Cunk on Earth Review – Ένα από τα πιο απολαυστικά τηλεοπτικά σόου παίζει τώρα στο Netflix

Η ιδιότροπη δημοσιογράφος Philomena Cunk επέστρεψε
13 Φεβρουαρίου 2023 18:47
Cunk on Earth Review – Ένα από τα πιο απολαυστικά τηλεοπτικά σόου παίζει τώρα στο Netflix

Τα mockumentaries είναι έργα μυθοπλασίας τα οποία παρουσιάζονται στο στιλ ενός κανονικού ντοκιμαντέρ, παρότι είναι “ψεύτικα ντοκιμαντέρ”. Οι δημιουργοί τους μέσα από το συγκεκριμένο είδος συχνά σατιρίζουν με μία επικριτική ματιά απέναντι σε διάφορα κοινωνικά θέματα. Το Cunk on Earth, λοιπόν, είναι ένα απολαυστικά άβολο mockumentary 5 επεισοδίων με πρωταγωνίστρια την Diane Morgan στο ρόλο της Philomena Cunk, μίας ιδιότροπης και παράξενης ρεπόρτερ που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Έκανε πρεμιέρα στο BBC στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ στην συνέχεια κυκλοφόρησε στο Netflix τον Ιανουάριο του 2023. Ο Charlie Brooker, γνωστός για τα Brass Eye, The 11 O'Clock Show και το βρετανικό sit-com Nathan Barley, είναι ο δημιουργός της σειράς.

Την Diane Morgan, ίσως την θυμάστε από την εμφάνισή της στο After Life, πάλι του Netflix, δίπλα στον Ricky Gervais, όπως και στα Motherland, Mandy, αλλά και στο Weekly Wipe, στο τηλεοπτικό σόου δηλαδή που γνωρίσαμε για πρώτη φορά την ιδιαίτερη προσωπικότητα της Philomena Cunk. Τον Δεκέμβριο του ’16 απέκτησε το δικό της σόου με τίτλο Cunk on Christmas, τον Απρίλιο του ’18 μεταδίδεται στο BBC το Cunk on Britain, ενώ στην συνέχεια θα την δούμε και πάλι στο BBC με το Cunk and Other Humans.

Γενικά, αν ενδιαφέρεστε θα βρείτε πολλά αποσπάσματα από τις εκπομπές της στο YouTube. Όσον αφορά το Cunk on Earth, η αγαπητή, αλλά ανίδεη ρεπόρτερ Philomena Cunk, θέλει να μας παρουσιάσει τα πιο σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την ανθρώπινη ιστορία αλλά και την ιστορία του πλανήτη Γη γενικότερα.

Μέσα από μία σειρά συνεντεύξεων με ειδικούς, ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, η Cunk, μας φέρνει με τον δικό της κωμικό τρόπο πιο κοντά στην Αρχαία Ρώμη, τον Γαλιλαίο (είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρη ότι το πραγματικό του όνομα είναι Galileo, Figaro – Magnifico), την ανακάλυψη της Αμερικής, αναρωτιέται ποιο θρησκευτικό βιβλίο είναι τελικά καλύτερο, η Βίβλος ή το Κοράνι, συζητάει για τον Αριστοτέλη και εξηγεί στην ακαδημαϊκό που έχει μπροστά της ότι ο Έλληνας φιλόσοφος είχε πει πολλά έξυπνα πράγματα, αλλά το δικό της αγαπημένο είναι «να χορεύεις σαν να μην σε βλέπει κανείς» δίνοντας μάλιστα και μία πιο βαθύτερη δική της ερμηνεία της συγκεκριμένης φράσης με την ακαδημαϊκό να την κοιτάζει αποσβολωμένη απαντώντας ότι ο Αριστοτέλης δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι αλήθεια ότι, όπως και στην τηλεοπτική εκπομπή Da Ali G Show, με πρωταγωνιστή τον Sacha Baron Cohen, η επιτυχία αυτών των σόου που θέλουν να φέρουν σε άβολη θέση τόσο τον θεατή όσο και τον συνεντευξιαζόμενο, βρίσκεται στον ηθοποιό που υποδύεται τον ρόλο και εδώ, η Diane Morgan, είναι εξαιρετική σε αυτό που κάνει, απόλυτα πειστική, σκοντάφτοντας πάνω σε πέτρες, ρωτώντας παράλογες και ανόητες ερωτήσεις, πάντα όμως με την σιγουριά στο βλέμμα και στην στάση του σώματός της.

Ο τρόπος αποδόμησης των εκπομπών για την ανθρώπινη ιστορία και το περιβάλλον, έρχεται με τον πιο οργανικό και φυσικό τρόπο μέσα από το αρκετά αστείο σενάριο, αλλά και με τον ακόμα πιο αστείο τρόπο που το συγκεκριμένο σενάριο και οι ατάκες του παρουσιάζονται από την Morgan.

Η ιστορία τέτοιου είδους εκπομπών μπορούν να μας γυρίσουν πίσω αρκετά χρόνια, όπως τότε που ο Orson Welles, με την ραδιοφωνική εκπομπή το 1938 The War of the Worlds, είχε τρομοκρατήσει τους θεατές των Ηνωμένων Πολιτειών, πείθοντας τους ότι η Γη δεχόταν επίθεση από εξωγήινους. Ωστόσο, επιστρέφοντας στο Cunk on Earth που παίζει στο Netflix, ίσως είναι από τα πιο διασκεδαστικά και ανέμελα πράγματα που μπορείτε να δείτε αυτή την στιγμή στην συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα – και όχι μόνο.