Resident Evil Village - Winters’ Expansion Review: Η ιστορία του Ethan ολοκληρώθηκε

Resident Evil Village - Winters’ Expansion Review: Η ιστορία του Ethan ολοκληρώθηκε

27 Οκτωβρίου 2022 13:03
Το μεγάλο φινάλε είναι επιτέλους εδώ

Το Μάιο του 2021, η Capcom κυκλοφόρησε το Resident Evil Village, το οποίο είναι ουσιαστικά το όγδοο κεφάλαιο της δημοφιλούς σειράς, με πρωταγωνιστή τον Ethan Winters. Ο Ethan, μετά τον εφιάλτη που έζησε με την οικογένεια των Bakers στο Resident Evil 7: Biohazard, επέστρεψε ως playable χαρακτήρας στο Village, για να βάλει τέλος σε όλο αυτό το μαρτύριο, θέλοντας να ζήσει μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα και την κόρη του.

Στο αναλυτικό μας review για το Resident Evil Village, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο πατώντας εδώ, o Γιώργος Πρίτσκας είχε αναφέρει:

Το Village είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά action-horror παιχνίδια που έχω παίξει, με τον πιο αγνό τρόπο και με ό,τι συνεπάγεται αυτό για έναν τίτλο στην κατηγορία -και- του horror. Ειλικρινά, δεν κατάλαβα πώς πέρασαν οι 12-14 ώρες του. Παρότι άμεσο sequel, είναι ένα αρκετά διαφορετικό παιχνίδι σε ύφος και ατμόσφαιρα από το Resident Evil 7. Είναι πιο πληθωρικό, καλύπτει ένα πιο ευρύ φάσμα γούστων σαν εμπειρία, με περισσότερη δράση και ενώ διαθέτει τις τρομακτικές στιγμές του, είναι σίγουρα λιγότερο ταγμένο στο αμιγώς horror στοιχείο. Ο ρυθμός και η ατμόσφαιρά του είναι φανταστικά, ενώ η πιο ανοικτή δομή του είναι εξαιρετικά υλοποιημένη. Του λείπουν η σχεδιαστική φρεσκάδα και οι νέες ιδέες, έχει δηλαδή ελάχιστα να συνεισφέρει στην εξέλιξη του είδους, αλλά είναι τόσο άρτια εκτελεσμένο που όλα αυτά περνάνε εύκολα σε δεύτερη μοίρα. Η Capcom συνεχίζει το εντυπωσιακό σερί της.

Fast forward περίπου ένα χρόνο μετά και ενώ πίστευα ότι η ιστορία του Ethan έχει ολοκληρωθεί, έρχεται η Capcom και με διαψεύδει. Συγκεκριμένα, πριν καιρό ανακοίνωσε το πρώτο (και μάλλον και τελευταίο) expansion του Resident Evil Village. Πρόκειται για ένα πακέτο επέκτασης, το οποίο περιλαμβάνει το Shadows of Rose, ένα story DLC με την κόρη του Ethan, την Rosemary, ένα ανανεωμένο Mercenaries mode, καθώς και επιλογή για κάμερα τρίτου προσώπου στο κεντρικό παιχνίδι. Η Capcom ζητάει 20 ευρώ γι’ αυτό το πακέτο, όμως, αξίζει;

Shadows of Rose DLC

Στο Shadows of Rose DLC θα πάρετε τον έλεγχο της Rosemary Winters, κόρης του Ethan, όπου από την αρχή κιόλας μπαίνει στα βαθιά και γνωρίζει τι θέλει να κάνει. Σκοπός του DLC είναι να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία που ξεκίνησε από το Resident Evil 7. Το παιχνίδι θα σας μεταφέρει 16 χρόνια μετά τα γεγονότα του Village, με έναν Ethan νεκρό και την Rose να ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις. Εκείνη νιώθει τελείως μόνη, δεν έχει φίλους, είναι απελπισμένη και παράλληλα έχει κάποιες δυνάμεις που ούτε ξέρει πώς τις απέκτησε, αλλά ούτε και πώς θα τις βγάλει από μέσα της.

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του παιχνιδιού, η Rose θα συναντηθεί σε ένα παγκάκι με έναν παράξενο τύπο που ονομάζεται “K”, ο οποίος της λέει ότι ξέρει έναν τρόπο για να διώξει αυτές τις δυνάμεις. Για να τις ξεφορτωθεί, λοιπόν, θα πρέπει να μεταφέρει τη συνείδησή της στο “Megamycete”, εναν παράξενο οργανισμό που είναι η πηγή του Mold, το οποίο βασανίζει τους Winters από το “Village”. Αν το κάνει αυτό, θα πρέπει να βρει έναν συγκεκριμένο κρύσταλλο που για κάποιο λόγο είναι συνδεδεμένος με εκείνη και τις δυνάμεις της.

Το Shadows of Rose είναι απλώς ένα καλό DLC, το οποίο κλείνει αυτό το κεφάλαιο όπως πρέπει. Η Capcom επέλεξε να μεταφέρει τον παίκτη για άλλη μια φορά σε γνώριμες τοποθεσίες που σίγουρα θα θυμάστε αν έχετε παίξει το Village. Έχει μεν κάποιες πολύ έξυπνες ιδέες, αλλά σε θέμα gameplay είναι αρκετά ρηχό. Φανταστείτε, η Rose, εκτός από τις σπέσιαλ ικανότητές της που τις επιτρέπουν να κάνει “stun” τους εχθρούς και που θα τη βοηθήσουν σε κάποιες καταστάσεις, παίρνει μόλις 2 όπλα, ένα pistol και ένα shotgun. Σε κάποια σημεία μου θύμισε το Resident Evil 1. Έχει κάποιους εύκολους γρίφους που με απασχόλησαν από τον κεντρικό μου στόχο, έχει νέους εχθρούς και bosses και κάποιες νέες περιοχές που είναι αξιομνημόνευτες.

