The Banshees of Inisherin: Μία κατάμαυρη, θλιβερή και υπαρξιακή κωμωδία - Review

Ο Colin Farrell σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του
23 Φεβρουαρίου 2023 13:07
The Banshees of Inisherin: Μία κατάμαυρη, θλιβερή και υπαρξιακή κωμωδία - Review

Βρισκόμαστε σε ένα απόμακρο, μικρό νησί της Ιρλανδίας, το Ινισέριν, στο τέλος του ιρλανδικού εμφυλίου πολέμου το 1923. Εκεί, ο ντόπιος μουσικός της περιοχής, Colm Doherty, αρχίζει να αγνοεί τον παλιό του φίλο, Pádraic. O Colm, είναι πια αποφασισμένος ότι δεν θέλει να έχει καμία απολύτως σχέση μαζί του, ενώ τον βλέπουμε διατεθειμένο να κόψει ακόμη και με βίαιο τρόπο κάθε είδους επαφής μαζί του.

«Απλά δεν σε συμπαθώ άλλο», του λέει, ο άναυδος και κατά τα αλλά συμπαθής στους υπόλοιπους νησιώτες, Pádraic, του απαντά γεμάτος αφέλεια «Μα με συμπαθούσες χτες». Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να δεχτεί την απλοϊκή και πέρα για πέρα ψυχρή απάντηση που του δίνει ο Colm.

 

Ο Martin McDonagh, το παιδί-φαινόμενο του σύγχρονου βρετανικού θεάτρου, επιστρέφει στο σινεμά μετά το οσκαρικό "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", με την ιλαροτραγωδία του, The Banshees of Inisherin. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται και αυτή τη φορά η ανθρώπινη φύση, περιτριγυρισμένη από βία, μοναξιά και απελπισία.

Οι λύσεις στα δράματα που συνθέτει, πάντα μέσα από ένα διαβρωτικό και προβοκατόρικο χιούμορ, είναι τραγικές. Δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα χαρούμενες απαντήσεις στο φινάλε των ιστοριών του. Κάποιες φορές μάλιστα, όπως συμβαίνει στο νέο του εγχείρημα, το τέλος, μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ανοιχτό, αφήνοντας έτσι τον θεατή να δώσει την δική του ερμηνεία για το τι μπορεί να συνέβη τελικά.

Σε σκηνοθεσία και σενάριο από τον ίδιο, πρωταγωνιστούν οι: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon και Barry Keoghan. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Ben Davis, γνωστός για τις δουλειές του σε ταινίες της Marvel, ενώ η συγκεκριμένη συνεργασία με τον McDonagh είναι η τρίτη. Είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί στο Seven Psychopaths αλλά και στο Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Την μουσική επένδυση της ταινίας έχει αναλάβει ο Carter Burwell. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο McDonagh επιλέγει τον συγκεκριμένο μουσικοσυνθέτη για να “ντύσει” μουσικά τις σκηνές του. Ο Burwell είναι συχνός συνεργάτης των αδελφών Coen, και όπως έχουμε δει μέσα από τις ταινίες του, ο McDonagh, έχει πολλά κοινά στοιχεία στην κατασκευή τους με τα 2 αδέλφια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σύγκρουση των δυο βασικών χαρακτήρων, του Colm και του Pádraic δηλαδή, γίνεται απολύτως κατανοητή στα πρώτα 5 λεπτά της. Δεν χάνει χρόνο, διότι στο μυαλό του δεν είναι αυτή η ουσία του θέματος αλλά όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν εξαιτίας της.

Επίσης, δεν βλέπουμε ποτέ την στιγμή που ο Colm συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος που περνάει με τον παλιόφιλο του Pádraic αλλά και η καθιερωμένη μπύρα τους στις 2 η ώρα στην μοναδική πέτρινη παμπ του χωριού, δεν το γεμίζει πλέον. Το θεωρεί χάσιμο χρόνου. Ανώφελο και μάταιο. Εμείς, μέσα από τα μάτια του Pádraic, τις συνέπειες της απόφασης του και προσπαθούμε να καταλάβουμε τον λόγο που θέλει να διακόψει με τόσο απότομο και βίαιο τρόπο την φιλία τους. Θαρρείς πως ο ευγενικός και καλοσυνάτος συγχωριανός του ήταν η μοναδική αιτία για τα προβλήματα του και η λύση θα ήταν το τέλος της σχέσης τους.

Βέβαια, επειδή η σύγκρουση μεταξύ τους είναι κυρίως διανοητική, είναι μία μάχη ιδεών, λείπει η δράση. Αν κάποιος θεωρήσει το στοιχείο αυτό ως αδυναμία, έρχεται ο McDonagh μαζί με τον κινηματογραφιστή του Ben Davis και μας παρουσιάζει το σαγηνευτικό ιρλανδικό τοπίο, συνεχώς συννεφιασμένο με το απέραντο πράσινο αλλά και την άγρια ομορφιά του ωκεανού, για να μας βυθίσει ακόμη περισσότερο σε αυτή την μυστηριακή και σχεδόν απόκοσμη ατμόσφαιρα αλλά και να μας αποσπάσει την προσοχή από την απουσία δράσης.

Επιπρόσθετα, τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα του Carter Burwell, τα οποία θυμίζουν αλλά και δεν θυμίζουν Ιρλανδία, υπάρχουν ώστε να μας κάνουν να βολευτούμε ακόμη περισσότερο στο σκοτεινό παραμύθι που έχει στηθεί για εμάς ώστε να απολαύσουμε ένα θέαμα, όχι και τόσο συνηθισμένο στον κινηματογράφο.

Εν κατακλείδι, το The Banshees of Inisherin, είναι από τις ταινίες που θα ξεχωρίσουν σίγουρα την φετινή χρονιά. Η επανένωση των Farrell, Gleeson και McDonagh, ήταν απαραίτητη, το σινεμά την χρειαζόταν, εμείς την χρειαζόμασταν, και ελπίζουμε να τους δούμε σύντομα ξανά μαζί σε κάποια άλλη κωμικοτραγική ιστορία. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε τελειώνοντας ότι, η ταινία του McDonagh έχει μαζέψει συνολικά 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα στις οποίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και υποψηφιότητες για τους τέσσερις βασικούς ηθοποιούς.