Disturbia με πρωταγωνιστή τον Shia LaBeouf. Σε όλα του εγχειρήματα έχει δείξει ότι γνωρίζει αρκετά καλά τις συμβάσεις και τις απαιτήσεις του είδους, αλλά και τον τρόπο να παίζει με αυτές.

Στο We Have a Ghost συνεργάζεται με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, όπως οι David Harbour, Anthony Mackie, Jennifer Coolidge Tig Notaro (Army of the Dead), Jahi Di’Allo Winston (Charm City Kings), Erica Ash, Isabella Russo, Niles Fitch, Faith Ford και Steve Coulter. Η επίσημη σύνοψη του Netflix αναφέρει για την ταινία τα εξής: Η ανακάλυψη ενός φαντάσματος με το όνομα Ernest που στοιχειώνει το νέο τους σπίτι κάνει την οικογένεια του Kevin, μέσα σε μια νύχτα, διάσημη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά, όταν ο Κέβιν και ο Έρνεστ ξεκινούν να ερευνούν το μυστήριο του παρελθόντος του Έρνεστ, γίνονται στόχος της CIA.

Η νέα ταινία του Landon λοιπόν, έχει τις καλές αλλά και τις κάπως πιο αδύνατες στιγμές της. Ένα μικρό αγκαθάκι είναι σίγουρα ο χρόνος διάρκειας της. Σε μία εποχή που καινούργιο περιεχόμενο βγαίνει με ταχύτατους ρυθμούς στις streaming πλατφόρμες ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια και τις αντοχές ακόμη και του πιο εκπαιδευμένου κοινού, “υπερχειλίζοντας” τις watch list τους, ο μέσος θεατής δεν έχει σίγουρα την πολυτέλεια, μπορεί και την διάθεση, για να κάτσει κάτι παραπάνω από 120 λεπτά να δει μία ταινία που θα μπορούσε να αφηγηθεί την ιστορία της σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Και τον αισθάνεσαι τον περιττό χρόνο, νιώθεις ότι πολλές από τις σκηνές, αλλά και από την πλοκή γενικότερα, φτάνουν σε σημείο να σέρνονται ώστε να απλωθεί και να μεγαλώσει για αδιευκρίνιστους λόγους η διάρκειά του.

Παρ' όλα αυτά, έχουμε να κάνουμε με μία ειλικρινή και ξεκάθαρη ταινία, η οποία δείχνει να γνωρίζει καλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται, χαρίζοντας τους έτσι στιγμές με μπόλικο χιούμορ, συγκίνηση αλλά και δράση. Όπως αναφέραμε στην αρχή, το σενάριο είναι απλοϊκό, έχει και ένα plot twist με το οποίο προσπαθεί να ταρακουνήσει λίγο τα νερά, δεν είμαι σίγουρος όμως αν καταφέρνει τον σκοπό του ή απλώς υπάρχει εκεί για να απαντήσει, να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες δηλαδή για το παρελθόν ενός από τους χαρακτήρες. Επιπρόσθετα, ο κοινωνικός σχολιασμός γίνεται κάπως άγαρμπα, αλλά κυρίως, το πρόβλημα εδώ είναι ότι δεν εξυπηρετεί πουθενά αφηγηματικά.

Εν τέλει, το We Have a Ghost, είναι μία ανάλαφρη και διασκεδαστική ταινία, ενώ οι ερμηνείες των David Harbour και Anthony Mackie προσφέρουν μία ευχάριστη νότα στην εμπειρία συνολικά. Μπαίνοντας, λοιπόν, με τη σωστή διάθεση και αφήνοντας στην άκρη τις υψηλές προσδοκίες, το φιλικό και συμπαθητικό φάντασμα, Ernest, ίσως καταφέρει να σας κερδίσει με την αφέλεια, αλλά και τους ευγενικούς του τρόπους.