Break Point Review – Το νέο αθλητικό ντοκιμαντέρ του Netflix αξίζει την προσοχή σας!

Μία γενιά νέων αθλητών έρχεται στο προσκήνιο
19 Ιανουαρίου 2023 10:39
Break Point Review – Το νέο αθλητικό ντοκιμαντέρ του Netflix αξίζει την προσοχή σας!

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ Break Point που στριμάρει στο Netflix ακολουθεί επαγγελματίες αθλητές του τένις, εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Υπεύθυνη για την παραγωγή είναι η ίδια ομάδα που έκανε το εξαιρετικό Formula 1 F1: Drive to Survive, για λογαριασμό και πάλι της streaming πλατφόρμας, και μαζί με τους νέους αθλητές, μας παρουσιάζει και πρώην παίκτες όπως ο Andy Roddick, ο Chris Evert και η Maria Sharapova, αλλά και τον σχολιασμό από προπονητές, αναλυτές και δημοσιογράφους του χώρου.

Τα πρώτα 5 επεισόδια της σειράς εστιάζουν στα τουρνουά τένις της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Μαδρίτης και της Γαλλίας, ενώ τα επόμενα 5 θα προβληθούν τον Ιούνιο και θα ασχοληθούν με τα τουρνουά του Γουίμπλεντον, του Ίστμπουρν, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Λονδίνου, καταλήγοντας στα τελικά των WTA και ATP.

Στο επίκεντρο όλων των ιστοριών, ακόμη και στις ταινίες τεκμηρίωσης, είναι οι χαρακτήρες, και εδώ έχουμε ποικιλία χαρακτήρων, με τους οποίους οι δημιουργοί της σειράς θέλουν να ταυτιστούμε μαζί τους. Παίκτες όπως ο Matteo Berrettini, ο Nick Kyrgios, η Ons Jabeur, η Maria Sakkari, μας δείχνουν την σκληρή προσπάθεια που απαιτείται, κυρίως διανοητικά, για να θεωρηθεί κανείς παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Επίσης, μέσα από δικούς τους σχολιασμούς, αλλά και από συνεντεύξεις των μελών του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος, μαθαίνουμε προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες, εμπόδια και προκλήσεις που χρειάστηκαν να ξεπεράσουν για να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους.

Η αλήθεια είναι ότι για έναν φαν της αντισφαίρισης, το συγκεκριμένο σόου μπορεί να τον κουράσει σε σημεία, καθώς θα ακούσει να επαναλαμβάνονται κανόνες του παιχνιδιού συχνά-πυκνά, ιδιαίτερα στα πρώτα επεισόδια. Θα αισθανθεί δηλαδή ότι παρακολουθεί κάτι που περισσότερο μοιάζει σαν «οδηγός για αρχάριους του τένις». Στον αντίποδα, αυτές οι πληροφορίες θα λειτουργήσουν θετικά για κάποιους θεατές που έρχονται σε επαφή με το άθλημα για πρώτη φορά. Υποθέτω, μετά και την ολοκλήρωση των 5 πρώτων επεισοδίων της σειράς, ότι το κοινό που έχουν εστιάσει οι δημιουργοί είναι αυτό που άκουγε για το τένις, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά μαζί του.

Ωστόσο, το Break Point δεν εστιάζει μόνο στο πώς θα προσελκύσει νέους “πελάτες” στο προϊόν. Μεγάλοι τενίστες και τενίστριες, οι οποίοι μάλιστα κατάφεραν να γίνουν θρύλοι ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία, πράγμα σπάνιο στον αθλητισμό, έφτασαν ή φτάνουν στο τέλος της καριέρας τους. Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές που πάτησαν το πόδι τους στην γη, ο Roger Federer, γνωστοποίησε λίγους μόνο μήνες πριν ότι αποσύρεται από την δράση. Η Serena Williams, μία άλλη διαστημική αθλήτρια, έχοντας σπάσει αμέτρητα ρεκόρ, έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από το τένις. Ενώ ο Rafael Nadal, αν κι ο ίδιος έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια του κάθε φορά που τον ρωτούν οι δημοσιογράφοι πότε θα σταματήσει, όλοι γνωρίζουμε ότι και το δικό του φινάλε πλησιάζει.

Πράγματι, όπως και σε κάθε άλλο άθλημα όπου σπουδαίοι αθλητές δηλώνουν ότι έφτασε η στιγμή για να αποσυρθούν από την ενεργό δράση, επικρατεί η αίσθηση ότι είναι το τέλος μίας εποχής. Ειδικότερα στο τένις όπου οι συγκεκριμένοι αθλητές, αλλά κι οι φίλαθλοί του αθλήματος – και όχι μόνο – έζησαν ένδοξες στιγμές μαζί τους. Με κάθε τέλος βέβαια, έρχεται μία καινούργια αρχή και αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να μας παρουσιάσει η νέα αθλητική σειρά του Netflix. Ποιος-α θα είναι ο επόμενος-η που θα μας κάνει να κοιτάμε με τα μάτια ορθάνοικτα στην οθόνη, μη μπορώντας να πιστέψουμε αυτό που μόλις είδαμε. Τι ακολουθεί μετά από το τέλος αυτών των γιγάντων του χώρου;

Φυσικά, τη συγκεκριμένη ερώτηση δε θα μπορέσει να μας την απαντήσει κανένα ντοκιμαντέρ. Η απάντηση θα δοθεί από την νέα γενιά των αθλητών και από τις επιδόσεις τους στο γήπεδο. Επομένως, το Break Point, λειτουργεί περισσότερο ως μία γνωριμία με αυτούς τους αθλητές σε πιο προσωπικό επίπεδο, ώστε να ταυτιστούμε μαζί τους, με αποτέλεσμα να τους δούμε από μία οπτική ματιά περισσότερο ανθρώπινη στον επόμενο αγώνα τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το αθλητικό ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα κοντά στις ημερομηνίες της έναρξης του Αυστραλιανού Όπεν. Αναμένουμε, λοιπόν, τα επόμενα 5 επεισόδια, τα οποία είναι προγραμματισμένα όπως αναφέραμε πιο πάνω να προβληθούν τον Ιούνιου του ’23.