Δυστυχώς, απογοητεύτηκα από τη διάρκειά του, η οποία αγγίζει τις δυόμιση ώρες περίπου και σε καμία περίπτωση δε φτάνει τις τέσσερις που μας έλεγε αρχικά η Capcom. Αξίζει να αναφερθεί πώς σε όλο αυτό το ταξίδι, η Rose έχει τη βοήθεια ενός spirit που ονομάζεται “Michael” και την στηρίζει με σφαίρες και health “potions”, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και να φύγει από κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Φυσικά, αυτό το spirit δεν είναι κάποιο τυχαίο και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

Σε γενικές γραμμές το DLC μου άρεσε και επιτέλους έχω πλέον μια συνολική εικόνα από την ιστορία των Winters. Κάπως έτσι αναμένω να δω που θα πάει το επόμενο κεντρικό κεφάλαιο της σειράς, το Resident Evil 9 ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται….

3rd Person Mode – Resident Evil Village

Ξεκίνησα από την αρχή το Resident Evil Village για να δοκιμάσω το περιβόητο 3rd person mode, το οποίο έρχεται και ανανεώνει τα animations και δίνει μια νέα προοπτική στο παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι είναι μια καλοδεχούμενη προσθήκη, που σίγουρα θα κλείσει το μάτι στους παίκτες που δεν μπορούν να παίξουν παιχνίδια πρώτου προσώπου. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Village πρέπει να παιχτεί πρώτη φορά σε first person, διότι έτσι το είχαν οραματιστεί αρχικά οι δημιουργοί του. Είναι καλό το third person mode το παιχνίδι; Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο “ΑΛΛΑ”.

Μπορεί το gameplay του νέου mode να μεταφέρει την κάμερα πίσω από τον Ethan, ωστόσο, όλα τα cutscenes είναι σε first person. Αυτό σημαίνει ότι όσο θα παίζετε με προοπτική τρίτου προσώπου, μόλις έρθει η ώρα για κάποιο 'βίντεο' στο παιχνίδι, η κάμερα θα κάνει ένα ζουμ και θα σας γυρίσει στο παλιό, ορθόδοξο, πρώτο πρόσωπο. Λογικά, η Capcom το έκανε αυτό γιατί αλλιώς θα χρειαζόταν να ξαναγυρίσει όλα τα cutscenes από την αρχή. Μπορώ να πω ότι με πείραξε αφού μοιάζει σαν το 3rd person να είναι «μισό».

The Mercenaries Additional Orders

Μαζί με το Winter’s Expansion, η Capcom αναβάθμισε και τα Mercenaries με τρεις νέους χαρακτήρες, ανάμεσά τους η Lady Dimitrescu. Ναι, πλέον μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο και αυτής της εμβληματικής κυρίας για πρώτη φορά. Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να πω για τα mercenaries, αφού σίγουρα αν είστε fan και θέλετε κάτι ανάλαφρο και διασκεδαστικό, είναι για εσάς. Άλλωστε, τα mercenaries, εδώ και χρόνια, απευθύνονται κυρίως στους hardcode fans των Resident Evil. Αν είστε ένας από αυτούς, τότε αξίζει να του ρίξετε μια ματιά. Προσωπικά, με αφήνουν παντελώς αδιάφορο.

Αξίζει να αναφέρω κάπου εδώ ότι όσοι έχετε στην κατοχή σας το Resident Evil Village, θα μπορείτε να αγοράσετε ξεχωριστά το Winters’ Expansion, ενώ αν σκοπεύετε τώρα να επενδύσετε σε όλο το “Village” πακέτο, υπάρχει το “Resident Evil Village Gold Edition” που περιλαμβάνει το βασικό παιχνίδι, καθώς και το πακέτο επέκτασης.

Συνοψίζοντας : Το Winters’ Expansion έρχεται να βάλει οριστική τελεία στην περιπέτεια του Ethan, με το Shadows of Rose που το ολοκλήρωσα μέσα σε περίπου δυόμιση ώρες. Μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά και χάρηκα που επιτέλους ολοκληρώθηκε η ιστορία του Ethan και της οικογένειάς του. Ωστόσο θεωρώ πως τα 20 ευρώ που ζητάει η  Capcom για ένα campaign με τόσο μικρή διάρκεια είναι πολλά, ειδικά αν δεν σας ενδιαφέρει να παίξετε ξανά το Village σε 3rd person mode ή αν δεν πρόκειται να ασχοληθείτε με το ανανεωμένο The Mercenaries Mode. Αν είστε φανατικοί με το franchise, ξέρω ότι θα το αγοράσετε ή το έχετε κάνει ήδη pre-order. Ωστόσο, όσοι αντέχετε να περιμένετε, καλύτερα να επενδύσετε σε κάποια πτώση τιμής.
Tested on : Xbox Series S
Developer : Capcom
Publisher : Capcom
Available for : PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S, PC, Switch
Release date : 28-10-2022