Bones and All Review - Ένα αιματοβαμμένο road movie με τον Timothée Chalamet

Μία ματιά στο κανιβαλιστικό ρομάντζο του Luca Guadagnino
01 Δεκεμβρίου 2022 12:08
Bones and All Review - Ένα αιματοβαμμένο road movie με τον Timothée Chalamet

Ο κανιβαλισμός υπάρχει στον κινηματογράφο σχεδόν από τις απαρχές της γέννησής του, ωστόσο, ήταν οι Ιταλοί δημιουργοί, τις δεκαετίες του ‘70 και ’80, που βοήθησαν αυτό το υπο-είδος του τρόμου να πάρει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Παρά τα ξεκάθαρα ρατσιστικά, σεξιστικά και μηνύματα μισανθρωπίας που υπήρχαν στις θεματικές τους, ταινίες όπως το Man From the Deep River του Umberto Lenzi, The Mountain of the Cannibal God του Sergio Martino, αλλά και την ταινία ορόσημο του χώρου, Cannibal Holocaust του Ruggero Deodato, ενέπνευσαν τους νέους δημιουργούς να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες στην exploitation σκηνή, αποβάλλοντας φυσικά όλα τα λανθασμένα προαναφερθέντα στερεότυπα.

Το Bones and All του Luca Guadagnino βέβαια, δεν αντλεί έμπνευση μονάχα από τις διδαχές του συγκεκριμένου υπο-είδους, αλλά ο Ιταλός σκηνοθέτης αποφασίζει να μπλέξει διαφορετικά είδη κινηματογράφου, παρουσιάζοντάς μας μία μελαγχολική, γεμάτη αίμα και βία ιστορία αγάπης, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν μέσα στην μοναξιά και το περιθώριο, πασχίζοντας να βρουν τη θέση τους σε μία κοινωνία που γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ενταχθούν.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Camille DeAngelis, η πλοκή ακολουθεί τη Maren Yearly, μια νεαρή γυναίκα που «θέλει τα ίδια πράγματα που κάνουμε όλοι», αλλά κρύβει ένα αιματηρό μυστικό: έχει μια ακόρεστη όρεξη για ανθρώπινη σάρκα. Μετά και τα 18α της γενέθλια, ο πατέρας της, αδυνατώντας να διαχειριστεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κόρη του, την εγκαταλείπει, αφήνοντας της μία κασέτα και το πιστοποιητικό γέννησης της. Εκείνη θα έρθει στην συνέχεια σε επαφή με άλλους κανίβαλους, με αποτέλεσμα να γνωρίσει τον Lee. Έτσι, θα βρει την αγάπη, αλλά πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίσει μία φρικτή τραγωδία.

Πρωταγωνιστές στο γοτθικό, αιματοβαμμένο αυτό ρομάντζο είναι οι: Timothée Chalamet, Taylor Russell, Michael Stuhlbarg, Mark Rylance, Chloë Sevigny, David Gordon Green, Jessica Harper, Anna Cobb, και André Holland μεταξύ άλλων.

Ο Luca Guadagnino σε συνεργασία με τον διευθυντή φωτογραφίας, Arseni Khachaturan, κατασκευάζουν ένα πανέμορφο στυλιστικά φιλμ, απεικονίζουν με μοναδικό τρόπο το ανοικτό αμερικανικό τοπίο, ενώ η μουσική επένδυση των Trent Reznor & Atticus Ross είναι το αναπόσπαστο στοιχείο της ταινίας που συνεισφέρει παράλληλα και στη δημιουργία μίας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι έχει δοθεί σημαντική βαρύτητα στις μελωδίες του Οσκαρικού ντουέτου, καθώς ανήκουν στους βασικούς χαρακτήρες, και είναι αυτές που μαζί με την σκηνοθεσία καθορίζουν το κλίμα των σκηνών, αλλά και τα συναισθήματα τόσο των δυο βασικών πρωταγωνιστών της ιστορίας όσο και των θεατών.

Επιπλέον, ευχάριστο είναι το γεγονός ότι βλέπουμε ίσως για πρώτη φορά τον Ιταλό σκηνοθέτη να δημιουργεί πολύπλοκους και τρισδιάστατους χαρακτήρες μέσα από μία ολοκληρωμένη αφήγηση. Ο ρυθμός που εκτυλίσσονται τα γεγονότα ίσως να μοιάζει αργόσυρτος, στην ουσία όμως είναι αυτός που δίνει ένα τέμπο συνοχής αλλά και τον απαραίτητο χώρο για να αναπτυχθούν όλα όσα που θέλει να μας πει η ταινία. Οι Taylor Russell και Timothée Chalamet ως Maren Yearly και Lee αντίστοιχα, προσφέρουν μία εξαιρετική παράσταση ως τους απροσάρμοστους σαρκοφάγους εραστές, ενώ ο Michael Stuhlbarg μαζί με τους Mark Rylance και Chloë Sevigny προσδίδουν την έξτρα ποιότητα στο συνολικό αποτέλεσμα των ερμηνειών.

Συνοψίζοντας, η επιστροφή του Luca Guadagnino στη μεγάλη οθόνη με το Bones and All, ταρακουνάει τις συμβάσεις του σινεμά του τρόμου, συνδυάζοντας διαφορετικά είδη μαζί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πραγματικά αυθεντικού έργου που προσπαθεί χωρίς διδακτισμό, μέσα από την βίαιη και αιματηρή του φύση να μας συγκινήσει, αλλά και να μας κάνει να προβληματιστούμε.